Naslovna / Vesti

Odobren novi tretman za uznapredovali nemikrocelularni karcinom pluća

Priredio/la: I. V. |15:00 - 22. 08. 2024.

U poređenju sa trenutnom terapijom za uznapredovali nemikrocelularni karcinom pluća, novi tretman pokazao se efikasniji jer produžava život pacijenata

novi tretman za karcinom pluća Novi tretman pokazao se efikasniji jer produžava život pacijenata  Foto: Shutterstock

Novi tretman za uznapredovali nemikrocelularni karcinom pluća odobrila je američka Uprava za hranu i lekove FDA. Nakon što su klinička ispitivanja pokazala da pacijenti žive duže bez progresije bolesti, u poređenju sa standardnim tretmanom koji se trenutno koristi, FDA je odobrila novi početni tretman za uznapredovali karcinom pluća ne-malih ćelija.

Novi tretman za karcinom pluća kombinuje dva leka

Kombinacija bez hemoterapije uključuje dva leka, od kojih jedan nikada nije odobren za upotrebu u SAD pod nazivom lazertinib, koji će se plasirati pod brendom Lazcluze. Druga polovina tretmana je lek amivantamab-vmjw, koji se prodaje pod brendom Ribrevant, odobren 2021.

Nova, kombinovana terapija Lazcluze-Ribrevant sada je odobrena za odrasle sa određenim vrstama ne-malih ćelija karcinoma pluća koji je napredovao u stadijum III ili stadijum IV, a koji se takođe naziva lokalno uznapredovalim i metastatskim. Promene u DNK sekvenci gena pokreću transformaciju zdravih ćelija u kancerogene, a ovaj novi tretman cilja na najčešću od tih mutacija u nemikrocelularnom karcinomu pluća.

Dužina preživljavanja pacijenta je prednost koju ima novi tretman

Odobrenje dolazi nakon objavljivanja rezultata kliničkog ispitivanja faze III u The New England Journal of Medicine u junu, kao i rezultata predstavljenih prošle godine na medicinskoj konferenciji. U saopštenju o odobrenju, FDA je navela da je kombinacija Lazcluzea i Ribrevanta pokazala korist u smislu dužine preživljavanja, u poređenju sa trenutnim tretmanom prve linije, koji se zove osimertinib. Pacijenti koji su na  tretmanu osimertinibabom imali su prosečno vreme preživljavanja 16,6 meseci, u poređenju sa pacijentima koji su primali Lazcluze i Ribrevant i imali prosečno vreme preživljavanja 23,7 meseci.

– Pacijenti će sada imati mogućnost korišćenja potencijalnog novog standarda prve linije nege sa značajnim kliničkim prednostima u odnosu na osimertinib – naveo je u saopštenju za medije kompanije Janssen Biotech dr Alexander Spira, autor studije i direktor Virginia Cancer Specialists Research Institute. Proizvođač Lazcluze i Ribrevant leka je Johnson & Johnson, koji posluje u okviru kompanije Janssen Biotech.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo