Psihologija

Oduzmite narcisu moć i ne dozvolite da vas izmanipuliše: Ovo su njihove najveće slabosti

Priredio/la: Ma.R.

Narcisi su više od drugih osoba skup drastičnih suprotnosti: ispod maske nedodirljivih vladara kriju se ogromni strahovi i gotovo nimalo samopoštovanja

Narcisi, odnosno osobe sa narcisoidnim poremećajem ličnosti uglavnom nas očaravaju svojom samouverenošću i nedodirljivošću. Ipak, ako bismo malo „zagrebali“ ispod površine, videli bismo dijametralno suprotnu sliku.

Strahovi, gubitak kontrole i osećaj bezvrednosti: Narcisi i tajne koje na njima ne vidimo odmah

Ovakve osobe pre svega ostavljaju utisak nedodirljivih ledenih bregova. Ne haju i ne osvrću se na kritike ili bilo kakvu slabost tipičnu za ljudske osobine. Međutim, ova njihova samouverena maska često je varka, jer se ispod naizgled granitne fasade skriva tačka ranjivosti koju narcisi moraju da kriju od drugih po svaku cenu. Reč je o strahu od gubitka moći i kontrole osećaja da su bezvredni.

Ove slabosti na njima nećete moći odmah da uočite, jer se upravo iz razloga njihove kontrole narcisi „hvataju“ manipulacije, obmanjivanja i dominacije. Sve to su njihovi alati kako bi kamuflirali unutrašnje nesigurnosti i strahove. Upravo tu je ključ preuzimanja moći nad narcisom.

Narcisi i njihove najveće slabosti: Zašto ne mogu da podnesu kritiku

Narcisi imaju za cilj da preuzmu apsolutnu kontrolu nad ljudima oko sebe. Tako pokušavaju da kompenzuju svoj unutrašnji osećaj nesigurnosti i manjka samopoštovanja.

Jedna od njihovih najvažnijih karakteristika je da ne mogu da podnesu kritiku, neuspeh ili bilo kakav nagoveštaj da gube moć nad nekim. Njihove najveće slabosti su strah od odbacivanja i sudar sa osećajem bezvrednosti, što je dijametralna suprotnost slici koju stvaraju i ostavljajuo sebi.

Oni žele da ih drugi vide kao apsolutno superiorne, nepogrešive i najpametnije, ne dovoljavajući da još neko bude u pravu. Međutim, u trenutku kada osete da gube kontrolu nad nekom osobom ili da je neko prozireo njihove namere, počinju da pokazuju znake nervoze, ugroženosti i stresa.

Narcisi glume snagu, nadmoć i apsolutno liderstvo: Evo zašto su „alergični“ na kritike

Prepoznavanje slabosti narcisa nije jednostavno, jer su u pitanju harizmatične i manipulativne osobe. Izuzetno su vešte u skrivanju svojih slabosti.

Ključni pokazatelji da neko ima narcisoidni poremećaj su i preterana osetljivost na kritiku, nagla promena ponašanja kada se suoče sa neuspehom ili odbijanjem, kao i sklonost dramatičnim reakcijama kada osete da ih opstruira u namerama. I minimalne kritike mogu da prouzrokuju burne reakcije,  ljutnju, agresije, bes ili stavljanje na „tihi tretman“.

Još jedan signal slabosti narcisa je njihova opsesivna potreba za neprekidnim potvrđivanjem i pohvalama od strane druig ljudi. Ako narcisu prestanete da pružate pažnju koju permanento traži, osećaće se bezvredno, što će ih frustrirati.

Narcisi teško ili nikako ne tolerišu situacije u kojima nisu u centru pažnje ili kada gube kontrolu nad „publikom“, bili to partneri, rođaci, prijatelji ili kolege.

Kako preuzeti vlast nad narcisom i ne dozvoliti da manipuliše

Prvi korak u našoj uspešnoj borbi protiv narcisa je postavljanje granica. Tako im nećemo dopustiti da nas emotivno ucenjuju. Kad narcisu stavimo do znanja da više nismo podložni njegovoj kontroli, pokazaće znake frustracije i nesigurnosti. Budite čvrsti u postavljanju granica i nemojte popuštati pred njihovim manipulativnim tehnikama, bez obzira na njihovu ogromnu želju da nas uvere u suprotno.

Drugi korak je oduzimanje pažnje, koja im je nasušna potreba. Nemojte ih hvaliti, deliti komplimente i pridavati pažnju njihovim manipulativnim tehnikama, koliko god vas nekada opravdano zadivili. Oduzimanjem pažnje, zapravo im oduzimate glavnu „hranu“. To može da ih natera da se povuku ili da potraže neku novu metu.

Treći način na koji možete njihovu slabost okrenuti protiv njih je suzdržanost. Ne dozvoljavajte im da vide vaše emotivne reakcije, posebno ako ste senzitivna odoba. Narcisi se hrane tuđom nesigurnošću i ranjivošću. Međutim, ako ostanete smireni i ne pokažete da vas njihove reči uznemiravaju ili ponižavaju, to će biti reakcija koju ne očekuju. Iako na prvi pogled odaju utisak osoba koje vladaju, narcisi ne umeju da se nose sa ljudima koje ne mogu da kontrolišu. To će  ih razoružati i dovesti do unutrašnjeg osećaja bespomoćnosti.