Naslovna / Vesti

HIV infekcija ne mora da bude smrtonosna – 5 novih lekova drži bolest pod kontrolom

Priredio/la: D. T.|16:04 - 09. 04. 2024.

Prema procenama stručnjaka, trenutno u Srbiji živi 1000 do 1500 osoba sa nedijagnostikovanom HIV infekcijom

HIV i AIDS HIV virus i bolest AIDS (SIDA)  praćeni su ponekad neracionalnim strahovima, stručnjaci naglašavaju da je umesto straha potreban realan oprez Foto: Shutterstock

HIV infekcija uz dobru terapiju ne mora da bude smrtonosna. Lečenje HIV pozitivnih pacijenta u Srbiji, od sredine maja ove godine, biće poboljšano sa 5 novih antiretrovirusnih lekova, koje je obzbedio Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO). Stručnjaci ocenjuju ovaj potez kao značajan, ne samo za pacijente već i celokupno društvo, jer se na ovaj način zaustavlja širenje HIV infekcije.

Terapija prevodi infekciju u hronično stanje

U Srbiji oko 2.600 HIV pozitivnih pacijenata dobija terapiju preko RFZO. Reč je o novim lekovima koji su u ovom momentu vrh terapijskog pristupa kontrole HIV infekcije, naglašava Dragana Janković Antić iz RFZO.

– Na listi je 26 lekova. Dominanti su novi lekovi su antiretrovirusnu terapiju i kombinovani preparati sa različitim mehanizmom delovanja. Ova terapija može infekciju da prevede u hronično stanje i obezbedi kvalitetan život pacijentima. Na listi A, na recept, naći će se i sirupi za pedijatrijsku populaciju  – rekla je Janković Antić na konferenciji za novinare.

Nova terapija čini pacijente nezaraznima

Prioritetni su lekovi za antiretrovirusnu terapiju, ali kako je naglasila Janković Antić RFZO će nastojati da obezbedi i terapiju za lečenje komorbiditeta, koji su učestali kod HIV pozitivnih pacijenata.

Stručnjaci naglašavaju da je nova antiretrovirusna terapija ne samo od značaja za obolele od HIV-a, već i epidemiološki bitna, jer ove pacijente čini nezaraznima.

Pacijenti nemaju virus u krvi i u izlučevinama tela ukoliko piju redovno i precizno lekove. To su onda radno sposobne osobe koje mogu da imaju potomke i da ne šire epidemiju – rekao je načelnik odeljenja za HIV i AIDS Infektivne klinike Univerzitetskog kliničkog centra Srbije prof. dr Jovan Ranin.

HIV konferencija

Foto: Milena Anđela Mišić Atanacković

Problem su komorbiditeti

Prof. dr Ranin je objasnio da se najbolji rezultati postižu personalizovanom terapijom.

– Sada su veliki problem komorbiditeti, jer HIV pozitivne osobe duže žive i u 60 – tim godinama dobijaju bolesti, koje su česte u tom životnom dobu, kao što su povišen šećer u krvi ili povišen krvni pritisak. HIV zbog toga nije samo stvar infektologa već i celokupnog zdravstvenog sistema  Odgovarajući lekovi su važni jer mogu da ublaže propratne bolesti, koje mogu da budu teške sa HIV pozitivne pacijente sa oslabljenim imunološkim sistemom – naglašava dr Ranin.

Kako mogu HIV pozitivne osobe da se ostvare kao roditelji?

Profesor Ranin je istakao da je moguće da HIV pozitivna trudnica uz odgovarajuću terapiju rodi zdravo dete bez infekcije. Kada je muškarac pozitivan preporučuje se veštačka oplodnja, kada se obrađuje sperma na taj način da nema HIV virusa.

Iz obaveznog zdravstvenog osiguranja obezbeđuju se i testiranja, dijagnostika i sve drugo što je potrebno. Prema procenama stručnjaka, trenutno u Srbiji živi 1000 do 1500 osoba sa nedijagnostikovanom HIV infekcijom. Svake godine kod nas se dijagnostikuje 200 do 250 HIV pozitivnih osoba.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo