Naslovna / Vesti

Ako se karcinom dojke otkrije na vreme procenat izlečenja je 99 odsto

Priredio/la: I. V. |13:00 - 12. 10. 2022.

Karcinom dojke godišnje se otkrije kod 4.300 žena u Srbiji, a više od 1.600 njih izgubi život zbog ove bolesti. Dobra vest je da su ove godine na listu RFZO uvršćene dve inovativne terapije za lečenja raka dojke

karcinom dojke Godišnje se rak dojke otkrije kod 4.300 žena, a više od 1.600 ih umre od ove bolesti Foto: Shutterstock

Preventiva i inovativne terapije za lečenje pacijenata koji su dobili karcinom dojke bile su dve glavne teme na skupu za medije koji je, pod sloganom Zato što si nam važna organizovalo udruženje Ženski centar „Milica“. Srbija se danas nalazi na nezavidnom prvom mestu u Evropskoj uniji po broju obolelih i preminulih od karcinoma dojke, ali, uz organizovanu preventivu i inovativne terapije ta brojka može da bude mnogo bolja. Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” u Srbiji se godišnje rak dojke otkrije kod 4.300 žena, a više od 1.600 ih umre od ove bolesti. 

Karcinom dojke i borba protiv ove bolesti mora da bude nacionalni projekat

– Jedan od načina da se sačuvaju životi žena i smanji stopa smrtnosti od raka dojke u Srbiji, po kojojm smo na prvom mestu u Evropi, jeste bolja organizovanost skrininga, kao i jednak pristup dijagnostici i lečenju inovativnim terapijama svakoj ženi u Srbiji, bez obzira na socijalni status ili mesto boravka. Gde i kako živiš, ne sme nikako da utiče na to da rak preživiš. Borba protiv raka dojke mora da bude nacionalni prioritet, koji će uključiti čitavu zajednicu i mobilisati sve raspoložive materijalne i stručne kapacitete – izjavila je Vesna Bodžić, predsednica udruženja Ženski centar „Milica“.

Tekuća godina je, kako je istakla, izuzetno je važna za pacijente, jer postignut je uspeh udruženja i struke – izborili su se da na listu RFZO budu uvršćene dve inovativne terapije za adjuvantno lečenje ranog HER2 pozitivnog, kao i HR pozitivnog, HER2 negativnog metastatskog raka dojke. Fantastični rezultati kliničkih ispitivanja novih inovativnih terapija u lečenju raka dojke, podigli su na noge stručnu javnost, a predstavnicima pacijenata, zadali novi cilj kome će se težiti u narednom periodu.

Dr Gorana Matovina-Brko, Milica Bodžić, dr Marijana Milović Kovačević

Dr Gorana Matovina-Brko, Milica Bodžić, dr Marijana Milović Kovačević o preventivi i inovativnim terapijama za lečenje karcinoma dojke Foto: press

Danas je ciljana, usmerena terapija – prva strategija lečenja karcinoma dojke

Govoreći o terapijskim opcijama dostupnim za lečenje karcinoma dojke, dr Marijana Milović Kovačević, medikalni onkolog na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, naglasila je da su nam  konvencionalne terapije, koje se koriste za lečenje karcinoma dojke, a sa kojima smo svi upoznati – kao što su zračenje i hemioterapija, dobro poslužile u borbi protiv maligne bolesti.

– Godina 2022. donela je značajan pomak u lečenju ranog HER2 pozitivnog, kao i metastatskog hormon-receptor pozitivnog HER2 negativnog karcinoma dojke, koji predstavljaju oko 70 odsto od ukupnog broja svih podtipova metastatskog karcinoma dojke. Danas je prva strategija lečenja ovih podtipiva karcinoma dojke, ciljana, usmerena terapija, selektivna prema tumorskim ćelijama, što sledstveno dovodi do značajno boljeg kvaliteta života naših pacijentkinja uz istovremeno jasan pozitivan uticaj na prolongirano preživljavanje, uz zadovoljavajući bezbednosni profil, a uz značajno odlaganje potrebe za hemioterapijskim lečenjem – navela je dr Milović Kovačević.

Za karcinom dojke presudne su radiološke metode za preciznu i ranu dijagnozu

Zahvaljujući napretku medicine i nauke poslednjih 40 godina idenifikovani su mnogi faktori rizika za nastanak karcinoma dojke, na koje se može uticati.

– Međutim, do istinskog napretka u izlečenju je došlo pre svega zahvaljujući unapređenju radioloških metoda za preciznu i ranu dijagnozu raka dojke, kao i činjenici da su otkriveni različiti biološki podtipovi karcinoma dojke i da je prema tome razvijena inovativna terapija za svaki podtip. Danas, ukoliko se otkrije na vreme, procenat izlečenja karcinoma dojke je gotovo 99 odsto  – istakla je dr Dr Gorana Matovina-Brko, internista-onkolog iz Instituta za onkologiju Vojvodine, koja je naglasila da sve žene treba da imaju jednako pravo na ranu, tačnu i brzu dijagnozu, kao i najbolju dostupnu terapiju za rani karcinom dojke, jer to predstavlja uslov za
izlečenje ove bolesti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Dragana
9:15, 15. 10. 2022.
Odgovori

Srpske žene imaju većinom guste mlečne žlezde i ultrazvučna i mamografska dijagnostika nije dovoljna za dijagnostiku ni benignih promena a kamoli malignih.U mom slučaju je to veoma potvrđeno i da nisam bila uporna da dođem do Sremske Kamenice ,ne bih bila operisana 2013 godine.U desnoj dojci je bio veliki benigni tumor oko 100g koji je pritiskao nerv na grudnom mišiću. Moram da kažem i da su aparati za snimanje u Vrbasu veoma loši i da je sa njima netačna dijagnostika. Autobus sa mamografijom?Uvedite vi kaznu za žene koje neće da idu kod doktora ,2000 evra ,ako ne odu svake 2 godine.I da zdravstvena služba šalje opomenu ženama da to odrade.Ali ne u Autobusima nego u klinikama za Dojku!!!
Sada imam promene u desnoj dojci nakon 9 godina,ali verujem da će mi to što su otkrili doktori u Sr. Kamenici da kod mene ne vredi snimati Ultrazvukom ni Mamografijom,da će mi to spasiti život! Sada sam u Austriji ali i oni snimaju samo ultrazvukom i mamografijom,međutim isto se potvrdilo i ovde da mora samo MRT!!! Pozdrav svim ženama i muškarcima sa ovom genetikom!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo