Medicinski informativni portal
Naslovna / Zdravlje

Onkološki pacijenti se ne leče zbog pandemije, a ovo su posledice

Priredio/la: J. M.
14:14 - 24. 11. 2020.

Zbog karcinoma u Srbiji svake godine nestane grad veličine Topole ili Aranđelovca…. 

Zbog pandemje, pacijenti sve ređe odlaze na preglede Foto: Shutterstock

Nema preciznih podataka koliko ljudi u Srbiji nije došlo na pregled kod onkologa tokom korona vremena, iako se zna da svake godine imamo oko 40 000 novootkrivenih pacijenata od neke vrste karcinoma.

Zbog korone, kancer zaboravljen….

Međutim, kako u Srbiji, tako i u ostatku sveta lošu statistiku oboljevanja od malignih bolesti pogoršala je trenutna epidemija korona virusa, koja je bacila senku na ostale bolesti i pacijente koji od njih boluju, iako su lekari činili napore da im u vreme krize izazvane ovim virusom, posvete punu pažnju.

Okolnosti su nove, pravila ponašanja su potpuno drugačija, ali borba protiv raka se ne menja. Upravo zbog svega toga su Udruženje pacijenata za borbu protiv raka jajnika “Progovori” i Udruženje pacijenata za borbu protiv raka pluća “Punim plućima”, u partnerstvu sa Forumom pacijenata Srbije, pokrenuli edukativnu nacionalnu inicijativu “Nova realnost, isti kancer”. Kampanju podržavaju i brojne stručne organizacije predvođenje Udruženjem medikalnih onkologa Srbije (UMOS) i Udruženjem ginekologa-onkologa Srbije (UGOS). Cilj inicijative je motivacija pacijenta da svoju borbu sa karcinomom stave na prvo mesto, ali i prilika da se ohrabri zdravstveni sistem kako bi onkološkim pacijentima obezbedio uslove za kontinuitet u pravovremenom otkrivanju bolesti, adekvatno lečenje i praćenje bolesti.

– Virus korona je od marta meseca do danas opteretio sve medicinske sisteme. Ovo je posebno pogodilo onkološke pacijente koji najčešće iz straha, ali i zbog ograničenosti sistema, nisu dolazili na svoje prve ili redovne preglede. Rezultat toga je i do šest puta manje novootkrivenih onkoloških bolesti nego prošle godine u celom svetu. Da nakon teške korona krize ne bismo imali još težu onkološku krizu, veoma je važno da pacijenti nastave redovno svoje terapije i kontrole, da dolaze na prve preglede ako sumnjaju na neku bolest i da im donosioci odluka i zdravstveni sistem omoguće što bezbednije lečenje i posebne uslove prustupa lekarima – apeluje Marko Milovanović, predsednik Foruma pacijenata Srbije.

– U sudaru sa karcinomom u Srbiji svake godine nestane grad veličine Topole ili Aranđelovca. Vоdеći uzrоci оbоljеvаnjа i umirаnjа оd rаka u nаšој zеmlji gоtоvо su idеntični kao i u većini evropskih zemalja. Muškаrci u nаšој srеdini nајvišе оbоljevaju оd karcinoma plućа, debelog creva i prоstаtе, dok je kоd žеnа mаligni prоcеs nајčеšćе lоkalizovan nа dојci, plućimа, debelom crevu i grliću mаtеricе. Udruženje “Progovori” se godinama bori sa rakom jajnika, ni tu cifre nisu ohrabrujuće. Svake godine oboli oko 800 žena, a umre više od 450. Ipak, ova godina je specifična, drastično se smanjio broj novoobolelih žena, a svi znamo da je to u stvari nemoguće. Žene zanemaruju simptome, ne odlaze kod ginekologa, a mnoge nažalost prekidaju postojeće terapije. Slično je i kod drugih onkoloških pacijenata. To pod hitno moramo da zaustavimo, bez kontinuirane borbe protiv raka uskoro ćemo se suočiti sa nesagledivim posledicama- objašnjava Gorica Đokić, predsednica Udruženja pacijenata za borbu protiv raka jajnika „Progovori“.

6.700 novoobolelih samo od karcinoma bronhija i pluća

Prema dostupnim podacima (IJZS, Batut), u Srbiji se godišnje registruje oko 6.700 novoobolelih od karcinoma bronhija i pluća. Procenjuje se da je ukupan broj dijagnostikovanih karcinoma pluća u prvoj polovini 2020. godine u Srbiji, za čak 35 odsto manji u odnosu na isti period 2019. godine. To znači da je više od 1.000 pacijenata koji su imali simptome bolesti, ostalo bez dijagnostikovanje bolesti, a samim tim i bez adekvatnog i pravovremenog lečenje. Postavljaju se pitanja: “Koliko su ti pacijenti zakasnili sa terapijom? Možemo li to nekako nadoknaditi? Kako ubuduće, u uslovima pandemije, omogućiti da kancer pluća bude pravovremeno dijagnostikovani?” poručuje Olja Ćorović, predstavnica Udruženja “Punim plućima”.

Cilj je unapređenje lečenja odmaklih formi bolesti

– Osim visoke stope smrtnosti od vodećih malignih tumora, dodatni klinički problem su neprihvatljivo veliki procenti odmaklih, ali i metastatskih tumora u času dijagnoze. Skrining programi za tumore dojke, grlića materice i debelog creva su u toku, na Listu lekova RFZO uvršteni su mnogi inovativni, veoma efikasni lekovi za različite maligne tumore. Naša je akcija jasna – rano otkrivanje, ali i unapređeno lečenje odmaklih formi bolesti. Ono što pacijenti  i sami pitaju je dostupnost dijagnostike, i tu sigurno ima mesta za poboljšanja, poput povećanja CT i MRI dijagnostičkih pregleda za sve, pa i za onkološke pacijente. Svedoci smo velikog strpljenja pacijenata u obezbeđivanju rezultata testiranja na Covid-19 pre prijema u bolnicu. Svakako da i tu ima mesta za veću sistemsku pomoć, da se omogući neka vrsta prioriteta u testiranju i dobijanju rezultata. Onkološka zajednica je pokazala da može sa uspehom da pruža lečenje pacijentima u veoma komplikovanim uslovima. I zato savetujemo svima da ne odlažu javljanje lekaru i početak lečenja, onkološke institucije su sve do sada izdržale nalete pandemije. Sigurno ćemo uraditi sve da obezbedimo našim pacijentima nasmetano lečenje i nadalje i da ih zaštitimo od agresivne pandemije, dok su na lečenju – istakao je prof. dr Davorin Radosavljević, medikalni onkolog, IORS.

Manje pregleda – više obolelih

Radiološke metode se često koriste u onkologiji za lečenje tumora. U prvoj polovini 2020. godine broj obavljenih radioloških tretmana je upola manji u odnosu na prosek u periodu 2016-2019. godine. Smanjen broj pregleda će negativno uticati na otkrivanje novih slučajeva kancera i na pravovremenu primenu odgovarajućih terapija i lečenja. Ovo svakako može dovesti do toga da se naredne godine dijagnostikuju pacijenti sa odmaklim fazama karcinoma.

– Uzimajući u obzir sve navedene činjenice, apelujemo na ljude koji imaju simptome bolesti da se obrate lekaru. Apelujemo na sve onkološke pacijente da ne prekidaju terapiju. Apelujemo na zdravstveni sistem da omogući  kontinuirano zbrinjavanje onkoloških pacijenata. Samo zajedničkim zalaganjem možemo da prevaziđemo izazove pandemije sa kojom se suočavamo – kaže prof. dr Radosavljević.

 

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend