Naslovna / Zdravlje

Dr Miodrag Jašović: Gama nož, spasonosna bezbolna metoda od višedecenijskih bolova

Piše: Branka Lazić |11:00 - 26. 01. 2021.

Najviše tretmana gama nožem sprovodi se kod pacijenata koji imaju metastaze, a kod kojih je od ključne važnosti adekvatno lečenje primarne bolesti

gama noz grafika Foto: Shutterstock/eKlinika

Gama nož zbog preciznosti i dokumentovanih rezultata koristi se u svim vodećim medicinskim ustanovama širom sveta kao neinvazivni stereotaksički radiohirurški instrument, koji ne uključuje hirurgiju, skalpel ili rez i koji postiže rezultate bez oštećenja okolnog zdravog tkiva. I to sve samo za jedan dan nakon čega pacijenti podvrgnuti intervenciji izlaze iz bolnice i vraćaju se svakodnevnim aktivnostima ubrzo nakon lečenja.

Ova radioterapijska tehnika za lečenje složenih teških stanja mozga i alternativa tradicionalnoj operaciji mozga, dočekan je u Srbiji sa oduševljenjem kako od strane pacijenata tako i lekara.

Za ovih pet godina, od kada je zdravstveni sistem Srbije bogatiji za Nacionalni gama centar Kliničkog centra Srbije (KCS) i od kada je gama nož pušten u rad urađeno je preko 3.200 tretmana. Nabavkom ovog najsavremenijeg aparata za lečenje onkoloških bolesnika benignih i malignih tumora veličine do tri centimetra, Klinika za neurohirugiju Kliničkog centra Srbije je dobila moćnog saveznika koji je doprineo da na polju neuroonkologije bude rame uz rame sa najmodernijim neurohiruškim centrima u svetu.

Interesantno je da smo u razgovoru sa profesionalnim timom Nacionalnog gama centra saznali da mnogi nisu upoznati dovoljno sa tretmanom gama nožem. U savremenom Centru za radiohirurgiju KCS, od oktobra 2018. dostupne su  intervencije iks nožem, najsavremenijeg aparata za borbu protiv tumora u celom telu.

Više o samom aparatu i sve nedoumice u vezi sa gama nožem za eKliniku razrešio je dr Miodrag Jašović, specijalista radijacione onkologije, član tima Odeljenja za stereotaksičnu radiohirurgiju Centra za neuroonkologiju Klinike za neurohirurgiju KCS.

Gama nož je precizan nehirurški tretman zračenjem, bez bolova i ožiljaka

-Pacijenta koji dolazi na tretman gama nožem, prethodno mora da pregleda specijalista radijacijone onkologije ili neurohirurg, sa obavezno urađenim MR pregledom endokranijuma. Nakon toga pacijent se prikazuje Konzilijumu za gama i iks nož, koji donosi odluku o adekvatnom tretmanu za svakog pacijenta ponaosob. Kroz ovaj proces pacijent biva upoznat sa neophodnim informacijama svog daljeg lečenja kao i za sam tretman na gama nožu – objašnava proceduru dr Miodrag Jašović, specijalista radijacione onkologije:

Gama nož je precizno visokodozno zračenje malih promena u mozgu. Od njegovog nastanka, za pojam gama nož se vezuje Lekselov stereotaksički ram (slika) koji je neophodan deo procedure. Služi za rigidnu imobilizaciju glave pacijenta. Takođe, ram predstavlja koordinatni sistem koji omogućava da se sterotaksom precizno lokalizuje meta koju treba ozračiti.

Nakon svih neophodnih priprema, u lokalnoj anesteziji neurohirurg i radijacioni onkolog, uz pomoć radioloških tehničara i medicinskih sestara, postavljaju\plasiraju stereotaksički ram na glavu pacijenta u lokalnoj anesteziji. Dr Jašović kaže da za neke pacijente montiranje stereotaksičkog rama može biti neprijatno, ali i da je to jedini neprijatan deo celokupne procedure, jer se već nakon nekoliko minuta navikne na težinu rama i nelagodnost. Dodaje i da se zatim pacijentu uradi preproceduralni snimak mozga magnetnom rezonacom, u nekim slučajevima radi se CT glave kod pacijenata sa kontraindikacijama za ulazak u magnetno polje (pejsmeker, metalni implanti …).

Dr Miodrag Jašović, specijalista radijacione onkologije, Centra za neuroonkologiju Klinike za neurohirurgiju KCS

Miodrag Jašović, specijalista radijacione onkologije, član tima Odeljenja za stereotaksičnu radiohirurgiju Centra za neuroonkologiju Klinike za neurohirurgiju KCS Foto: Privatna arhiva

Tretman od 20 minuta do 3,5 sati

-Dobijenu MRI studiju medicinski fizičar importuje u softverski program na stanici za planiranje gde zajedno sa radijacionim onkologom i neurohirurgom prave plan zračenja. Nakon detaljnih provera, plan zračenja se verifikuje i radiološki tehničar postavlja pacijenta u aparat za zračenje. Tretman može trajati od dvadesetak minuta do 3,5 sati. U našem centru najčešće tretiramo tri pacijenta dnevno- navodi naš sagovornik.

Tačne indikacije za gama nož

– benigni tumori do 3 cm veličine (meningeomi, švanomi, glomus tumori, pilocitični astrocitomi, hemangioblastomi, adenomi hipofize, hordomi)
– maligni tumori do 3 cm, uglavnom metastaze (predstavljaju oko 50-70% svih tretiranih), gliomi retko
– trigeminalne neuralgije, glosofaringealne neuralgije
– arteriovenske malformacije

Razlika između Gama noža i X noža

Pored gama noža promene na mozgu se mogu zračiti/tretirati i iks nožem koji takođe pripada odeljenju radiohirugije u okviru Centra za neuroonkologiju Klinike za neurohirurgiju KCS.

Prema rečima dr Miodraga Jašovića, gama nož je više vezan za neurohirugiju jer tretira samo promene u mozgu za razliku od iks noža, na kom se mogu zračiti i drugi delovi tela. Pored toga, gama nož je nešto precizniji, dok se na iks nožu mogu tretirati i veće promene. Iks nož za imobilizaciju koristi termoplastičnu masku (slika), što omogućava da se tamo tretiraju pacijenti kod kojih nije moguće plasirati streotaksički ram (bifrontalne neurohirurške operacije, metastaze u kalvariji i druge).

Razlike x i gama noz

Foto: Klinika za neurohirugiju KCS

Dr Jašović kaže da u Nacionalnom gama centru KCS imaju izvanredne rezultate, a da najviše tretmana sprovode kod pacijenata koji imaju metastaze, kod kojih je od ključne važnosti adekvatno lečenje primarne bolesti. Navodi i da je kod pacijenata obolelih od karcinoma pluća sa metastazama u mozgu, ubrzo nakon tretmana potrebno da nastave lečenje sa adekvatnom hemio ili imunoterapijom kao i da se sprovode drugi modaliteti lečenja, kao što je zračna terapija pluća ili operacije pluća.

-Postoje pacijenti koji dolaze na kontrole kod nas posle 3, 4 pa čak i 5 godina nakon zračenja metastaza na mozgu, jer su adekvatno lečili primarnu malignu bolest. Iako se neki od njih smatraju izlečenima, prema protokolu dva puta godišnje moraju doći na kontrolu- priča dr Jašović.

Prema njegovim rečima neretko se dešava i da pacijenti, prvo otkriju metastazu na mozgu, u ovim slučajevima je važno da se u što kraćem roku pronađe/dijagnostiku je primarni proces kako bi pravilno isplanirali dalji tok lečenja. Dr Jašović kaže da je u tim slučajevima najbolje uraditi CT „body“(celog tela), zbog sumnje na karcinom pluća koji je najčešći, pa ako je taj nalaz uredan potrebno je uraditi kompletnu onkološku obradu (tumor markeri, pregled dojki, dermatoskopija…).

Nakon zračenja metastaza gama nožem, potrebno je da prođe minimalno vremena od nekoliko meseci da bi se metastaze smanjile. Metastaze od 1 cm veličine će nakon 3 meseca verovatno nestati ali ako su veće od 2 cm one će se smanjivati u narednih 6 meseci i nakon toga često na MR pregledu vidimo ostatak\rest koji se neprebojava kontrastom i u većini slučajeva ne sadrži maligne ćelije. U suprotnom, metastatska promena nakon inicijalnog smanjivanja počne ponovo da raste, a onda dolazi u obzir da se radi gama nož retretman – objašnjava dr  Jašović za eKliniku.

Napomenuo je i da su metastaze od melanoma i karcinoma bubrega nešto rezistentnije i da je potrebna veća doza zračenja da bi efekat bio dobar.

Beningni tumori imaju sporiji odgovor na zračenje gama nožem

U razgovoru sa onkologom Nacionalnog gama centra saznajemo i da za razliku od metastaza, benigni tumori imaju sporiji odgovor na zračenje gama nožem.

Efekat zavisi od veličine\zapremine tumora. Za švanome i meningeome su potrebne godine kako bi se ispoljila regresija. Kod malih švanoma do 1,5cm efekat je vidljiv već posle godinu dana, međutim kod većih tumora potrebno je da prođu 2 ili čak 3 godine da bi se videli efekti regresije. Slično je i za arteriovenske malformacije i adenome.

Pseudoprogresija je termin s kojim se često susrećemo na gama nožu i predstavlja prolazno uvećanje tumora nakon zračenja zbog zapaljensko-nekrotičnog procesa koje se javlja najčešće nakon 4 do 16 meseci od zračenja. Neretko na prvoj godišnjoj kontroli nakon zračenja na MRI snimku vidimo da tumor ima veću zapreminu, da bi nakon dve godine nalaz pokazao da se tumor smanjio – dodaje dr Jašović.

Poznato je da je jedan od najačih bolova koje pacijent može da doživi prouzrokovan neuralgijom trigemini. Tada mnogi nekad nisu u stanju da govore, da piju jedu, operu zube ili da se umiju od jačine bola koje trpe. Često zbog neuspešnih pokušaja da se izbore sa iscrpljujućim bolovima, koji ponekad toliko onesposobe bolesnika, izgube volju za životom, pogotovu ako ti bolovi traju godinama.

Sagovornik eKlinika portala dr Jašović kaže da je jedna od najvećih satisfakcija svih koji rade u centru je kad vide pacijenta koji dođe na kontrolu zadovoljnog jer više nema strašne neuralgične bolove.

Dolaze nam pacijenti koji 20-30 godina trpe užasne bolove. U 70-80% slučajeva uspevamo da pomognemo takvim pacijentima potpunim uklanjanjem ili smanjivanjem bola do granice podnošljivosti – kaže on.

Iz ugla pacijenta podvrgnutom tretmanu gama nožem

U razgovoru sa više pacijenata eKlinika saznaje kako je iz njihovog ugla doživljena intervencija. Taj dan pacijentu se daju laki sedativi, a lokalna anestezija se koristi da se ublaže pritisci i težina koje izaziva okvir za glavu pacijenta, koji služi da bi se tačno locirala meta. Pacijenti uglavnom ne osećaju neke probleme prilikom tretmana, osim što su neki prijavili da su osećali blagi bol zbog upotrebe lokalnog anestetika koji se koristi tokom postavljanja okvira glave. Rekli su da nisu osećali bol, već pritisak kada je postavljen okvir.

Za eKliniku pacijentkinja B. Šijačić, 1945. godište, opisuje svoj doživljaj na tretmanu gama nožem.

Otišla sam naravno sa zebnjom i strahom što je i uobičajeno za svaku intervenciju, a posebno za ovu o kojoj sam malo znala, iako je moja dijagnoza lakši slučaj, ipak je u pitanju tumor na mozgu, kako bih ja laički rekla – priča Šijačić:

-Ujutru sam došla na Kliniku za neurohirurgiju, a već oko 16 časova sam bila u svom domu. Najpre su mi stavili ram na glavu koji je od metala i deluje pomalo zastrašujuće, na pogled, ali nisam osetila nikakav bol. Jedino što sam neobično čula to je zvuk kada su šrafovima pričvrstili ram, kao neko krckanje. Zajedno sa ostalim pacijentima koji su taj dan bili na programu za tretman gama nožem bila sam u posebnoj sobi.

Čak smo dobili i doručak, većina njih je bila sa pratnjom rodbine koja im je pravila društvo, bilo je tu i pacijenata sa težim dijagnozama od moje. Kada sam ja bila na redu, smestili su me u aparat, čak sam i zaspala, iskreno ničeg se ne sećam do trenutka kada me je sestra probudila. Moram da priznam da sam bila iznenađena, jednostavno sam ustala kao da ništa nije bilo, isto kao da sam se probudila kao i svakog drugog dana. Skinuli su mi ram i stavili zavoj preko tog dela glave gde se nalazio.

Malo sam sedela i onda su mi rekli da mogu da idem. S obzirom da moji nisu znali da sam taj dan na tretmanu, nisam želela nikog da opterećujem, sama sam prošetala do taksija i stigla kući, kao da ništa nije bilo.

Nekoliko brzih statičkih vežbi koje možete da uradite i u toku radnog vremena a koje će vam pomoći da ublažite posledice dugog sedenja, preporučuje viši fizioterapeut Ana Gavrilović

Foto: Klinika za neurohirugiju KCS

-Moram da priznam da sam bila poprilično iznenađena, jer sam očekivala da će me ipak nešto boleti i da to nije baš tako bezbolno. Moje iskustvo je takvo, a profesionalnost, ali i ljudska briga i ljubaznost svih iz Neurohirurške klinike je za svaku pohvalu i mislim da je i to doprinelo da se tako osećam.

U većini slučajeva pacijenti se nakon intervencije gama nožem posle jednog dana boravka na klinici vraćaju kući i ubrzo svakodnevnim aktivnostima. U retkim slučajevima lekari mogu propisati lečenje nekoliko dana. Preporuka je da se pacijent uzdrži od fizičke aktivnosti u narednih 18 do 24 sata.

Magnetni nož u Srbiji već 2021. godine?

-U bliskoj budućnosti očekujemo da unapredimo gama nož sa „Icon“ekstenzijom koja predstavlja novi koncept za radiohirurgiju svih intrakranijalnih poremećaja pri čemu se tretman može sprovesti i sa termoplastičnom maskom a sa istom preciznošću. Planirana je i ugradnja novog „Lightning treatment optimizer“ softvera koji bi ubrzao proces planiranja i zračenja i omogućio tretman na gama nožu još više pacijenata u kraćem vremenskom intervalu.

U planu je nabavka i puštanje u rad magnetnog noža, koji će pored iks i gama noža u odeljenju radiohirurgije, doprineti daljem unapređenju našeg centra- otkriva dr Miodrag Jašović, radijacioni onkolog Nacionalnog gama centra KCS.

Cene intervencija gama noža variraju, u zapadnim zemljama su više, dok u razvoju centara tretmana gama nožem prednjače Južna Koreja, Izrael, Sjedinjene Države, Nemačka i Turska. Upoređivanjem odnosa cena i kvaliteta usluge centara koje imaju operacije sa gama nožem izdvaja se kao najbolja Turska u kojoj dugo postoji gama nož, a cena postupka varira između 6.000 i 10.000 američkih dolara. Turska i Južna Koreja prednjače i po broju centara i specijalizovanih lekara za ove tretmane.

Cene zavise od složenosti operacije, a postoje i dodatni troškovi kao što su pregledi i konsultacije sa lekarom i troškovi smeštaja. Iz Ministarstva zdravlja saopštili su da je Srbija, lečeći pacijente za samo četiri godine nabavkom gama noža uštedela 30 miliona evra, do kraja 2019. godine. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Ana Kadović
18:49, 27. 01. 2021.
Odgovori

Odličan tekst. Mnogo bitbih informacija, potpuno jasan, bez nepotrebnih opisa koji remete kontinuitet. Razumljiv, jasan. Sve pohvale.

Živana Marković
22:54, 03. 10. 2023.
Odgovori

Super objašnjeno. Hvala Bogu da ima u Srbiji gama nož. Život i zdravlje su najbitniji. Po meni,treba još više ulagati u zdravstvo. Hvala stručnjacima na znanju, uspehu i požrtvovanost.

Tatjana
22:53, 21. 12. 2023.
Odgovori

Hvala puno na ovom tekstu.Imam švanom za koji mi još uvek nije rečeno šta će i kako da se radi,ali posle ovog saznanja o gama nožu osećam olakšanje.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo