Naslovna / Vesti

AIDS – međunarodni dan sećanja na preminule od ove bolesti

Priredio/la: D. T.|10:03 - 18. 05. 2024.

Testiranje u Srbiji je besplatno i anonimno tokom cele godine, u svim zavodima i institutima za javno zdravlje, kao i u udruženjima građana

HIV AIDS Foto: Shutterstock

AIDS (acquired immune deficiency syndrome) sindrom stečenog gubitka imuniteta je terminalna faza HIV-a. Nacionalni centar za seksualno i reproduktivno zdravlje “Potent” će u nedelju, 19. maja u Jugoslovenskoj kinoteci (Kosovska 11 u Beogradu) u 16.30 obeležiti Međunarodni dan sećanja na preminule od AIDS-a.

Za društvo bez stigme

Organizatori najavljuju da će ovogodišnji memorijal imati poseban značaj zbog odavanja počasti nedavno preminulom aktivisti Đurici Stankovu, koji je javno govorio o svom životu sa HIV-om, boreći se da naše društvo bude bez stigme i straha od side.

Ovim filmom zajednica osoba koje žive sa HIV-om želi da oda počast izuzetnoj ličnosti koja je svojom dobrotom ostavila snažan utisak na sve koji su je poznavali i istrajnim zalaganjem zadužila sve pacijente u Srbiji –  kaže Bratislav Prokić, izvršni direktor Nacionalnog centra za seksualno i reproduktivno zdravlje “ Potent”.

Poziv na solidarnost

Prokić je naglasio da Međunarodni dan sećanja poziva na solidarnost i podseća na uticaj HIV pandemije na pojedince, porodice i celokupno društvo.

– Opominje nas da je potrebno tokom čitave godine da otvoreno razgovaramo o seksualnom zdravlju i da radimo na unapređivanju pristupa prevenciji HIV-a, seksualnom obrazovanju, testiranju i lečenju – objašnjava Prokić.

Od AIDS-a se svake godine razbolji 30 do 70 osoba

Od početka HIV epidemije do danas, u Srbiji je od posledica AIDS-a preminulo 1.200 osoba. AIDS je poslednji stadijum nelečene HIV infekcije koji se može sprečiti ranom dijagnostikom i lečenjem. Zbog kasne dijagnostike ili prekida lečenja, od AIDS-a svake godine oboli između 30 i 70 osoba, a umre između 10 i 25. Testiranje u Srbiji je besplatno i anonimno tokom cele godine, u svim zavodima i institutima za javno zdravlje, kao i u udruženjima građana, napomnje Pokić.

Besplatno i anonimno testiranje na HIV

Bratslav Prokić podsetio je da je od 20. do 27. maja Evropska nedelja testiranja i da će udruženje Potent otvoriti vrata za sve građane koji žele da se besplatno i anonimno testiraju na HIV, bez zakazivanja i to na sledećim adresama: u Beogradu u četvrtak, 23. maja, od 12 do 16 časova i u petak od 17 do 20 časova u Miloša Pocerca 30, u Kragujevcu u petak, 24. maja, od 17 do 20 časova  u Vojvode Putnika 58b i u Nišu u subotu, 25. maja, od 17 do 20 časova u Stevana Nemanje 69.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo