Naslovna / Vesti

Pregled od 10 minuta može spasiti život žena, mamografija i uz ličnu kartu

Priredio/la: D. T.|9:00 - 20. 03. 2022.

U nekim našim sredinama bolest se krije, žene se skoro tajno leče od raka dojke

pregled Lekari ističu da bi bilo dobro da svaka žena starija od 50 godina dođe na mamografski pregled Foro: Shutterstock

Mamografski pregled od 10 minuta može spasiti više od 1.700 žena koje u toku jedne godine u Srbiji izgube bitku sa rakom dojke. Ne čekajte da se pojavi promena na tkivu dojke, sprečite je redovnim mamografskim pregledima, navode stručnjaci povodom 20. marta Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke.

Rak dojke nije zarazna bolest

Smatra se da jedna od 8 žena oboli od raka dojke, koji nije zarazna bolest. Lekari ističu da je mamografija zlatni standard za rano otkrivanje promena u početnoj fazi kada je rak dojke izlečiv. Rak dojke predstavlja vodeći maligni tumor u oboljevanju i umiranju žena u Srbiji, naglašava Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. Lekari napominju da se pravovremenom dijagnostikom i adekvatnom terapijom ova bolest može u potpunosti izlečiti. Zato su za uspeh u borbi protiv raka dojke ključni jednaki uslovi za prevenciju, rano otkrivanje i lečenje za žene u ruralnim i gradskim sredinama.

Pregled na svake dve godine

Stručnjaci apeluju na sve žene od 50 do 69 godina da na svake dve godine idu na mamografski pregled. Navode da je samopregled koristan, ali da se ništa ne može konkretno uraditi bez stručnog pregleda koji traje oko 10 minuta i koji može spasiti nečiji život. U Srbiji su veliki klinički centri uglavnom skoncentrisani u par većih gradova, a ovogodišnji Nacionalni dan borbe protiv raka dojke želi da skene pažnju na potrebu preventivnih pregleda žena u ruralnim sredinama.

Stručnjaci navode da je ionako težak položaj žene, još teži u seoskim sredinama, gde su žene opterećene mnogobrojnim obavezama. U nekim sredinama ženama je sve važnije od njihovog zdravlja. Bolest se krije, žene se skoro tajno leče od raka dojke, ističu stručnjaci. Usled straha od pregleda i žene iz većih centara retko dolaze na mamografiju.

Karcinom dojeke i dalje jedan od vodećih uzroka smtnosti

Lekari ističu da bi bilo dobro da svaka žena starija od 50 godina dođe na mamografski pregled. Prema podacima stručnjaka, svaka druga žena dođe na mamografiju pošto joj to lekar predloži, a tek svaka treća ode samoinicijativno na mamografski pregled.

Prema najsvežijim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, karcinom dojke i dalje je jedan od vodećih uzroka smrtnosti među ženama u Srbiji. Svake godine u našoj zemlji, u proseku se registruje 4.237 novoobolelih žena od ove vrste malignog tumora, dok više od 1.700 izgubi borbu sa ovom bolešću.

Mobilni mamograf mogućnost da se i žene iz ruralnih sredina pregledaju

Stručnjaci kažu da bi žene iz ruralnih sredina trebalo da se usmere ka izabranom lekaru. Istraživanje zdravlja stanovništva Srbije iz 2019. godine pokazalo je da je kontakt sa lekarom najznačajniji za upućivanje žena na mamografiju, ali i na sve ostale preventivne preglede.

Ruralne sredine su obezbeđene zdravstvenim stanicama, ali pored primarne zdravstvene zaštite i mobilni mamograf predstavlja dodatnu mogućnost – kaže doc. dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Organizovanim skriningom raka dojke obuhvaćene su u manjim sredinama žene starosne dobi od 45-69 godina sa teritorije opštine u kojoj je mobilni mamograf postavljen.

– Na taj način omogućeno je da se pregledaju žene iz seoskih sredina i gradova. U narednom periodu, kada očekujemo normalizaciju epidemiološke situacije, u planu je organizacija daljeg rada mobilnih mamografa u ruralnim sredinama – ističe dr Verica Jovanović koja je i šef šef Kancelarije za skrining raka i koordinatorka za rano otkrivanje raka dojke u Srbiji.

Prihvatljiva je doza zračenja

I u Beogradu na Kalemegdanu počeo je s radom mobilni mamograf. Svaka žena može da se pregleda uz ličnu kartu ili zdravstvenu knjižicu. Mamograf na Kalemegdanu radiće do 31. marta 2022. godine od 8 do 20 časova. Pregledi se mogu zakazati na telefone 060 717 15 23 i 060 717 1969.

Mamografija kao metoda skrininga raka dojke je međunarodno priznata dijagnostička metoda za rano otkrivanje raka dojke, praćena kontrolom kvaliteta. Doza zračenja kojoj je svaka učesnica izložena za vreme snimanja je prihvatljiva, naglašavaju  lekari radiolozi. Dr Jovanović najavila je da će žene sa opštine Novi Beograd, Vračar i Obrenovac, dobijati pozivna pisma za preglede i da će se uskoro ovakva vrsta pregleda proširiti i na celu zemlju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo