Naslovna / Psihologija

Vežbajte POZITIVAN ODNOS prema svemu jer PESIMIZAM je „prečica“ za demenciju

Priredio/la: eKlinika
19:00 - 20. 11. 2020.

Optimisti imaju manji rizik od Alchajmerove bolesti, naučnici otkrili veći pad kognitivnih sposobnosti kod depresivnih i anksioznih osoba

pesimizam optimista Pesimizam „ubija“ kognitivne sposobnosti Foto: Shutterstock

Pozitivne misli nam same po sebi olakšavaju život, ali pesimizam, nasuprot tome, osim što urušava životni elan, zaslužan je i za pad kognitivnih sposobnosti u kasnijem životnom dobu, pokazuje istraživanje sprovedeno u Londonu. Prema rezultatima istraživanja, pesimisti mogu da proizvedu veće naslage dva štetna proteina, koja su odgovorna za razvoj Alchajmerove bolesti. Učestali negativizam može da bude novi faktor rizika za demenciju, smatra glavna autorka istraživanja dr Natali Marčant.

Pesimisti imaju lošiju memoriju

Ispitana grupa od 350 osoba starijih od 55 godina tokom dve godine davala je odgovore na pitanja koja se tiču prošlosti i budućnosti kako bi se izmerila količina njihovih negativnih razmišljanja o onome što se dogodilo, to jest pesimizma vezanih za percepciju budućih događaja. Oko trećine učesnika podvrgnuto je PET (pozitronsko emisiona tomografija), skeniranju mozga kako bi se izmerili depoziti tau i beta amiloida, dva proteina koji izazivaju Alchajmerovu bolest, najčešći oblik demencije, a rezultati su pokazali da su pesimisti imali više tau i beta amiloida, lošiju memoriju i veći pad kognitivnih sposobnosti od onih koji su imali pozitivne misli.

Pad kognitivnih sposobnosti

Istraživanje je obuhvatilo i nivo anksioznosti i depresije, pa su naučnici otkrili veći pad kognitivnih sposobnosti u kasnijim godinama života kod depresivnih i anksioznih osoba.

Ovo je prva studija koja pokazuje biološku vezu između stalnog negativnog razmišljanja i Alchajmerove patologije. Rezultati lekarima pružaju jasniju sliku prilikom uspostavljanja dijagnoze, kao i mogućnost da procene rizik i ponude svakom pacijentu posebno prilagođene intervencije – rekao je neurolog dr Ričard Ajzakson, osnivač klinike za prevenciju Alchajmerove bolesti u medicinskom centru Njujork-Presbiterian i Vejl Kornel.

Optimisti imaju manji rizik od kardiovaskularnih bolesti

Kako se navodi u zaključcima istraživanja, kratkotrajno negativno razmišljanje neće prouzrokovati Alchajmerovu bolest, a i prethodni naučni radovi potkrepljuju hipotezu da osobe koje na život gledaju iz pozitivne perspektive imaju manji rizik od kardiovaskularnih bolesti.

– Što je osoba pozitivnija, to se bolje štiti od srčanog i moždanog udara, kao i bilo kog drugog uzroka smrti. Jednostavno, optimisti imaju bolje zdravstvene navike – smatra kardiolog dr Alan Rozanski koji proučava uticaje optimizma na zdravlje. Prema njegovim rečima, kao što idete u teretanu kako biste doveli u red vlastito telo, trebalo bi da počnete da vežbate pozitivan odnos prema prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Osobe koje na život gledaju iz pozitivne perspektive ređe oboljevaju i od kardiovaskularnih bolesti

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo