Naslovna / Deca

Epidemija zaraznih bolesti može se očekivati posle covid 19 pandemije, smatra dr Georgios Konstantinidis

Piše: Danijela Tadić|8:57 - 11. 03. 2022.

Sve manje je vakcinisane dece, a čovečanstvu i dalje preti opasnost od svih bolesti, osim velikih boginja, koje se smatraju iskorenjenim

epidemija Dr Georgios Konstantinidis podseća da je posle epidemije malih boginja 2017/18. jedno vreme bio povećan procenat obuhvata imunizacijom Foto: Shutterstock/Youtube, Screenshot

Epidemija zaraznih bolesti, posebno među najmlađima, može se očekivati posle ukidanja zaštitnih mera kojim smo se štitili od covid 19 infekcije. Stručnjaci zbog toga upozoravaju da je vakcinacija dece, protiv određenih bolesti, zakonska obaveza u Republici Srbiji, jer čovečanstvu i dalje preti opasnost od svih bolesti, osim velikih boginja, koje se smatraju iskorenjenom bolešću.

U Srbiji varičele, u Izraelu prvi slučaj poliovirusa posle tri decenije

U Srbiji je za sada obavezna imunizacija protiv 11 zaraznih bolesti. Ove sezone u vrtićima su, na primer, zabeležene respiratorne infekcije i varičele. Pedijatri objašnjavaju da su ovčije boginje lakše i dosta često oboljenje. Veoma retko varičele su praćene sekundarnom bakterijskom infekcijom, upalom pluća, encefalitisom …

U Izraelu je u nedelju, 6. marta, prvi put posle 30 godina, zabeležen jedan slučaj poliovirusa –  enterovirusa, koji se prenosi zagađenom vodom i izaziva dečju paralizu. Proteklih par dana u ovoj zemlji se učetvorostručio broj dece koja su vakcinisana protiv dečje paralize.  Prvi slučaj poliovirusa prijavljen je u Malaviju, a taj soj se dovodi u vezu sa poliovirusom u Pakistanu, gde je još uvek endemičan. Poliomijelitis (dečja paraliza) takođe je endemičan i u Avganistanu.

Velike boginje su jedina iskorenjena bolest

Udruženje pedijatara Srbije prošle godine je upozorilo i da je opala stopa obavezne vakcinacije protiv morbila – malih boginja. Struka navodi da za male boginje ne postoji lek, već samo preventiva u obliku MMR vakcine. Prvu MMR vakcinu dete bi trebalo da primi od 12 do 15 meseci od rođenja i nakon toga do 7 godina, ili pre polaska u prvi razred osnovne škole.

– Jedina bolest koja se prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije smatra iskorenjenom, kada su u pitanju zarazne bolesti, je variola vera, odnosno velike boginje. Sve druge bolesti, još uvek postoje u svetu i one su endemske, uvek mogu da se prošire i da nastane epidemija. Ukoliko se vakcinacija ne sprovodi redovno moguće su i male boginje i dečja paraliza i veliki kašalj i sve druge bolesti. Podsećam da je vakcinacija za ove bolesti u kalendaru obavezne vakcinacije – naglašava za portal eKlinika, predsednik Udruženja pedijatara Srbije profesor dr Georgios Konstantinidis.

Redovnom vakcinacijom štiti se zdavlje svih ljudi

Lekari naglašavaju da se redovnom vakcinacijom sprečavaju epidemije, ali i štiti zdravlje celokupne zajednice. Vakcinacija protiv određenih zaraznih bolesti zato i jeste zakonska obavezna. Za sada nema redovnih podataka, ali ako ima morbila, to je, kako smatra profesor dr Konstantinidis – i očekivano.

Lično nemam podatke o morbilama i tu se ograđujem, ali, ako ih ima i to je očekivano. Sve manje od 95 odsto, kada je u pitanju vakcinacija, je nedovoljno, a manje od 82 odsto vakcinisanih smo imali kada je izbila epidemija, u decembru 2017/ januaru 2018. Ipak, u februaru ove godine Evropska akdemija za pedijatriju je saopštila da je bilo manje zaraženih – navodi dr Konstantinidis.

Opada i obuhvat obaveznom vakcinom i protiv bakterijskih bolesti

Usled epidemije nije bilo redovne nastave, kontakti su bili ograničeni, pa je zabeležen i manji broj virusnih infekcija. Dr Konstantinidis kaže da se i zbog zaštite od covid 19 izgubio i sezonski karakter virusnih infekcija.

– Sa ukidanjem zaštitnih mera može se očekivati da će sve ove bolesti krenuti i to nas ne iznenađuje. Upozoravali smo više puta na to i tokom pandemije. Ne bih da „mračim“ ali čini mi se da opada i obuhvat obaveznom vakcinom i protiv bakterijskih bolesti, pa me ne bi iznenadilo i da se one pojave – ističe dr Konstantinidis.

Tokom pandemje manje vakcinisane dece protiv malih boginja

Doktor Konstantinidis podseća da je posle epidemije malih boginja 2017/18. jedno vreme bio povećan procenat obuhvata imunizacijom sa 82 na 92 odsto dece. U toku pandemije primećeno je da su roditelji iz straha od covid 19, izbegavali da dovedu decu na vakcinaciju u domove zdravlja. Prema podacima dr Konstantinidisa, slab obuhvat beleži se i u drugim zemljama u okruženju, a svemu ovome su, pored covid 19, „kumovale“ i priče o tome da MMR vakcina može da izazove pojavu autizma. U Japanu, u oblasti Jokohama, zato je u jednom momentu prekinuta vakcinacija, ali učestalost autizma je bila ista, kao i tokom godina kada bilo vakcinacije, tvrde lekari.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Eto!
23:59, 12. 03. 2022.
Odgovori

Pa dobro, ljudima ocigledno ne trebaju deca, pa eto prilike da ih se rese, a da ne budu oni „krivi“!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo