Naslovna / Vesti

Imunitet od kineske Sinopharm vakcine može da traje i godinama, tvrde Amerikanci

Priredio/la: J. M.|13:00 - 04. 04. 2021.

„Put“ kineske vakcine opisan je u čuvenom američkom časopisu „The New York Times“

imunitet na covid 19 Najveći broj građana Srbije vakcinisao se kineskom vakcinom Foto: Shutterstock

Čuveni američki „The New York Times“ 22. marta objavio je detaljan tekst pod naslovom „Kako deluje Sinopharm vakcina“. U tekstu je dat i detaljan prikaz „puta“ vakcine od momenta kada je pronađena, pa sve do poslednjih istraživanja i rezulatata koji su objavljeni u vezi sa kineksom vakcinom koju je primio i najveći broj naših građana. Evo šta su Amerikanci napisali o kineskoj vakcini koja još nije odobrena u SAD i Evropkoj uniji:

Vakcina napravljena od korona virusa

Početkom 2020. godine, Pekinški institut za biološke proizvode stvorio je inaktiviranu vakcinu protiv korona virusa nazvanu BBIBP-CorV. Klinička ispitivanja koja je vodila državna kompanija Sinopharm pokazala su da je ona imala stopu efikasnosti od 79 procenata. Kina je odobrila vakcinu i ubrzo počela da je izvozi u druge zemlje, piše „The New York Times“.

BBIBP-CorV deluje tako što podučava imuni sistem da stvara antitela protiv SARS-CoV-2 korona virusa. Antitela se vežu za virusne proteine, kao što su takozvani proteini klasova koji zakucavaju njegovu površinu.

Da bi kreirali BBIBP-CorV, istraživači iz Pekinškog instituta dobili su tri varijante korona virusa od pacijenata u kineskim bolnicama. Odabrali su jednu od varijanti jer je bila u stanju da se brzo razmnožava u ćelijama bubrega majmuna uzgajanim u rezervoarima za bioreaktor.

Ubijanje virusa

Jednom kada su istraživači proizveli velike zalihe korona virusa, polivali su ih hemikalijom zvanom beta-propiolakton. Jedinjenje je onemogućilo koronaviruse vezujući se za njihove gene. Inaktivirani koronavirusi više nisu mogli da se repliciraju. Ali, njihovi proteini, uključujući spike, ostali su netaknuti.

Zatim su istraživači izvukli inaktivirane viruse i pomešali ih sa malom količinom jedinjenja na bazi aluminijuma nazvanog adjuvansi. Adjuvansi (supstance koje se primenjuju u vakcinama više od 90 godina, a dodaju se da bi se povećala imunogenost antigena koji imaju nizak imunostimulatorni potencijal, prim. aut) stimulišu imuni sistem da pojača svoj odgovor na vakcinu. Inaktivirani virusi se koriste više od jednog veka. Jonas Salk ih je koristio za stvaranje svoje polio vakcine pedesetih godina, a one su osnova za vakcine protiv drugih bolesti, uključujući besnilo i hepatitis A – piše „The New York Times“.

Podsticanje imunološkog odgovora

Pošto su korona virusi u BBIBP-CorV mrtvi, mogu se ubrizgati u ruku bez da se osoba razboli od covid-19. Kada uđu u telo, neke od inaktiviranih virusa proguta vrsta imune ćelije koja se naziva ćelija koja prezentuje antigen.

Ćelija koja prezentuje antigen cepa korona virus i prikazuje neke od njegovih fragmenata na površini. Takozvana pomoćna T ćelija može otkriti fragment. Ako se fragment uklopi u jedan od svojih površinskih proteina, T ćelija se aktivira i može pomoći regrutovanju drugih imunih ćelija da odgovore na vakcinu.

Stvaranje antitela

Druga vrsta imunih ćelija, nazvana B ćelija, takođe se može susresti sa inaktiviranim korona virusom. B ćelije imaju površinske proteine u ogromnom mnoštvu oblika, a nekolicina ih može imati pravi oblik da se prikači na korona virus. Kada se B ćelija zaključa, ona može povući deo ili ceo virus unutra i na svojoj površini predstaviti fragmente koronavirusa.
Pomoćna T ćelija aktivirana protiv korona virusa može da se zakači za isti fragment. Kada se to dogodi, aktivira se i B ćelija. Razmnožava se i izliva antitela koja imaju isti oblik kao i njihovi površinski proteini.

Zaustavljanje virusa

Jednom kada se vakciniše sa BBIBP-CorV, imuni sistem može da odgovori na infekciju živih korona virusa. B ćelije proizvode antitela koja se lepe za uljeze. Antitela koja ciljaju protein klas mogu sprečiti virus da uđe u ćelije. Druge vrste antitela mogu blokirati virus drugim sredstvima.

Telo „pamti“ virus

Klinička ispitivanja Sinopharma pokazala su da BBIBP-CorV može zaštititi ljude od covid 19. Ali, još niko ne može da kaže koliko ta zaštita traje. Moguće je da nivo antitela opada tokom meseci. Ali imuni sistem takođe sadrži posebne ćelije zvane memorijske B ćelije koje mogu zadržati informacije o korona virusu godinama ili čak decenijama.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Danilo
0:20, 05. 04. 2021.
Odgovori

Molim link prema izvornom tekstu u NY Times-u. Hvala

ljuba radosavljevic
3:15, 05. 04. 2021.
Odgovori

Cekam od januara Da li je bolja Ruska ili Kineska Svako dobrp Vam zelim i redovno citam vas blog Mnogo dobrih stvari ima..pozz

visnja janjic
16:31, 05. 04. 2021.
Odgovori

drago mi je što objavljujete podatke , prijavila sam se za kunesku dugo razmišljajući

Agbaba Dušanka
1:17, 08. 04. 2021.
Odgovori

Da li nastaju antitela od kineske vakcine? Mnogi su dobili virus nakon druge doze. Vrši li se ispitivanje na tom polju? Ja sam danas dala kfv na analizu, koji li će biti rezjltat?agbabadusanka@ gmail. C

Radmila
21:20, 04. 09. 2021.
Odgovori

Poštovani. Primila sam obje doze Sinopharm vakcine. Bez ikakvih posljedica. Kolektiv citav mi je zarazen virusom ja nisam bila. Nakon 24 dana od njihove izolacije dobila sam koronu i sve sto sam osjetila jeste curenje nosa. Visoko razvijena antitijela su se pojavila i organizam je lakse podnio sve to. Moja preporuka za sve (posebno za osobe sa 0 negativnom krvnom grupom) jeste Sinopharm vakcina. Po preporuci ljekara osobe sa ovom krvnom grupom koja sam i sama najlakše podnose ovu vakcinu. Od ostalih su najcesce pojave zgrusavanje krvi. Pa eto da podijelim sa vama mozda nekome bude od koristi. Pozdrav.

Svetlana
16:49, 05. 04. 2021.
Odgovori

Promila sam sinofarm vakvinu i revakcinu posle revakcine 6 nedelja uradila sam antitela imam 8,45da li sam bar malo zasticena i kolili je minimum

Lepa Diponegoro
20:40, 05. 04. 2021.
Odgovori

Ja a i svi koji su se vakcinisali tom vakcinom bi bili veoma obradovani i zahvalni ako su tako dobri rezultati testiranja a i ocekivanje da se drugi vakcinisu i tako resimo ove nesrece svetskih razmera….da nastavimo noralan zivot.

Zoran Alurović
22:01, 05. 04. 2021.
Odgovori

Nakon 50dana od prijema druge doze Sinofarma i svih preventivnih mera dobio sam simptome temp.nelag.u uhu,blago strujanje u slepoč.slabost,kašalj.Test urađen POZITIVAN. Na terapiji sam peti dan simptomi su nestali.Pozdrav!

Mihalgubranski
22:20, 05. 04. 2021.
Odgovori

Slazem sr da je Kineska vakcina jedna od boljih.

Darko Filipovicda
7:12, 06. 04. 2021.
Odgovori

Primio sam kinesku vakcinu i revakcinisan sam i nisam imao nikakvih problema,dobro se osecam

Milojevic Zuzana
8:50, 06. 04. 2021.
Odgovori

Dobro je imati informacije koji pomažu kod izbora vakcine međutim ogovorno lice mislim na naučnike doktore medicine svakom lično odredi način imunizacije osobe i da stoji iza toga. Mi ne možemo biti oni koji znaju šta nam odgovara.

Snezana
14:15, 06. 04. 2021.
Odgovori

Vasi profesionalno edukativni tekstovi su od jako velikog znacaja za sve ljude koji su neodlucni i u strahu da mogu napraviti pogresan izbor.Cinite to sto vise i u svim sredstvima informisana.Ja sam se i revakcinisala Sinofarmovom vakcinom i ovaj vas tekst mi je bas dobro dosao.Hvala vam!

Ljubinka Račić
22:52, 09. 04. 2021.
Odgovori

Hvala Vam.

Goranka Zubović
17:11, 06. 04. 2021.
Odgovori

Ova vakcina daje pouzdanje,ja bi se odlučila za nju ali se ipak bojim jer imam alergiju na sve metale,plijesan,životinjsku dlaku i neke deterdžente i sapune.

Necic Nadezda
17:41, 06. 04. 2021.
Odgovori

Primila sam kinesku vakcinu u januaru i drugu vakcinu u februaru, nadam se da je ovo sto pišete tačno i zato mi je drago da sam primila istu… nikakve negativne reakcije nisam imala, pozdrav i preporuka svim ljudima da se vakcinisu i zaštite sebe i druge 😀

Jovica
21:54, 06. 04. 2021.
Odgovori

Razumljivo,hvala!

Alida Nikolić
9:53, 07. 04. 2021.
Odgovori

Nadam se da je tako , jer sam se vakcinisala Sinofarm vakcinom.

Ljiljana
12:48, 07. 04. 2021.
Odgovori

Vakcinisani i revakcinisanje Sinofarm vakcinom, prošlo je 6 nedelja i sasvim smo ok.

Jelena
16:56, 07. 04. 2021.
Odgovori

šest nedelja posle druge doze Sinofarm uradila sam antitela i nemam ih šta sada starija sam i zabrinuta???

Jelena
17:08, 07. 04. 2021.
Odgovori

Zašto mi niste odgovorili na pitanje šta da radim kada posle 6 nedelja od revakcimacije nemam antitela????

Ljubinka Račić
22:49, 09. 04. 2021.
Odgovori

Poštovani, mi smo medicinski informativni portal.

Radmla
19:37, 07. 04. 2021.
Odgovori

Suprug i ja smo vakcinisani sinofarm vakcinom, posle 6 nedelja od revakcinacije nemamo dovoljan nivo anti tela.

Ljiljana
16:07, 08. 04. 2021.
Odgovori

Vakcinisala sam se Sinofarm vakcinom.Pet nedelja posle DRUGE doze sam uradila test na antitela i bio je negativan.Sad ne znam što da mislim,inače se dobro osećam,imam 72 godine.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo