Naslovna / Psihologija

Depresija i muškarci: Saveti za bolje razumevanje i rušenje mitova o „jačem polu“

Priredio/la: Ma.R.|19:00 - 08. 06. 2023.

Žene jesu više predisponirane za depresiju ali kod ove bolesti jednostavno nema jačeg ni slabijeg pola – može da pogodi svaku osobu bez obzira obrazovanje, status i druge okolnosti, pa tako moramo i da je shvatimo

Depresija Mačizam ne sme da ima veze sa depresijom, suočavanjem sa situacijom i traženjem pomoći Foto: Shutterstock

Depresija i muškarci: ova veza nije tako retka kako se misli. Bilo da se javi kod muškaraca ili kod žena, reč je o ozbiljnom zdravstvenom stanju. Ne samo da mnogi muškarci pokušavaju da je ignorišu i odbijaju lečenje, već se često zbog mentaliteta i društveni normi zanemaruje, ne razume, ne shvata ozbiljno i ne tretira adekvatno.

Depresija i muškarci: problemi sa suočavanjem

Ako se neki muškarac u vašem okruženju oseća ili ponaša razdražljivo, ima amplitude u raspoloženju, ponekad se upadljivo izoluje ili se povukao u sebe, obratite pažnju. Da li stalno ili previše radi? Češće nego ranije je u društvu čašice? Svi ovi znaci nezdravih strategija suočavanja sa problemom mogu biti tragovi da je reč o depresiji.

Iako su sami simptomi uobičajeni, depresija može različito da utiče na muškarce i žene. Kada se depresija javi kod muškaraca, može biti prikrivena promenama, odnosno neadekvatnim ponašanjem u suočavanju sa tim da je bolest prisutna. Iz više razloga, muška depresija često ostaje nedijagnostikovana i može da ima razorne posledice kada se ne leči. Dobra vest je da se i ona leči i kontroliše uspešno, pa tako i depresija i muškarci mogu, prvenstveno započinjanjem lečenja na vreme, da sklope „pakt“ o funkcionisanju.

Znaci i simptomi, kako odnos muškarci i depresija izgleda kao upozorenje

Znaci i simptomi depresije mogu se razlikovati kod muškaraca i žena. Muškarci, kažu sitraživanja, pokazuju tendencije da koriste više različitih modusa suočavanja sa stanjem, i zdravih i nezdravih, u odnosu na žene. Nije sasvim jasno zašto muškarci i žene mogu različito da doživljavaju depresiju, iako je verovatno uključen niz faktora (reakcije u mozgu, hormoni, prethodna životna iskustva). Kao i kod žene sa depresijom, muškarci mogu da se osećaju ovako:

  • tužno
  • beznadežno
  • prazno
  • izuzetno umorno
  • da imaju poteškoća sa spavanjem ili spavaju previše
  • ne uživaju u aktivnostima u kojima su obično uživali
  • izbegavaju ljude i izlazak iz kuće.

Muškarci i depresija: još neka ponašanja koja bi mogla da ukažu na problem

Postoje još neka ponašanja koja bi mogla da budu pripisana znacima depresije, ali ipak nisu prepoznata kao klasični simptomi. To su:

  • tzv.ponašanje bekstva (provoditi previše vremena na poslu ili na nekom sportu, do iscrpljivanja)
  • fizički simptomi (glavobolja, problemi sa varenjem i bol)
  • problemi sa upotrebom alkohola ili droga
    teško kontrolišuće, nasilno ili uvredljivo ponašanje
  • razdražljivost ili bezrazložan bes
  • rizično ponašanje, kao što je hazarderska vožnja.

Budući da ova ponašanja mogu biti znaci ili da se preklapaju sa drugim problemima mentalnog zdravlja ili drugim medicinskim stanjima, stručna pomoć je svakako ključ za tačnu dijagnozu i odgovarajući tretman.

Zašto depresija kod muškaraca često ostaje nedijagnostikovana i šta je još velika opasnost

Razloga je više, a među najvažnijim su:

  • neuspeh u prepoznavanju depresije – biti tužan ne znači uvek biti i depresivan, a muškarci često sabijaju osećaj tuge
  • umanjivanje i maskiranje znakova i simptoma – samo pogoršava negativne emocije
  • nespremnost da se razgovara o simptomima depresije čak i sa porodicom ili prijateljima, a kamoli sa lekarom ili stručnjakom za mentalno zdravlje
  • odupiranje lečenju zbog predrasuda i strahova da će vam status biti ugrožen (poslovni, društveni, socijalni…).

Muškarci koji pate od depresije ponekad imaju i samoubilačke misli i ideje. Iako žene češće pokušavaju samoubistvo, muškarci su u većoj opasnosti jer su metode koje biraju brutalnije, pa je tako i šansa da će sebi oduzeti život veća. Ako imate samoubilačke misli, odmah potražite pomoć

Kako se leči depresija kod muškaraca

Traženje pomoći od stručnog lica često je veoma izazovno za muškarce. Međutim, bez lečenja, ukoliko postoji kao dijagnostikovano kliničko stanje ili simptomi govore da je to u pitanju a dijagnoza nije potvrđena zvanično, depresija neće nestati i može se pogoršati. Nelečena depresija ne samo da će i vas i ljude iz okruženja učiniti nesrećnim, uticati na kvalitet života i odnosa, već može da bude i životno ugrožavajuća.

Čak i ako je teška, depresija se uspešno kontroliše lekovima, psihoterapijom ili kombinacijom, a najbolji modus odrediće stručno lice.

Muška depresija, veštine suočavanja sa njom i pomoć okoline

Uz adekvatno lečenje, evo šta bi još muškarci trebalo da primenjuju, a okolina da se informiše, prihvati i podrži onog ko ima problem:

  • postavljanje realnih ciljeva i određivanje prioriteta
  • traženje emocionalne podrške od partnera, porodice ili prijatelja, uz uključivanje u društvene aktivnosti u intenzitetu koji osobi odgovara
  • veštine upravljanja stresom (meditacija, vežbe disanja… ipak, meditacija neće prijati svim osobama koje boluju od depresije, pa je i i tu potrebna adekvatna procena)
  • odložite donošenje važnih odluka dok se simptomi depresije ne poboljšaju
  • bavite se aktivnostima u kojima obično uživate
  • pokušajte da se redovno hranite, zdravijim izborom namirnica uz šetnju u prirodi

Na sreću, dostupni su mnogi efikasni tretmani za depresiju. Ne pokušavajte sami da izlečite depresiju ni kod muškaraca ni kod žena – posledice bi mogle biti razorne i dramatične. A neće proći sama od sebe. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo