Naslovna / Zdravlje

Skrining raka pluća povećava šanse obolelih da prežive, poručuje dr Goran Stojanović

Piše: Marijana M.Rajić|8:58 - 19. 11. 2021.

Srbija je druga na svetu po smrtnosti od raka pluća, a ako živite na teritoriji Vojvodine i ispunjavate određene uslove, zakažite skrining pregled

Skrining raka pluća Dr sci.med. Goran Stojanović: Skrining raka pluća Institut za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici sprovodi prvi u regionu Foto: Privatna arhiva, Shutterstock

Skrining raka pluća, kao ni drugi preventivni pregledi, nama, nažalost, nisu svojstveni, jer naš narod, što iz objektivnih, što iz subjektivnih okolnosti, nije sklon ideji preventive. Čak ni alarmantne informacije, poput one da je Srbija druga zemlja na svetu po smrtnosti od karcinoma pluća, ne menjaju mnogo tu sliku. Zbog toga je skrining raka pluća, koji sprovodi Institut za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici, a koji funkcioniše i u uslovima pandemije svojevrstan podvig. Konkretni efekti se već vide u transparentnim brojkama, a to je i prvi skrining pregled ovakve vrste u regionu.

Skrining raka pluća smanjuje otkrivanje bolesti u odmakloj fazi

– Tim stučnjaka iz Instituta za plućne bolesti već više godina se bavi ovom idejom. U saradnji sa Udruženjem obolelih od karcinoma pluća, razmatrali smo šta bi sve bilo dobro učiniti za naše pacijente i došli smo do toga da napišemo jedan projekat. Predali smo ga Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo i oni su nam mnogo pomogli u realizaciji. U svetu ovakav način skrininga već postoji. Ono što je najvažnije je činjenica da je u zemljama gde je ovakav način skrininga zaživeo intenzivno, značajno smanjeno otkrivanje karcinoma u odmaklim stadijumima – priča za eKlinika portal dr sci. med Goran Stojanović, rukovodilac klinike za pulmološku onkologiju Instituta za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici.

65 odsto pacijenata dolazi kada je rak u kasnoj fazi

Otkrivanje karcinoma u odmaklim stadijumima je, navodi dr sci. med. Goran Stojanović, i glavni problem kod nas u praksi.

– Pacijenti dolaze u stadijumima kada je hirurgija, kao najbolji vid lečenja već nemoćna, odnosno ne može mnogo toga da uradi. Taj procenat je 65 odsto. Od svih pacijenata koji nam se obrate, kod ovog broja je faza karcinoma već odmakla u opisanom intenzitetu, i to je zastrašujuća infomacija – priča dr sci.med. Stojanović.

Pregled se obavlja niskodoznim skenerom

Srbija drži još jedan neslavan rekord – u svetu smo na drugom mestu po smrtnosti od raka pluća. Upravo ta dva podatka opredelila su našeg sagovornika i njegov tim da ne odustaju. Najpre su, priča nam doktor Stojanović, hteli da naprave opciju sa autobusima ili kamionima, i pokretnim skenerom. Tako je ranije rađeno sa tuberkulozom. To je, međutim, bilo neizvodljivo jer je niskodozni skener kojim se ova metoda sprovodi, izuzetno skup za ugradnju u neko transportno vozilo. Prvobitno je bilo planirano da se skrining radi u četiri vojvođanska centra (Sremska Kamenica, Sombor, Subotica i Vrbas gde postoji takav skener), a Zrenjanin je kao centar razmatran za Banat.

Na kraju, rešeno je, navodi dr Stojanović, da se za postojeće skenere kupi adekvatan softver, i to je modalitet koji je omogućio da se startuje. Trebalo je početi u martu prošle godine, ali se dogodila pandemija. Krenulo je kao pilot projekat u Sremskoj Kamenici. Do sada je, uprkos situaciji sa covid 19, pregledano skoro 1000 osoba, iznosi neverovatan podatak dr. sci med Goran Stojanović.

Ko može da obavi skrining pregled raka pluća

U novosadskim domovima zdravlja pacijentima je dostupna anketa sa prijavom, prilikom koje se popunjava obrazac. Dve stavke su prioritetne – pušački staž i godine života (u obzir dolaze osobe starije od 50 godina).

– Dakle, ako pušite više od dvadeset godina po 20 ili više cigareta, a uz to imate pridružene bolesti, kandidat ste. Radimo na tome da se još neki parametri uvrste, poput genetske predispozicije i osoba izloženih dejstvu štetnih hemikalija koje mogu da uzrokuju pojavu karcinoma. Važno je da se od nečega krenulo i da se ideja koja je dobra prihvati u globalu, jer smo zemlja sa izuzetno visokom stopom oboljevanja. Udruženje obolelih od karcinoma pluća je pokrenulo jednu veliku inicijativu da se ovakva priča proširi na celu Srbiju. Svi radimo na tome da inovativni lekovi budu dostupni, napravio sam Udruženje bronhologa koje broji 40 kolega. Bronhologija je osnovna dijagnostička procedura u potvrdi karcinoma pluća – objašnjava dr.sci med Goran Stojanović.

Otkrivena i operisana 31. promena, od toga 21 karcinom

U okviru prvog skrining pregleda karcinoma pluća u regionu, do 31.avgusta ove godine je u Institutu za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici pregledano 980 pacijenata.

Oni su snimljeni niskom dozom zračenja jer taj skener ima takve mogućnosti, sa minimalnim zračenjem. Softver očitava snimak, a sve što je sumnjivo ide na dalju dijagnostiku, po preporuci radiologa. Donosi se  odluka da li će se raditi pravi skener, da li je potrebna hirurgija, uključivanje plućnih onkologa, grudnih hirurga… Operisali smo ukupno 31. pacijenta, od čega je kod 21. dokazana maligna bolest, odnosno postojanje karcinoma. Ono što je i tužno i strašno je da su 3 pacijenta imala metastaske promene, koje su bile potpuno asimptomatske. Jedna pacijentkinja je imala karcinom dojke, a jedan pacijent Hodginov limfom. Na sreću, u 10 slučajeva u pitanju su bile benigne promene – priča nam dr.sci med Stojanović.

Potrebno da se ovakav skrining što pre sprovodi na teritoriji čitave Srbije

Naš sagovornik još jednom ističe važnost šire akcije i veliku potrebu ovakvih pregleda, organizovanje još centara, kao i medijsku podršku. Izuzetno je značajno, naglašava dr.sci med Goran Stojanović, da prednosti ovakvih pregledima budu što pre prepoznati na kompletnoj teritoriji Srbije. Samim tim, prema njegovim rečima, više osoba će biti u prilici da se leči od karcinoma pluća za koji možda i ne zna da ima, i da se spreče i fatalni ishodi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Jasenka Gostimirović
10:08, 19. 11. 2021.
Odgovori

Poštovani,
živim na teritoriji Vojvodine, preciznije u Subotici, ispunjavam oba uslova za skrining pregled karcinoma pluća i dodatno obostrano pozitivna porodična anamneza.
Na koji način se mogu prijaviti na skrining?

dr Stojanović
21:18, 19. 11. 2021.
Odgovori

Inicijalno je planirana Subotica u projektu, ali zbog aktuelne epidemiološke situacije kao pilot projekat je krenula samo Kamenica. Nadam se da će krenuti i Subotica. Dok ne krene uradite običan snimak pluća i ako postoji bilo kakva sumnja potrebno je da se uradi Ct grudnog koša.

Snezana Okicic
11:37, 19. 11. 2021.
Odgovori

Sta je sa ostatkom Srbije.
U Vojvodini 4 aparata. Ja zivim u Nisu.
4 clana nauze porodice su mi umrla.
Nikad me niko nine pozvao ni na razgovor.
Niska pulmologija je uzas.

Dr Stojanović
21:22, 19. 11. 2021.
Odgovori

Postoje takvi aparati i u Nišu, potrebni su softveri i nadam se da će se proširiti ovakav skrining na celu Srbiju. Može se uraditi običan snimak pluća i ukoliko postoji porodično opterećenje, pušačka navika za početak uradte snimak pluća bar jednom u godini dana. Sve sumnjive senke u plućima zahtevaju dalju dijagnostiku

Ivan
20:22, 16. 10. 2023.
Odgovori

Poštovani, koliko košta jedan takav aparat, da li bi opremanje bolnica takvim aparatima zaista bilo trošak za R Srbiju, znači na nivou države, obzirom da je rak pluća najveći problem u zemlji pored droge naravno

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo