Naslovna / Vesti

Danas otpušten pacijent koji je na respitaroru proveo 41 dan

Piše: eKlinika|17:03 - 23. 10. 2020.

otpuštanje iz bolnice Posle 41 dan borbe, pacijent otpušten kući Foto: Shutterstock

Direktorka KBC „Bežanijska Kosa“ dr Marija Zdravković izjavila je na konferenciji Kriznog štaba da je danas otpušten pacijent koji je 41 dan proveo na respiratoru. Pored ove lepe vesti dr Zdravković je dodala da je danas otpušteno ukupno 12 pacijenata. U ovom bolničkom centru trenutno ima 155 pacijenta sa dijagnozom covid 19. Većina ih ima srednje tešku zdravstvenu sliku, kako je istakla, i svi se dobro oporavljaju. Tim povodom, prenosimo vam savete lekara koji dobijaju svi pacijenti izlečeni od korona virusa.

Dajte sebi malo oduška

Nakon otpuštanja iz bolnice, lekari savetuju sve pacijente da, za početak, ne treba da očekuju da će im se život vratiti u normalu čim se vratite kući. Dajte sebi oduška kako biste se potepeno vratili u svoju rutinu, napredujući dan po dan. Zapamtite, ističu lekari, upravo ste se borili sa razornom bolešću i bolje je da u dnevnu rutinu ulazite postepeno.

Obratite pažnju na znake i simptope

Bilo da je u pitanju glavobolja ili gubitak daha, važno je da povedete računa i slušate svoje telo. Uvek se posavetujte sa doktorom ukoliko se pojavi neki nov problem nakon preležane korone. Niste imuni na korona virus iako ste ga preležali, kažu lekari. Prema najnovijim studijama, vaše telo je dobilo samo privremenu zaštitu od ponovnog zaražavanja. Stoga, nastavite da nosite maske za lice na javnim mestima i držite distancu.

Štedite energiju

S obzirom na to da se nalazite na putu oporavka veoma je važno da odredite svoje prioritete i sve ostalo ostavite po strani. Štedite svoju energiju što je više moguće i odložite nepotrebne zadatke za kasnije. Shvatite da vam je potrebna odgovarajuća nega i odmor kako biste se ponovo osećali kao pre. Zato potražite pomoć kad god vam je potrebna, bilo da se radi o kupovini namirnica ili kuvanju. Morate da prihvatite činjenicu da vašem telu treba dovoljno vremena da se oporavi i već sada  prilagodite svoja očekivanja trenutnom stanju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo