Medicinski informativni portal
Naslovna / Psihologija

Veza sa „narcisom“ je ples u kojem on odlučuje o koracima i ritmu

Priredio/la: I. V.
17:00 - 06. 03. 2021.

Romantičnu vezu uvek čine dvoje ljudi, koji bi trebalo da preuzmu 50 odsto odgovornosti za to kako se taj odnos razvija

Ponašanje partnera može da ukaže da ste žrtva narcisoidnog zlostavljanja Foto: Shutterstock

Kako znate da li je neko narcis? Vrlo teško. Veza sa narcisom je ples u kojem narcis vodi. Oni odlučuju o koracima, ritmu, potezima… Da bi ih partner sledio, primenjuju zanimljive tehnike manipulacije. Poznati principi primenjuju se za stvaranje odnosa žrtva-počinioc, a prema nedavnim istraživanjima počinioci, njihove žrtve i svedoci formiraju složen i vrlo emotivan odnos. Takava partnerski odnos najčešće je obavijen velom tajni i tišine. A u realnom svetu, romantičnu vezu uvek čine dvoje ljudi, koji bi trebalo da preuzmu 50 odsto odgovornosti za to kako se taj odnos razvija. Jer, nikad se ne svodi samo na jedno od to dvoje. To je ples u kojem svako igra svoju jednako važnu ulogu. Psihoterapeut dr Mariette Jansen izdvojila je sedam znakova koji ukazuju da živite sa narcisom, što automatski znači da ste postali žrtva i trpite narcisoidno zlostavljanje.

1. Osećate se neprijatno u prisustvu partnera

Vaša nelagodnost „hrani“ se zbunjenošću. Niste sigurni šta da radite ili kako da se ponašate kako biste dobili odobrenje svog partnera. U ponedeljak ste razgovarali sa njim o svom poslu. Delovao je zainteresovano i kao da mu je zanimljivo sve što pričate. Već za dan, dva potpuno je izgubio interesovanje. Ili, slatko se nasmeje kad ispričate neku šalu, a sledeći put, na sličnu pošalicu uopšte ne odreaguje. Tada počinjete da osećate kao da ne možete da se opustite u blizini partnera. Razlog – ne možete da predvidite njihove reakcije.

2. Vaše samopouzdanje je opalo otkako ste se upoznali

Uvek ste bili ushićeni i entuzijastični. Nije vam bio problem da nešto uradite spontano i osećali ste se srećno u svojoj koži. Otkako ste u vezi, vaše samopouzdanje se svelo na tako nizak nivo da se više ne prepoznajete. Čini se da postoje problemi i izazovi koji nisu postojali u prošlosti. Postajete nervozni zbog svog izbora, iako ranije niste imali problema sa donošenjem odlukama.

3. Znate da nešto nije u redu, ali ne možete da reagujete

Osećate izvesnu nelagodu i pokušavate da pronađete racionalne razloge za nju. Ali, vaš um ne može da smisli pristojna objašnjenja. Onda počinjete da govorite sebi kako izmišljate stvari i preterujete. Ali, ko to zaista govori? Vi? Ili vaš partner.

razočarenje partnerski odnos krivica

Vaša neprijatnost „hrani“ se zbunjenošću Foto: Unsplash

4. Izmišljate izgovore za partnerovo ponašanje

Partner se prema vama ponaša neprijateljski i veoma hladno, a vi sami sebi kažete da je to zato što je umoran. Često vam „spušta“ a vi sami sebi kažete da je to zato što je pod stresom. Krivi vas za nešto što je njegova greška, a vi sami sebi kažete da to nije važno. To što radite, u psihologiji se naziva se „kognitivna disonanca“. Odnosi se na situacije koje uključuju oprečne stavove, uverenja ili ponašanja. Doživljavate neprijtanosti i da biste se vratili ravnotežu, potrebno je da promenite svoj stav, uverenje ili ponašanje. U suprotnom postajete neiskreni i lažljivi prema sebi.

5. Žrtvujete ono što vam je važno da biste udovoljili

Kao što se pretpostavlja, postajete manje bliski sa prijateljima i porodicom. A vaš partner im najčešće upućuje kritike i primedbe. Ili odbija da provodi vreme s njima, pa moraš ići sam(a). Počinjete da se osećate pomalo usamljeno, čak i tamo gde ste u prošlosti imali jake i bliske veze. Već počinjete da se pitate kod koga biste mogli da odete ovih dana ako želite da se poverite, da sa nekim razgovarate? I, ne samo da ste otuđeni od ljudi koji su vam bili važni, već i ste počeli i da pravite kompromise oko nekih svojih vrednosti. Sve češće se „predajete“ u važnim situacijama, samo da biste sačuvali mir.

6. Krivite sebe za ono što se dešava

Stalno razmišljate o vezi i pitate se šta biste mogli drugačije da učinite kako bi bila bolja. A šta bi se dogodilo da niste napravili te greške, pogrešno postupili ili rekli nešto „glupo“? Vašoj vezi počinjete da pristupate iz perspektive da je sve na vama i da ste za sve vi krivi. Počinjete da se gnušate sebe (autofobija ili mržnja prema sebi), uvereni da ste inferiorni, loši, bezvredni, neljubazni ili nesposobni.

7. Trošite mnogo mentalne energije na partnera

Koliko energije i vremena trošite da razumete svog partnera? Neprestano postavljate sebi sledeća pitanja: Zašto bi reagovao ovako? Da li je pod stresom? Umoran? Šta mogu da učinim da partneru bude bolje? Koji je bio razlog zašto ste imali taj argument? Pokušavate da shvatite situacije koje nemaju smisla. Drugim rečima, pokušavate da primenite logiku na nelogične situacije, što će vas naravno ostaviti da se stalno nešto pitate. I, umesto da razmišljate o svojoj karijeri, fokusirate se na studije, poboljšavate fizičko zdravlje ili razvijate sopstveni posao, trošite energiju na mučenje koje doživljavate od svog partnera.

Teško je prekinuti tišinu. Ali, prvi korak je prepoznavanje onoga što se dešava priznavanjem svojih osećanja i ponašanja. Ako se prepoznate u nekoj od gore navedenog, vreme je da istražujete dalje – da li ste u vezi sa narcisom?

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor