Naslovna / Vesti

U Nišu održan 1. međunarodni Kongres laparoskopije abdomena sa više od 550 učesnika

Priredio/la: Ma.R.|10:30 - 15. 05. 2022.

Prvi međunarodni Kongres laparoskopske hirurgije abdomena “NAISA 2022” održan je u Nišu uz učešće više od 550 eminentnih domaćih i inostranih hirurga, a posvećen je minimalno invazivnom pristupu i laparoskopiji abdomena, kao i prednjeg trbušnog zida

1. Kongres laparoskopije abdomena Odlična organizacija, eminentni govornici i predavači i izvanredan odjek u stručnoj javnosti nakon održanog kongresa „NAISA 2022“ Foto: Privatna arhiva

Ovaj događaj je izuzetno značajan ne samo za srpsku već i regionalnu hiruršku zajednicu, a održan je u organizaciji Univerzitetskog kliničkog centra Niš i Centra za minimalno invazivnu hirurgiju UKC Niš, uz podršku i saradnju Udruženja endoskopske hirurgije. Prema podacima koje su izneli naši vodeći stručnjaci, u Srbiji se minimalno invazivna hirurgija abdomena sprovodi na nivou kvaliteta centralno-evropskih zemalja. 

Laparoskopski hirurzi se nakon pandemijske pauze konačno vratili u sale

Najviše laparoskopskih hirurških intervencija u Srbiji se uradi u hepatobilijarnoj hirurgiji (većinom su u pitanju kalkuloze žučne kese), slede operacije slepog creva, hirurgija jednjaka i želuca. U slučaju intervencija zbog karcinoma debelog creva, oko 40 odsto njih se takođe uradi laparsokopski.

Direktor Centra za minimalno invazivnu hirurgiju UKC Niš dr Bojan Jovanović je izrazio veliko zadovoljstvo, što lekari koji se primarno bave ovakvim operacijama konačno mogu nakon pauze usled pandemije covid 19 da se vrate svojim redovnim intervencijama i programima. Istakavši zadovoljstvo zbog interesovanja kolega iz Srbije i inostranstva, dr Jovanović je naglasio da je to bila odlična prilika za razmenu iskustava, stručne diskusije i prezentacije na navišem nivou, kao i usaglašavanje nekih važnih stavova u vezi sa laparoskopijom abdomena.

Laparoskopija abdomena

Prezentacije, predavanja, konsultacije i korisna razmena iskustava na 1.Kongresu laparoskopske hirurgije abdomena u Nišu „NAISA 2022“. Na fotografiji je deo tima Prve hirurške klinike UKCS u Beogradu. Foto: Privatna arhiva

Ogromne prednosti laparoskopske hirurgije u odnosu na klasičnu

U ime Udruženja endoskopske hirurgije, govorio je predsednik, profesor dr Miloš Bjelović. On je istakao da u Srbiji nesumnjivo postoje timovi koji su u laparoskopiji „otišli daleko“, i koji se nalaze u rangu najboljih evropskih i svetskih.

– Iako je procenat laparoskopsih intervencija kod nas još uvek niži u odnosu na njih, nema sumnje da više od 90 odsto hirurških intervencija može da se uradi na ovakav način. Endoskopska hirurgija je postala standard lečenja hirurških oboljenja. Najveće koristi od minimalno invazivnih intervencija imaju pacijenti. Operacije traju kraće, manji je gubitak krvi, manje je i bola, a oporavak je znatno kraći i komforniji. Upravo ovakvi susreti su značajni da hirurzi razmene i steknu nova znanja, sa ciljem priključivanja svim svetskim trendovima – naglasio je prof.dr Bjelović.

Edukacija je permanentna, standardi i brojke u neprekidnom rastu

Profesor dr Aleksandar Simić, digestivni hirurg i zamenik načelnika Prve hirurške klinike UKCS u Beogradu, koja je nedavno obeležila vek postojanja i uspešnog rada, potvrdio je da se u ovom trenutku u Srbiji po broju, učestalosti i tipu intervencija, sprovodi minimalno invanzivna hirurgija abdomena na nivou centralno – evropskih zemalja. Profesor je, pored ostalog, istakao važnost edukacije stručnog kadra.

Hirurgija jednjaka i želuca je, u odnosu na neke druge oblasti, došla do nivoa da se 100 odsto operacija radi laporoskopskom hirurgijom. Edukacijom koja se sprovodi na Medicinskom fakultetu u Beogradu možemo da očekujemo za nekoliko godina budu dostignuti svi evropske standardi, budući da naš Medicinski fakultet ima posebne postdiplomske studije iz oblasti minimalno invazivne hirurgije. U zavisnosti od patologije, sada se oko 50 odsto laporoskopskih intervencija sprovede u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije i ostalim mestima u samoj zemlji u kojima se rade ovakve intervencije – rekao je prof.dr Aleksandar Simić.

UKC Niš želi da postane jedan od lidera minimalno invazivne hirurgije

Profesor dr Zoran Perišić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu, takođe je izrazio zadovoljstvo što medicina na vrhunskom nivou više nije samo privilegija velikih medicinskih centara. Dodao je da UKC Niš želi da se svrsta u vodeće ustanove minimalno invazivne hirurgije, da je na dobrom putu u toj nameri, a da je važan segment i njegova edukativna uloga. Profesor Perišić je iskazao veliko zadovoljstvo što kongresu prisustvuje veliki broj kolega i iz manjih, ali i velikih renomiranih centara, i podsetio na prednosti minimalno invazivne hirurgije po pacijente:

Tehnika laparoskopske hirurgije, odnosno minimalno invazivne hirurgije omogućava neuporedivo manje rezove, sada to ne moraju da budu velike rane. Umesto reza od petnaest santimetara i, na primer, vađenja žučne kese pune kamenja, imamo otvor od samo dva santimetra. Tema Kongresa će, pored ostalog biti i širenje ovakvog načina intervencija na druge oblasti – najavio je na svečanom otvaranju Kongresa profesor dr Zoran Perišić.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo