Naslovna / Vesti

Lečenje malignih bolesti treba da bude državni prioritet, pacijenti mogu imati duži i kvalitetniji život

Priredio/la: Ma.R.|12:00 - 29. 03. 2023.

Eminentni stručnjaci iz Srbije i regiona učestvovali su u dvodnevnoj razmeni iskustava o savremenim dijagnostičko – terapijskim trendovima u lečenju maligniteta dojke i pluća, digestivne onkologije, ginekoloških maligniteta, suportivne i kardioonkologije, u okviru prve nacionalne onkološke konferencije NOK 2023

NOK 2023 Cvetanović Doc.dr Ana Cvetanović na otvaranju prve nacionalne onkološke konferencije NOK 2023: Okupili smo se zbog dobre edukacije koja je osnov za prioritizaciju onkoloških pacijenata Foto: Milan Stojković

NOK 2023, prva nacionalna onkološka konferencija održana je u Nišu 24. i 25. marta. Dvodnevnom stručnom simpozijumu, koji je imao regionalni karakter a održan je u fantastičnoj organizaciji Klinike za onkologiju UKC Niš, prisustvovalo je oko 250 učesnika.

NOK 2023: prisustvo uglednih zvanica, predavanja eminentnih stručnjaka iz oblasti onkologije

Eminentni predavači, vrhunski eksperti iz Srbije i regiona, razmenili su iskustva o savremenim dijagnostičko – terapijskim trendovima u lečenju malignih bolesti. Oblasti koje su ove godine bile u fokusu su karcinom dojke, digestivna onkologija, karcinom pluća, ginekološki maligniteti, suportivna i kardioonkologija.

U intenzivnom programu predavanja i panel diskusijama učestvovali su vodeći stručnjaci iz svih onkoloških centara u Srbiji. Bili su tu domaćini iz UKC Niš, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije (Beograd), Instituta za onkologiju Vojvodine, UKC Kragujevac, kao i VMA, ali i drugih renomiranih zdravstvenih ustanova iz Srbije i regiona. Uz generalnog direktora niškog UKC-a, prof. dr Zorana Perišića, rukovodstvo i zaposlene na Klinici za onkologiju UKC Niš, svečanom otvaranju je prisustvovao i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, prof. dr Ferenc Vicko.

NOK 2023 Ferenc Vicko

Prof. dr Ferenc Vicko, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja: Neophodno poboljšati skrining malignih bolesti Foto:Milan Stojković

Doc. dr Cvetanović: Kvalitet onkološkog lečenja podignut na najviši nivo, moramo ići u korak sa svetskim trendovima

Doc. dr Ana Cvetanović, predsednica organizacionog odbora NOK 2023 i direktorka Klinike za onkologiju UKC Niš, istakla je ogroman značaj konferencije NOK 2023 ne samo za celu ustanovu i samu kliniku čiji je rukovodilac, već prvenstveno za sve njihove pacijente i dodala:

– Onkološka klinika UKC Niš ima ozbiljnu tradiciju, dužu od pola veka. Ponosni smo na naš rad, entuzijazam i napore koje ulažemo u borbi za život svakog pacijenta. Svi imamo jedan cilj, jednu obavezu i jedan zadatak: moramo ići u korak sa svetskim trendovima i inovacijama. Osnov svega toga je dobra edukacija, zbog koje smo se okupili, a cilj prioritizacija onkoloških pacijenata.

Doc. dr Cvetanović je izrazila zahvalnost Upravi UKC Niš na čelu sa direktorom prof. dr Zoranom Perišićem, koji je, prema njenim rečima, prepoznao značaj i težinu onkoloških pacijenata. Zahvaljujući tome je za kratko vreme podignut kvalitet onkološkog lečenja na izuzetno visok nivo. Direktorka Klinike za onkologiju UKC Niš se zahvalila i Ministarstvu zdravlja, podsetila da je nedavno pušten u rad i novi akcelerator, a da su nakon posete ministarke Danice Grujičić dogovorena i nova ulaganja.

Prof. dr Perišić: Misija svih nas je da se onkološkim pacijentima produži i olakša život

Direktor niškog Univerzitetskog kliničkog centra prof. dr Zoran Perišić, naglasio je na svečanom otvaranju NOK 2023 da je izuzetno ponosan na svoje kolege i na uspehe koje godinama ostvaruju u oblasti lečenja onkoloških pacijenata. Takođe je istakao i značaj decentralizacije i naglasio da medicina vrhunskih dometa više nije privilegija samo velikih gradova i kod nas i u inostranstvu.

Prof. dr Perišić je podsetio da dijagnoza malignih bolesti više nije presudna, da postoje tumori sa visokom stopom izlečenja i upravo to istakao kao misiju: da se onkološkim pacijentima produži i pruži što kvalitetniji život. Najavio je optimističke planove, i izrazio nadu za skorašnje rešenje pitanja PET skenera u Nišu.

Prof.dr Vicko: skrining od presudnog značaja za ranu dijagnozu

Resorni državni sekretar prof. dr Ferenc Vicko je istakao jasan cilj i države i Ministarstva zdravlja: da lečenje malignih bolesti postane državni prioritet. Profesor Vicko je konstatovao da se ide u dobrom pravcu i kada je reč o inovativnim lekovima, hirurgiji, zračnoj terapiji i multidisciplinarnom pristupu u lečenju svih maligniteta.

– Ono što je najvažnije i što već menjamo je rana dijagnostika, a to ćemo postići poboljšanjem skrininga. Do sada su se istraživanja uvek radila kod uznapredovalih metastaskih bolesti, a uvođenjem skrininga će i uspešnost lečenja biti značajno veća. To se pre svega odnosi na rani skrinig raka pluća za visokorizične pacijente – izjavio je prof.dr Ferenc Vicko i apelovao na važnost prestanka pušenja, uz značaj i primarne i sekundarne prevencije.

Niš – centar naučnih medicinskih dešavanja Srbije i regiona

Prvoj nacionalnoj onkološkoj konferenciji NOK 2023 je prisustvovalo više od 250 učesnika, uz učešće onkologa iz Makedonije i Crne Gore. Planira se da ova konferencija postane tradicionalna, a da već sledeće godine poprimi internacionalni karakter i obradi i druge onkološke oblasti. Stručni značaj Konferencije je potvrđen i akreditacijom nacionalnog kongresa sa međunarodnim učešćem, koja je dobijena je od strane Zdravstvenog saveta Srbije. Tako su prisutni stručnjaci predavači upisali 13 bodova, a po 8 oni koji su imali pasivno učešće.

NOK 2023

Profesor dr Radmilo Janković, jedan od predavača na NOK 2023: Uskoro u Nišu (21-23.april) i 10. međunarodni stručni Kongres anesteziologa i intenzivista Foto: Milan Stojković

Univerzitetski Klinički centar Niš ostaje središte medicinskih naučnih zbivanja u našoj zemlji i u aprilu. Naime, nakon četvorodnevnog, desetog kongresa kardiologa u organizaciji Klinike za kardiologiju UKC Niš i prve NOK 2023, u Nišu će od 21. do 23. aprila biti održan veliki, takođe jubilarni, deseti stručni Simpozijum anesteziologa i intenzivista sa međunarodnim učešćem. Kroz trodnevni program predavanja će održati 80 učesnika.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo