Naslovna / Vesti

Treća doza covid 19 vakcine za tinejdžere čeka odobrenje EMA

Priredio/la: D. T.|13:00 - 09. 02. 2022.

Treća doza covid 19 vakcine za tinejdžere već se primenjuje u Nemačkoj, na primer, uz obrazloženje da stopa infekcije raste među mladima

Treća doza covid 19 vakcine za tinejdžere EMA uskoro saopštava odluku o 3. dozi covid 19 vakcine za mlade od 12 do 17 godina Foto: Shutterstock

Treća doza covid 19 vakcine za tinejdžere proizvođača BioNTech/Pfizer, mogla bi uskoro da se daje mladima od 12 od 17 godina. Evrposka agencija za lekove (EMA) pokrenula je reviziju primene treće doze ove mRNA covid 19 vakcine (sa modifikovanim nukleozidom) za tinejdžere.

Treća doza covid 19 vakcine za tinejdžere već preporučena u Nemačkoj

Dopunsku dozu za mlade od 12 do 17 godina, posle imunizacije s dve doze, preporučio je u januaru ove godine Nemački komitet za vakcine. Druge države u regionu su takođe počele da primenjuju treću dozu vakcine za tinejdžere, s obrazloženjem da stopa infekcije raste među mladima. Treća doza se daje osobama, koje su primarno vakcinisane sa dve doze vakcine, kako bi se pojačala zaštita i trenutno se primenjuje za starije od 18 godina.

Odluka o primeni Pfizer vakcine na svakoj članici EU

EMA radi na ubrzanoj procenu podataka, na osnovu izveštaja prodavca vakcine, i na osnovu rezultata primene ove vakcine u Izraelu. Posle revizije, EMA će saopštiti podatke, a odluka o primeni treće doze ove vakcine je na nacionalnim telima svake države članice Evropske unije (EU). Nacionalna tela za javno zdravlje mogu da daju zvanične preporuke o korišćenju dodatnih doza.

Zabeleženi retki slučajevi miokarditisa i perikarditisa

Vakcina za prevenciju covid 19 sadrži molekul RNK (mRNA) sa uputstvima za proizvodnju proteina, poznatog kao S protein, koji je sastavni deo SARS-CoV-2 virusa. Vakcina deluje tako što priprema organizam da se uspešno odbrani od virusa SARS-CoV-2.  U Srblji je ova vakcina registrovana kao lek pod dodatnim praćenjem. Primenjuje se kod odraslih i adolescenata od 12 godina. Vakcina utiče na imuni sistem, jer stvara antitela i ćelije koje deluju protiv virusa, i na taj način štite od covid 19. Vakcina u sebi ne sadrži virus za stvaranje imuniteta, a primanjem vakcine ne može se dobiti covid 19, navode stručnjaci. Kod nas ne preporučuje mlađima od 12 godina, a posle primene vakcine zabeleženi su veoma retki slučajevi miokarditisa (zapaljenja srčanog mišića) i perikarditisa (zapaljenja srčane maramice).

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo