Naslovna / Psihologija

Kako razmišljaju osobe koje su zadovoljne svojom težinom ili „mršavi”

Priredio/la: S.St.|19:00 - 28. 08. 2023.

Da li verujete da ćete početi da razmišljate kao „mršava” osoba tek kada postignete svoje ciljeve i željenu težinu? Ali, zašto biste morali da čekate tako dugo? Već sada možete da razmišljate kao osoba zadovoljna svojom težinom i oslobodite se svog nezdravog načina razmišljanja

mršavo Kada razmišljamo „mršavo”, odmah se osećamo sigurnije svoj izgled Foto: Shutterstock

Osoba sa idealnom telesnom težinom tj. „mršava” je i lepa – ovo je opšta društvena koncepcija. Zbog toga, kada razmišljamo o sebi kao o osobi zadovoljnoj svojom težinom, možemo se odmah osećati sigurnije u svoj izgled. Možemo da nosimo svoju omiljenu odeću a da se ne pitamo kako nam izgleda stomak ili da napravimo fotografiju iz određenog ugla bez brige da će nam lice izgledati preširoko ili bokovi previše ravni.

Evo 8 načina kako možemo da razmišljamo da bi bili zadovoljni svojim izgledom, koji pomažu da resetujemo svoj mozak.

1. Pretvarajte se i razmišljajte kao osoba sa idealnom telesnom težinom

Koliko često smo se pretvarali da nas zanima nešto što neko govori ili smo uživali u zabavi koju smo očajnički želeli da napustimo? Isto možemo da uradimo i sa razmišljanjem „idealna telesna težina”. Kada se pretvaramo zbog sebe, razviće se novi obrazac ponašanja. To će nam na kraju pomoći da vidimo da smo zaista zadovoljni svojim izgledom . Razmislite o javnim ličnostima. Često moraju da se pretvaraju da su potpuno samouvereni. Nakon što ovo urade nekoliko puta, naviknu se i nemaju problema da se popnu na binu. Isto može da se uradi i kada se razmišlja „imam idealnu telesnu težinu”.

2. Restrukturirajte svoje misli

Razmišljajući o gubitku težine ili vežbanju, mnogi ih doživljavaju kao neku vrstu kazne. Ali, kada malo bolje razmislimo, to je jedan od najboljih poklona koji sebi možemo dati. Gubitak težine nije dobar samo za podizanje našeg samopoštovanja, već i smanjuje rizik od mnogih bolesti, kao što su problemi sa srcem.

Restrukturirajte svoj misaoni obrazac kako biste gubitak težine videli u pozitivnom svetlu. Zamislite to kao nešto što radite za sebe, što zaista i jeste istina. Uskoro ćete se radovati vremenu koje provodite u teretani.

3. Utemeljite svoje emocije

Svako od nas najbolje razume svoje emocije. Dakle, isto tako znamo kada su naše misli istinite, a kada su samo nagađanja. Podsetite se da samo zato što vi nešto mislite ne znači da je to i tačno.

Na primer, možda mislite da vam se stomak previše vidi u haljini koju želite da obučete. Ali da li je zaista tako? Možda će biti potrebno vreme, ali kada naučimo sebe kako da odvojimo svoje misli od stvarnosti, shvatićemo da imamo mnogo pozitivniji pristup svom izgledu.

4. Postavite kratkoročne ciljeve za „mršavo”

Ako imamo dugoročni cilj da izgubimo 14 kg, biće nam teško da razmišljamo „mršavo”. Nećemo moći da razmišljamo o idealnoj telesnoj težini ako ne postignemo taj cilj. To nije baš podsticajan ili zdrav način da se pristupi gubitku težine. Umesto toga, podelite svoj plan mršavljenja na manje ciljeve i kraće rokove. Na primer, recite sebi da morate da izgubite dva kilograma do kraja nedelje. Kada stanete na vagu i vidite da ste postigli svoj cilj, počećete da mislite o sebi kao o osobi dva kilograma mršavijoj.

5. Vodite dnevnik

Ako imate negativne misli o tome kako izgledate ili se borite da održite dobar odnos sa hranom, vodite dnevnik. Možete da pišete o svojim osećanjima ili navikama u ishrani. To će vam pomoći da nakon što svoja osećanja „stavite” na papir, ista u miru protumačite. Istovremeno će vam omogućiti da vidite svoj napredak, posebno ako svakodnevno pišete dnevnik.

6. Ne zaboravite ostatak sebe dok mislite „mršavo”

Vi ste više od onoga kolika vam je težina. To je nešto što često zaboravljamo u našoj potrazi da smršamo. Ljudi sa problemima sa izgledom tela često završavaju sa stresom i anksioznošću. Da vam se to ne bi desilo, podsetite se da ste vi mnogo više od vaše težine. Ako vodite dnevnik, pišite o svojim svakodnevnim dostignućima. 

7. Pronađite alternative hrani za stresne situacije

Prejedanje postaje značajan problem za ljude koji se bore da održe zdrav odnos sa hranom. Ne zaboravite da hrana nije jedini način da se nosite sa stresnom situacijom. Napravite spisak svih ostalih stvari u kojima uživate. Nemojte da se oslanjate na hranu da biste uklonili brige. Umesto toga, radite druge stvari za koje znate da će vas razveseliti.

8. Zamišljajte situacije i donosite odluke „mršavo”

Ponekad je teško donositi odluke na licu mesta ili pod pritiskom. To bi moglo da dovede do pogrešnog donošenja odluka, posebno u pogledu hrane. Razmislite o ovim situacijama unapred. „Vizuelizujte” sebe u ovim situacijama i unapred odlučite šta biste uradili. Na primer, ako izlazite sa prijateljima, zamislite sebe kako jedete zdrav obrok, a ne picu punu preliva. Ovo će vam omogućiti da jedete zdrave obroke, ali i da razmišljate kao osoba koja je zadovoljna svojim izgledom. 

Potpis za sliku: Kada razmišljamo „mršavo”, odmah se osećamo sigurnije u svoj izgled Foto Shutterstock

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo