Naslovna / Zdravlje

Formulisana vakcina protiv malarije koja je prva postigla efikasnost veću od 75 odsto, kako je odredila SZO

Priredio/la: I. V.|9:30 - 26. 04. 2021.

Malarija svake godine ubije više od 270.000 dece, a novoformulisana vakcina protiv ove bolesti prva je dostigla efikasnost i veću od one koju propisuje Svetska zdravstvena organizacija

malarija-komarac-vakcina Malarija godišnje ubije više od 270.000 dece Foto: Pexels

Istraživači sa University of Oxford i njihovi partneri u petak su saopštili nalaze faze IIb ispitivanja vakcine protiv malarije R21//Matrix-M, koja je pokazala efikasnost od 77 odsto tokom 12 meseci praćenja. U svojim nalazima, objavljenim u stručnoj publikaciji  The Lancet, navode da su prvi koji su ispunili cilj Svetske zdravstvene organizacije o tehnologiji vakcina protiv malarije, sa najmanje 75 procenata efikasnosti.

Efikasnost vakcine veća od predviđenog

Autori su saopštili da je nasumično, kontrolisano ispitivanja faze IIb, sprovedeno u Odeljenju za klinička istraživanja Nanoro (CRUN)/Institut de Recherche en Sciences de la Sante (IRSS), u Burkini Faso, na 450 učesnika, uzrasta od 5 do 17 meseci, regrutovanih iz sliva Nanoro, koji pokriva 24 sela i približno 65.000 ljudi. Učesnici studije bili su podeljeni u tri grupe, pri čemu su prve dve grupe dobile R21 / Matrix-M (sa malom ili velikom dozom pomoćnog sredstva Matrix-M), a treća je bila vakcina protiv besnila, kao kontrolna grupa. Doze su davane od početka maja 2019. do početka avgusta 2019. godine, uglavnom pre vrhunca sezone malarije. Istraživači su izvestili o efikasnosti vakcine od 77 odsto u pomoćnoj grupi sa višim dozama i 71 procenat u grupi sa pomoćnom dozom, tokom 12 meseci praćenja, bez zabeleženih ozbiljnih neželjenih efekata u vezi sa vakcinom.

Sledi procena bezbednosti vakcine

Nakon ovih rezultata, ispitivanje faze IIb, koje je podržala Evropska unija, produženo je kako bi se vakcina još pojačala pre sledeće sezone malarije. Tim naučnika je u saradnji sa Serum Institute of India Private Ltd. i Novavax Inc. započeli regrutovanje za fazu III ispitivanja, neophodnu za izdavanje dozvole, kako bi se procenila bezbednost i efikasnost velikih razmera kod 4.800 dece, starosti od 5 do 36 meseci, u četiri afričke zemlje.

Profesor parazitologije dr Halidou Tinto, regionalni direktor IRSS u Nanorou i prvi čovek istraživačkog tima, kaže da je reč o veoma uzbudljivim rezultatima koji pokazuju neviđeni nivo efikasnosti vakcine, koja se dobro podnosi u probnom programu.

– Radujemo se predstojećem ispitivanju, fazi III, radi demonstriranja velikih podataka o bezbednosti i efikasnosti vakcine koja je preko potrebna u ovom regionu – istakao je dr Halidou Tinto.

Godišnja proizvodnja od 200 miliona doza

Adrian Hill, direktor Jenner Institute and Lakshmi Mittal and Family, profesor University of Oxford i koautor istraživačkog rada, rekao je da novi rezultati podržavaju velika očekivanja naučnika od potencijala ove vakcine, za koju veruju da je prva koja je postigla cilj SZO o vakcini za malariju sa najmanje 75 odsto efikasnosti.

– Uz posvećenost našeg komercijalnog partnera, Instituta za serum u Indiji, da će proizvoditi najmanje 200 miliona doza godišnje u narednim godinama, vakcina može imati veliki uticaj na javno zdravlje ako se postigne licenciranje – naglasio je dr Tinto.

Malarija vodeći uzrok smrtnosti kod dece u Africi

Profesor Charlemagne Ouédraogo, ministar zdravlja u Burkini Faso rekao je da je malarija jedan od vodećih uzroka smrtnosti dece u Africi.

– Podržavamo ispitivanja novih kandidata za vakcinu u Burkini Faso i ovi novi podaci pokazuju da bi se izdavanje dozvole za vrlo korisnu novu vakcinu protiv malarije moglo dogoditi u narednim godinama . To bi bilo izuzetno važno novo sredstvo za kontrolu malarije i spašavanje mnogih života – izjavio je profesor Ouédraogo. Njegov kolega, profesor Alkassoum Maiga, iz Ministarstva visokog obrazovanja, naučnog istraživanja i inovacija u Burkina Faso, tim povodom je izrazio ponos na istraživače iz njegove zemlje koji su, kako kaže, dali veliki doprinos postizanju ove važne prekretnice.

– Nadam se da će predstojeće ispitivanje faze III potvrditi ove uzbudljive nalaze i da bi ova vakcina mogla da ima stvarni uticaj na ovu bolest koja pogađa milione dece svake godine – izjavio je profesor Maiga.

Svet bez malarije je svet bezbedniji za decu

Stručnjaci su složni u stavu da bi delotvorna i sigurna vakcina protiv malarije bila izuzetno značajno dodatno oružje za pobedu malarije, koja i dalje svake godine ubije više od 270.000 dece. Britanski naučnici su decenijama prednjačili u razvoju novih načina za otkrivanje, dijagnozu, testirajte i lečenje malarije pa će im ovo otkriće biti neka vrsta podrške. Svet bez malarije, kako kažu naučnici, je svet bezbedniji i za decu, i za ljude sa ugroženih područja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo