Naslovna / Vesti

Majmunske boginje povezane sa smanjenim imunitetom na male boginje

Priredio/la: I. V. |11:25 - 24. 05. 2022.

Istraživači navode da se značajan deo slučajeva ove zarazne bolesti javlja kod takozvane MSM populacije (muškaraca koji imaju seks sa drugim muškarcima)

majmunske boginje Majmunske boginje mogu da budu polno prenosiva bolest, ali nije dokazano Foto: Shutterstock

Majmunske boginje, za razliku od prethodnih epidemija, počele su mnogo brže da se šire van Afrike i zbog toga bi kliničari trebalo da budu usredsređeni na mogućnost da pacijenti koji imaju febrilnu bolest i osip mogu da budu zaraženi, navode istraživači iz Johns Hopkins Center. Autori takođe primećuju da se značajan broj ovih novih slučajeva dogodio među muškarcima koji imaju seksualne odnose sa muškarcima, iako je tačan uzrok još nejasan. Ove i druge važne činjenice o trenutnoj epidemiji majmunskih boginja objavljene su u Annals of Internal Medicine.

Majmunske boginje nisu nužno polno prenosive

Trenutno je prijavljeno nekoliko desetina slučajeva majmunskih boginja u Evropi, Velikoj Britaniji i Severnoj Americi, a prvi slučaj potvrđen je i u regionu, u Sloveniji. Ono što razlikuje ove slučajeve je činjenica da se svi javljaju izvan endemskog regiona virusa, kao i da se dešava prenošenje sa osobe na osobu, pri čemu je uočeno da većina slučajeva nije povezana sa putovanjem iz endemske zemlje. Pored toga, značajan deo, iako ne svi, slučajeva javlja se kod takozvane MSM populacije (muškaraca koji imaju seks sa drugim muškarcima), a mnogi od ovih slučajeva se dijagnostikuju u klinikama za polno prenosive infekcije. Autori ipak naglašavaju da to ne mora da znači da su majmunske boginje polno prenosive.

Antivirusni lekovi protiv malih boginja mogu lečiti majmunske

Majmunske boginje član su ortopoks porodice virusa, kao i male boginje, te je moguće da je porast epidemije majmunskih boginja poslednjih godina povezan sa smanjenim imunitetom stanovništva na male boginje. Vakcinacija protiv malih boginja može sprečiti slučajeve, a antivirusni lekovi protiv malih boginja takođe mogu da leče slučajeve majmunskih boginja.

Majmunske boginje se obično manifestuju groznicom i osipom, koji počinje u ustima, a zatim prelazi na lice, pa na ekstremitete, uključujući dlanove i tabane. Lekari primarne zdravstvene zaštite, lekari urgentne medicine, dermatolozi i oni koji rade u klinikama za polno prenosive bolesti možda će najverovatnije identifikovati nove pacijente sa majmunskim boginjama, ukoliko  nastave da se pojavljuju, a kliničari koji sumnjaju na majmunske boginje, trebalo bi da upozore državne zdravstvene službenike da započnu testiranje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo