Naslovna / Deca

Redovna vakcinacija dece je način da sprečimo pojavu bolesti od kojih se nekada umiralo

Piše: Danijela Tadić|9:00 - 05. 07. 2022.

Ovo je 21. vek i nema potrebe da neko ima bilo koju bolest… Desi se da ovčije boginje dobije dete i da se brzo oporavi, a da od deteta roditelj dobije ovčije boginje i završi u bolnici s upalom pluća, kaže dr Rade Ružić, pedijatar

vakcinacija dece Dr Ružić: Da bi se dete vakcinisalo mora da bude zdravo Foto: Shutterstock/Dr Ružić Privata arhiva

Redovna vakcinacija dece jedna je od tema koja je izazivala uvek velike polemike u javnosti. Komentari su često zasnovani na lošoj informisanosti. Pedijatri su saglasni da je redovna vakcinacija najbolji način sprečavanja zaraznih bolesti od kojih se nekada umiralo. Imunizacijom jačamo kolektivni imunitet i štitimo ljude koji usled nekih stanja ili bolesti, ne mogu da se vakcinišu.

Redovna vakcinacija dece način da se spreče infektivne bolesti

U Republici Srbiji zakonom je propisano 10 vakcina, koje su besplatne i dobijaju se po kalendaru vakcinacije u domu zdravlja. Rutinskom vakcinacijom deca se štite od tuberkuloznog meningitisa, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize (polio), meningitisa izazvanog hemofilusom influence tip b, malih boginja, zaušaka, rubeola, zarazne žutice B.

Redovna vakcinacija najbolji je i jedini način na koji možemo da sprečimo obolevanje od zaraznih bolesti koje dovode do smrtnog ishoda. To je jedini način da se smanje infektivne bolesti. Sama vakcina sastoji se od oslabljenih ili „iseckanih“ delova mikroorganizma (virusa ili bakterija) ili od delova hemijskih supstanci kojima mikroorganizmi napadaju čoveka. Vakcine su napravljene tako da ne mogu da izazovu infekciju, ali pomažu imunološkom odbrambenom sistemu, da nauči da se bori protiv izazivača zaraznih bolesti – kaže za portal eKlinika specijalista pedijatrije dr Rade Ružić.

Vakcine ne mogu da izazovu infekciju

Infekcije izazivaju bakterije i virusi koji disanjem, gutanjem, preko neke ranice na koži dospevaju u telo. Zarazne bolesti često se prenose kašljem, kijanjem. U nekim slučajevima nosilac bolesti je i zdrava osoba, koja može da zarazi nekog ko ima oslabljeni imunitet.

Dr Ružić kaže da putem vakcinacije unosimo u sebe minimalne količine mikroorganizma, virusa ili bakterija, koje su umrtvljene i iseckane specijalnim tehnološkim postupcima na male delove.

– To je minimalna količina koja ne može da izazove bolest, ali budi naš imuni sistem, koji počinje da stvara različita antitela, odbranu od bolesti. Kada dete primi vakcinu imunološki sistem koji je vojska „vidi“ sadržaj vakcine kao uzročnika bolesti, kao napadača. Počinje proces stvaranja otpornosti na mikroorganizme, stvaraju se antitela i uvežbavaju imunološke ćelije za borbu protiv prouzrokovača bolesti. Vakcina ne može da izazove bolest, ali može da nauči imuni sistem da prepozna napadača, koji će tako ako nekada dospe u organizam biti eliminisan i to je suština imunizacije – objašnjava dr Ružić.

Zašto mora rano da se počne sa vakcinacijom?

U prvim danima života deteta imuni sistem je slab i nezreo, iako izvesnu količinu antitela dobija preko mame još u stomaku. Kada se rodi beba, nema dovoljno antitela koja bi mogla da je štite od određenih bolesti.

-Na primer, vakcina protiv velikog (magarećeg) kašalja (pertussis) dobija sa dva meseca života, ali kada ne bi krenuli tako rano ova bolest mogla bi biti životno ugrožavajuća za dete. Može se desiti da ako beba dobije pertusis ne preživi. Kada dete poraste može da se zarazi pertusisom i dobije magareći kašalj, ali ako već ima određenu količinu antitela njegov organizam je spreman da se bori- naglašava dr Ružić.

Zašto se neke vakcine dobijaju više od jednog puta?

Pojedine vakcine se moraju davati više od jednog puta. Prilikom pravljenja vakcina, prouzrokovači bolesti, virusi i bakterije, se oslabe kako ne bi izazvali infekciju, ali s druge strane njihov cilj je i da stimulišu detetov imunitet.

-Nekada je potrebno osvežiti pamćenje odbrambenog sistema i ponoviti primenu iste vakcine, kako bi organizam stvorio dovoljno antitela, koji će pružiti maksimalnu zaštitu. Kao kada učimo nešto i nismo uvek u stanju da sve odmahu prvi mah zapamtimo, ali čitajući ponovo pamtimo gradivo – objašnjava dr Ružić.

Redovna vakcinacija dece i bezbednost

Stručnjaci naglašavaju da su vakcine koje se koriste u Srbiji bezbedne. Primena vakcina dozvoljava se teko posle registracije i testiranja u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije i kada se potvrdi da njihova efikasnost i bezbednost. Svaki lek može da prouzrokuje neželjene efekte, ali oni su u slučaju vakcina obično blagi i ispoljavaju se najčešće kao crvenilo na mestu davanja vakcine, bol ili povišena temperatura. Ozbiljniji neželjeni efekti su retki i javljaju se kod 1 od 1000 000 do 3 000 000 vakcinisanih, beleže lekari.

-Savremenim postupcima dobijene su „čiste“ vakcine, pa je to značajno smanjilo pojavu neželjenih efekata imunizacije. Današnje vakcine znatno su preciznije, u odnosu na period od pre 50 godina i ubedljivo su najčešće neke lokalne reakcije, na mesto uboda, u vidu otoka, crvenila, bola. U prvoj godini života dete dobija vakcinu u nožicu, u natkolenicu, zato što je tu najveći mišić, kako bi najmanje bolelo. U slučaju reakcija mogu da se stave hladne obloge, ali i to je svedeno na minimum, ne pamtim kada sam to video – ističe dr Rade Ružić.

Doktor naglašava da je moguća temperatura koja traje do tri dana, najviše do 37,5 ili 37,6 stepeni. Dete se u ovom slučaju samo rashlađuje, a dr Ružić navodi da su veoma retke alergije i neurološke komplikacije – skoro na nivou statističke greške.

U prvoj godini dete dobija najviše vakcina

Svaka zemlja propisala je kalendar vakcinacije, u prvoj godini dete dobija najviše vakcina, a kasnije manje. Već u porodilištu dete dobije BCG vakcinu protiv tuberkuloze.

– U drugoj godini daje se MMR vakcina i ona se ne razlikuje u odnosu na druge vakcine. Sulude su priče da ova vakcina izaziva autizam. Nažalost, dete koje je autistično, ono je autistično od prvog dana života. Ono ne postaje autistično kada navrši jednu, pet ili sedam godina. Autistično dete ne priča ili je hiperaktivno, ili ima neki poremećaj u psihomotornom razvoju, koje mi ne primećujemo, a sve to se poklapa sa vremenom davanja MMR vakcine. Roditelji i posebno mame, koje su 24 sata uz dete, svesne su od početka da s detetom nije nešto u redu, problem s autizmom nedostatak je socijalnog kontakta, na primer, očima – kaže dr Ružić.

Obavezne i preporučene vakcine

Dr Rade Ružić naglašava da pored obavezne postoje i preporučene vakcine koje, se kupuju jer ih država nije stavila na listu. Dr Ružić savetuje vakcinu protiv ovčijih boginja

-Ovo je 21. vek i nema potrebe da neko ima bilo koju bolest, ako ne mora da je ima. Ne dobiju svi ovčije boginje kao deca, ali mogu ih dobiti u starijem uzrastu, kada je bolest nekada praćena težom kliničkom slikom. Desi se da ovčije boginje dobije dete i da se brzo oporavi, a da od deteta roditelj dobije ovčije boginje i završi u bolnici s upalom pluća. Bitno je i da znamo da je ove boginje preležalo žensko dete, zbog kasnije trudnoće, jer u trudnoći varičela nije baš poželjna- naglašava dr Ružić.

Vakcina protiv ovčijih boginja daje se posle prve godine života deteta. Dr Ružić savetuje i vakcinu protiv rota virusa koja se prima u prvih 12 nedelja života. Ova vakcina se ne „bocka“, već je dete pije, slično kao sirup.

Niko neće na silu vakcinisati dete

Doktor naglašava da niko na silu neće vakcinisati dete. Pre vakcinacije obavezno je da dete pregleda lekar pedijatar.

– Da bi se dete vakcinisalo mora da bude zdravo. U slučaju da ima jasne znake infekcije, kašalj, kijavicu, povišenu temperaturu, crveno grlo, vakcinacija se odlaže. Ukoliko dete iz nekih razloga primi transfuziju krvi, vakcinacija se odlaže na šest meseci. Kod zdravog deteta pre vakcinacije nisu potrebne provere krvne slike ili uzimanje briseva – kaže dr Rade Ružić.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Gorana
11:15, 05. 07. 2022.
Odgovori

Na zapadu postoji sloboda izbora niko nista ne moze da vam ubrizga u dete ako to necete i tacka

Gaga
11:44, 05. 07. 2022.
Odgovori

Svuda je sloboda izbora niko ne sme da ubrizgava nesto u decu ako mi to ne zelimo

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo