Naslovna / Deca

Do kakvih komplikacija može doći ako nevakcinisano dete dobije male boginje

Piše: Vesna Stanimirović|8:45 - 26. 01. 2023.

– Prvo je važno naglasiti i objasniti da se kompletno vakcinisani mališani neće uopšte razboleti od malih boginja, jer su zaštićeni antitelima koja su stvorili prilikom vakcinacije – kaže dr Rade Ružić, specijalista pedijatrije

male boginje

Male boginje (morbile) su akutno, virusno, veoma zarazno oboljenje. U prošlosti ovo je bila veoma česta bolest male dece, koja je nekad ostavljala teške posledice.

Male boginje potvrđene kod četrnaest osoba

Poslednji izveštaj Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batutu” o aktuelnoj epidemiloškoj situaciji malih boginja, glasi:

Pоtvrđеnе su mоrbilе kоd čеtrnаеst оsоbа sа tеritоriје Smеdеrеvа u Rеfеrеntnој lаbоrаtоriјi Institutа zа virusоlоgiјu, vаkcinе i sеrumе „Tоrlаk”. Rаdi sе о dеsеt nеvаkcinisаnih оsоbа (ispоd dvе gоdinе živоtа) i čеtiri оdrаslе оsоbе sа nеpоznаtim i nеpоtpunim vаkcinаlnim stаtusоm (zаpоslеni u zdrаvstvеnој ustаnоvi, trudnicа, mајkа u prаtnji dеtеtа). Јеdnа оbоlеlа оsоbа је pоrоdični kоntаkt sа lаbоrаtоriјski pоtvrđеnim slučајеm. Коmplikаciјe u vidu upаlе plućа bilе su prisutnе kоd dvоје оbоlеlе dеcе, а nа bоlničkоm lеčеnju su dvе оsоbе. Hоspitаlizоvаni i оni kојi su u kućnој izоlаciјi su u stаbilnоm stаnju.”

Upravo ovo je bio povod da o malim boginjama razgovaramo za eKliniku sa dr Radetom Ružićem, specijalistom pedijatrije i načelnikom Službe za zdravstvenu zaštitu dece u DZ Rakovica.

Male boginje su najzaraznije dva dana pre i 5 dana nakon pojave prvih simptoma

Kako se prenose male boginje, koliko traje inkubacija i kada su najzaraznije?

Morbili su veoma kontagiozna (zarazna) bolest. Najveća učestalost pojave malih boginja je tokom zime. Izvor infekcije je čovek. Infekcija se prenosi kapljično, ili indirektno preko osobe koja je bila u kontaktu sa bolesnikom, oko 10 minuta nakon kontakta. Inkubacija traje 10 do 12 dana. Najzarazniji smo 2 dana pre početka i 5 dana od pojave prvih simptoma bolesti – kaže za portal eKlinika dr Rade Ružić, specijalista pedijatrije.

Koji simptomi ukazuju da je osoba inficirana morbilama?

Bolest počinje kataralnim (prodromalnim) stadijumom koji karakterišu povišena telesna temperatura, malaksalost, gubitak apetita, kijavica, bol u grlu, kašalj, glavobolja, suzenje očiju i fotofobija. Druge egzantemske bolesti nemaju tako izražen kataralni (pojačano lučenje sluzi) stadijum, kao morbili – kaže dr Ružić i objašnjava dalji tok bolesti:

Petog dana počinje izbijanje ospe (egzantemski stadijum). Dan dva ranije se na sluzokoži ždrela i obraza pojavljuje enantem (osip na sluzokoži) sivkaste tačkice veličine peska (Koplikove mrlje). One traju jedan do dva dana i karakteristične su za morbile. Kataralni znaci i povišena temperatura su najjače izraženi u vreme početka osipanja. Pojava ospe je tipična prvo iza ušiju i na čelu, a narednih nekoliko dana redom se širi po licu, vratu, trupu i ekstremitetima.

Najčešće komplikacije malih boginja upala uha i pneumonija

Razlika između toka bolesti kod vakcinasane i nevakcinisane dece?

Važno je naglasiti i objasniti da se kompletno vakcinisani mališani neće uopšte razboleti, jer su zaštićeni antitelima koja su stvorili prilikom vakcinacije. Nevakcinisani mališani (bebe koje još nisu stigle da se vakcinišu, deca koja zbog svoje osnovne bolesti ne smeju sa se vakcinišu, ili deca koja nisu vakcinisana zbog raznih uverenja roditelja) imaće tok bolesti koji je opisan u delu sa simptoma i tokom bolesti nakon infekcije virusom malih boginja – kaže dr Rade Ružić.

Do kakvih komplikacija može doći tokom infekcije malim boginjama?

Najčešće komplikacije morbila su upala srednjeg uha i pneumonija, a ređe miokarditis (upala srčanog mišića) i meningoencefalitis (upala mozga). Neurološke komplikacije su češće nego kod bilo koje druge egzantemske bolesti. Encefalitis se javlja 1:1.000 obolelih, koji može nastati pre i posle izbijanje ospe. Hemoragijski oblik bolesti (koji je veoma redak) počinje izrazito visokom telesnom temperaturom, poremećajem svesti, konvulzijama a nekada i komom. Bolesnik krvari iz kože, sluzokože, usta i digestivnog trakta. U ovom slučaju i ko dove komlikacije obično dolazi do smrtnog ishoda.

Vakcinacija je najbolje rešenje

Kako roditelji mogu da olakšaju ili ubrzaju proces oporavka mališana?

Roditelji pre svega treba da vakcinišu svoju decu, da se ne plaše vakcine i da ne slušaju razne priče koje se šire o vakcini protiv malih boginja, jer su upravo vakcine spasile čovečanstvo. Mi pored zakonske obaveze, imamo imoralnu obavezu da vakcinišemo zdravu decu da bi povećali kolektivni imunitet i time štitili bebe koje još nisu dobile vakcine ili decu koja su imunokompromitovana i ne smeju da se vakcinišu.

A ako se dete ipak zarazilo i ima simptome infekcije malim boginjama, treba ga što pre odvesti izabranom pedijatru da bi se postavila tačna dijagnoza i da bi dete bilo pod nadzorom lekara – kaže za kraj razgovora dr Rade Ružić, specijalista pedijatrije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo