Antivirusna žvakaća guma koja smanjuje prenos virusa gripa i herpesa novi je izum naučnika sa University of Pennsylvania. Žvakaću gumu istraživači Penn Dental Medicine razvili su uz pomoć australijske biljke Lablab purpureus koja sadrži prirodni antivirusni protein. Ovaj protein istraživači su iskoristili za smanjenje količine dva soja gripa A i herpes simplex virusa u ustima pacijenata.
Virusne bolesti doprinose globalnim zdravstvenim izazovima
U današnjem svetu, zarazne bolesti predstavljaju sve veću pretnju, kao što je pokazala pandemija koronavirusa i epidemije virusa H1N1, SARS, ebole, Zika i H5N1 (ptičjeg gripa) – od kojih su svi imali značajan globalni zdravstveni i ekonomski uticaj. Ali, češće virusne bolesti takođe doprinose globalnim zdravstvenim izazovima i ekonomskim troškovima. Na primer, epidemije sezonskog gripa javljaju se svake godine, uzrokujući značajan globalni teret bolesti i ekonomske gubitke. U međuvremenu, virus herpes simplex (HSV-1), koji se širi prvenstveno oralnim kontaktom, inficira više od dve trećine svetske populacije i vodeći je uzrok zaraznog slepila u zapadnim zemljama.
Niske stope vakcinacije za viruse gripa i nedostatak HSV vakcine naglašavaju potrebu za novim pristupom – pristupom koji ima za cilj smanjenje virusnog opterećenja na mestima gde se prenosi. A za viruse poput ovih, koji se efikasnije prenose kroz usta nego kroz nos, to znači fokusiranje na usnu šupljinu. Sada, u studiji objavljenoj u Molecular Therapy istraživači sa School of Dental Medicine at the University of Pennsylvania i saradnici u Finskoj, uradili su upravo to.
Žvakaća guma koja sadrži prirodni antivirusni protein
Dr Henry Daniell sa Stomatološkog fakulteta University of Pennsylvania ponovio je studiju na kojoj je radio tokom covid 19 pandemije kako bi stvorio žvakaću gumu s potencijalom neutralizacije virusa, uz obrazloženje da se virusi više šire iz usne duplje nego iz nosa.
S obzirom na to da biljka sadrži prirodni antivirusni protein FRIL, pokazalo se da žvakaća guma napravljena od nje neutrališe dva virusa herpes simplex (HSV-1 i HSV-2) i dva soja gripa – H1N1 i H3N2. Prema rezultatima studije, 40 miligrama billnog proteina u žvakaćaoj gumi od dva grama bilo dovoljno da smanji virusno opterećenje za više od 95 odsto.
Kako se zovu, gdje se mogu kupiti ,kako izgleda pakovanje, tih zvaka?