Naslovna / Vesti

SZO dozvolila upotrebu prve svetske vakcine protiv malarije koja na 2 minuta odnosi jedan dečji život

Priredio/la: I. V.|13:00 - 08. 10. 2021.

Vakcina protiv malarije preporučuje se deci u podsaharskoj Africi i drugim regionima sa umerenim do visokim prenosom bolesti od koje na svaka dva minuta život izgubi jedno dete

malaria-vakcina Malaria godišnje ubije oko 400.000 dece u afričkim zemljama Foto: Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija odobrila je u sredu vakcinu protiv malarije RTS, S/AS01, prvu protiv bolesti koju prenose komarci, a koja godišnje ubije više od 400.000 ljudi, uglavnom afričke dece. Odluka je usledila nakon pregleda pilot programa koji se od 2019. godine primjenjuje u Gani, Keniji i Malaviju, u kojem je primljeno više od dva miliona doza vakcine, koju je farmaceutska kompanija GSK prvi put napravila 1987. godine.

Na svaka 2 minuta život izgubi po jedno dete

Nakon pregleda rezultata istraživanja i naučnih dokaza, SZO je saopštila da „preporučuje široku upotrebu prve svetske vakcine protiv malarije„. SZO preporučuje vakcinu deci u podsaharskoj Africi i drugim regionima sa umerenim do visokim prenosom malarije, koja bi trebalo da dobiju četiri doze vakcine do druge godine života, s obzirom na to da na svaka dva minuta od malarije umre jedno dete. Prema podacima SZO za 2019, više od polovine smrti od malarije u svetu je u 6 podsaharskih afričkih zemalja, a skoro četvrtina je samo u Nigeriji.

Vakcina smanjuje smrtonosnu malariju za 30 odsto

Simptomi malarije obuhvataju temperaturu, glavobolju i bol u mišićima, zatim cikluse jeze, groznicu i znojenje. Nalazi pilot vakcine pokazali su da „značajno smanjuje tešku, smrtonosnu malariju za 30 odsto“, rekla je Kate O’Brien, direktorka Odeljenja za imunizaciju, vakcine i biologiju SZO. Vakcina je „laka za isporuku“, dodala je ona i  „može da stigne i do nedostižnih“ u šta spada dve trećine dece u tim zemljama. Postoje mnoge vakcine protiv virusa i bakterija, ali ovo je bio prvi put da je SZO preporučila široku upotrebu vakcine protiv humanog parazita. Vakcina deluje protiv plazmodijuma falciparuma – jedne od pet vrsta parazita malarije koji je najsmrtonosniji.

Sledeći korak – finansiranje

Sa naučne perspektive ovo je ogroman napredak, smatraju zvaničnici SZO jer „nudi tračak nade za kontinent koji nosi najveći teret bolesti“. Procenjeni trošak za zaštitu od malarije u podsaharskoj Africi je veći od 12 milijardi dolara godišnje, saopšteno je iz SZO, a pre nego što novopreporučena vakcina stigne do dece kojoj je potrebna, sledeći korak će biti finansiranje.

– To će biti sledeći veliki korak. Tada ćemo moći da skaliramo doze i odluke o tome gde će vakcina biti najkorisnija i kako će se primeniti –  rekla je Kate O’Brien.

U planu formulisanje i mRNA vakcine protiv malarije

Borba protiv malarije dobila je pojačanje u aprilu kada su istraživači sa britanskog Oxford University objavili da je njihov kandidat za vakcinu Matrix-M postao prvi koji je premašio prag efikasnosti SZO od 75 odsto.  Nemačka biotehnološka kompanija BioNTech, koja je sa američkim gigantom Pfizer razvio vakcinu protiv korona virusa, takođe je saopštila da ima za cilj da sledeće godine počne ispitivanje vakcine protiv malarije koristeći istu probojnu mRNA tehnologiju kao i kod covid 19 vakcine. SZO se takođe nada da će ova najnovija preporuka ohrabriti naučnike da razviju više vakcina protiv malarije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo