Naslovna / Psihologija

Kad dete popije kutiju antidepresiva: Razgovarajate sa tinejdžerima, oni traže pomoć na razne načine

Priredio/la: J. M.|8:00 - 01. 12. 2020.

Viktorija Mužina, dečji psiholog

Tinejdžeri su ranjivi, oni zapravo traže razgovor stalno. Iako nam se čini da smo im kao roditelji dosadni da ih „smaramo“, oni na razne načine, pa i revoltom pokazuju želju za razgovorom…

Razgovarajte sa decom i poštujte ih od malih nogu Foto: Shutterstock

Devojčica (14) iz Valjeva popila veliku količinu antidepresiva… roditelji je pronašli bez svesti… prebačena u bolnicu… Ova vest osvanula je juče u svim medijima… Kako su naveli izvori, devojčica je antidepresive popila iz revolta jer joj roditelji nisu dozvolili da ide na žurku…

Kako se dogodi ovako nešto u porodici? Kako, kao roditelji, ne primetimo da nešto naše dete „tera“ na ovakvu reakciju? Za E- Kliniku o ovom slučaju, ali i o drugim situacijama do kojih može doći i kako da ih sprečimo, govori dečiji psiholog Viktorija Mužina.

− Očigledno je zabrana da ode na žurku bila samo okidač. Adolescencija je vreme kada smo inače veoma krhki, a sada moramo uzeti u obzir i vreme u kome živimo i sve što se dešava. Pandemija, distanca, sve te mere, brojke… Sve to utiče na sve nas, ne samo na decu. Svako ko je imalo labilniji ili ranjiviji može da posegne za tako nečim… U slučaju ove devojčice ne znamo celu priču, ni kakva je porodica, ni da li se sa detetom razgovaralo i kako… Očigledno da nije bilo dovoljno komunikacije. Ne znamo šta se dešavalo u toj kući, ali taj potez je bio vapaj za pomoć. Treba razgovarati, pričati sa decom. Specifična su vremena. I roditelji su na velikom ispitu, ali treba po svaku sačuvati zdrav razum, komunikaciju u porodici – kaže psiholog Viktorija Mužina.

A kako se sa decom razgovara?

− Ne započinje se razgovor kada počnu problemi, mada nikada nije potpuno kasno Razgovor treba da je stalno prisutan, od početka što bi se reklo. Od malih nogu. I najvažnije je ne biti sujetan roditelj. Ako prepoznamo problem, ako kao roditelji imamo bilo koju dilemu da ne možemo sami da nešto rešimo, da pomognemo detetu – treba se obratiti za pomoć, treba pričati o tome… Razgovor sa detetom, naročito u periodu adolescencije treba da se vodi blagim tonom, ne naredbodavnim. Treba pristupiti s poštovanjem. Treba poštovati dete kao lilčnost. Tinejdžeri zapravo traže razgovor stalno, iako nam se čini da smo im kao roditelji dosadni da ih „smaramo“, oni na razne načine, pa i revoltom pokazuju želju za razgovorom. Naravno naš lični primer je takođe veoma važan. Deca nas gledaju – kaže psiholog Viktorija Mužina.

Naša sagovornica dodaje da je veoma važno da roditelji i deca izgrade odnos poverenja.

− Ni mi ni deca nismo isti kod kuće i napolju. Dete se na jedan način ponaša u školi, na drugi kod kuće, a mi smo jedno na poslu, a drugo u porodici. I to je normalno. Ali nema potrebe da se međusobno špijuniramo. Treba ličnim primerom pokazati i svoje greške, razgovarati o njima, a ne samo o greškama koje prave deca – kaže naša sagvornica i upozorava:

− Društvene mreže su velika opasnost. Tamo je sve lepo i krasno, a zapravo je stvarnost drugačija. Treba sa detetom pričati i o tome, objasniti da svet i život nisu u telefonu, na mrežama. Morate zajedno da se dogovorite da ograničite vreme koje će dete da provodi na društvenim mrežama… I to je jedan vid međusobnog poverenja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo