Naslovna / Vesti

Odobrena vakcina koja pruža zaštitu od meningokokne bolesti

Priredio/la: I. V. |12:00 - 26. 10. 2023.

Meningokokni meningitis je retka, ali ozbiljna bakterijska infekcija koja inficira sluznicu mozga i kičmene moždine, i može da bude ozbiljna, čak i fatalna

meningokokna bolest Vakcina Penbraya će se davati kao serija od dve doze u razmaku od 6 meseci Foto: Shutterstock

Američka uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je Penbraya vakcinu za osobe od 10 do 25 godina koja će ponuditi zaštitu od meningokokne bolesti, odnosno od 5 glavnih vrsta bakterija koje izazivaju meningitis i sepse (trovanje krvi). Novi lek će smanjiti broj doza koje ljudi treba da prime kako bi bili potpuno vakcinisani, saopštila je biotehnološka kompanija koja je proizvođač ove vakcine.

Šta je meningokokna bolest?

Meningokokna bolest je svaka vrsta infekcije koju izaziva bakterija Neisseria meningitidis ili  meningokok. Meningokokni meningitis je retka, ali ozbiljna bakterijska infekcija koja inficira sluznicu mozga i kičmene moždine. Bakterije mogu da zaraze moždane opne i krv, a ovakve infekcije mogu da budu ozbiljne, čak i fatalne. Poznate su i kao meningokokni meningitis i meningokokna septikemija. Termin „meninge“ označava tri membrane koje pokrivaju centralni nervni sistem, koji se sastoji od kičmene moždine i mozga. Membrane su tanki slojevi tkiva koji pružaju zaštitu za sadržaj tkiva  (isto kao „kožica“ koja razdvoja kriške pomorandže). Tehnički, najveća membrana je naša koža, a tri moždane opne su pia mater, arahnoidna i dura mater.

Dve doze za zaštitu od nepredvidive bolesti

Kako je saopšteno, vakcina Penbraya će se davati kao serija od dve doze u razmaku od 6 meseci. Medicinska regulativa trenutno preporučuje Trumenbu za meningokoknu grupu B i Nimenrix za meningokoknu grupu A, C, W-135 i I, što znači da su ljudima potrebne četiri doze za potpunu zaštitu.

– U jednoj vakcini, Penbraya ima potencijal da zaštiti više adolescenata i mladih odraslih od ove teške i nepredvidive bolesti tako što će obezbediti najširu pokrivenost meningokokom sa najmanje injekcija – navodi dr Annaliesa Anderson, šef istraživanja i razvoja vakcina za Pfizer.

FDA je svoju odluku zasnovala na kliničkim ispitivanjima faze 2 i 3 koja su pokazala da se Penbraya „dobro toleriše sa povoljnim bezbednosnim profilom“ i dodala da će se od 25. oktobra definisati preporukama za upotrebu Penbraya vakcine kod adolescenata i mladih odraslih. CDC navodi da su deca mlađa od 1. godine, tinejdžeri i mladi odrasli od 16 do 23 godine i odrasli preko 65 godina najugroženiji.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo