Medicinski informativni portal
Naslovna / Zdravlje

Prim. dr Magdalena Radović: Samopregled dojke je obavezan, ali ne i dovoljan da vam spase život!

Priredio/la: J. Milentijević, V. Marić Brajković
18:31 - 23. 10. 2020.

Samo radiološkim metodama mogu da se vide rane promene na dojci, manje od jednog centimetra. Tada je šansa za izlečenje najveća

Foto: lična arhiva

Često se u medijima može čuti i pročitati da je samopregled dojke najbolji vid prevencije raka dojke. I zaista, takav pregled jeste važan, ali nikako nije i ne sme da bude dovoljan. Ovo pogrešno i često potencirano uverenje o samopregledima dojke navelo nas je da razgovaramo sa prim. dr sci. med. Magdalenom Radović, radiologom i ekspertom za dijagnostiku bolesti dojke.

– Pored samopregleda, neophodno je da svaka žena od svoje 25. godine jednom godišnje radi ultrazvuk dojke, a mamografiju nakon 40. godine jednom u dve godine ako je nalaz negativan. Samopregled ne sme da zameni redovne preventivne radiološke preglede, već treba da se radi uz njih, i to redovno. Starosna granica za odlazak na ultrazvuk i mamografiju ne postoji. Svaka žena treba da ih radi dok god može hoda – objašnjava prim. dr sci. med. Magdalena Radović, čije šire objašnjenje o važnosti preventivnih pregleda možete čuti u videu.

Za razliku od ultrazvuka i mamografije, samopregled se preporučuje i devojčicama. One treba da počnu da pregledaju svoje grudi odmah posle prve menstruacije. Najbolje je da premenopauzne žene samopregled rade od petog do 12. dana menstrualnog ciklusa, a ovi dani se računaju od početka krvarenja. Žene u postmenopauzi i žene bez materice treba da odrede jedan dan u mesecu i da tog datuma svakog meseca rade samopregled, savetuje naša sagovornica.

Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji. Svake godine oko 4.600 žena oboli, a 1.600 umre od ove bolesti. Jedna od osam žena tokom svog života oboli od raka dojke.

Prenosimo vam uputstvo za samopregled dojke koje je dao Institut za onkologiju Vojvodine.

I FAZA: U kupatilu

Pod tušem uz podignutu jednu ruku iznad glave kružnim pokretima prstiju sistematski opipati sve delove dojke. Ne koristiti same vrhove prstiju već njihove završetke i pri pipanju obratiti posebnu pažnju na postojanje zadebljanja, čvorića, tumora i slično. Desnu ruku upotrebiti za pregled leve dojke, a levu ruku za desnu dojku.

II FAZA: Pred ogledalom
Postavite ruke na bokove i čvrsto ih pritiskujući, pokušajte da zategnete grudne mišiće na kojima leže dojke, istovremeno u ogledalu tragajte za asimetričnim promenama na dojkama u smislu ispupčenja, ulegnuća, uvlačenja kože ili bradavice. Lakša asimetrija u veličini dojki nije značajna jer je prisutna u najvećem broju žena.

samopregled dojke

Samopregled dojke najbolje je da radite od 5. do 12. dana menstrualnog ciklusa Foto: Shutterstock

III FAZA: Pred ogledalom
Podižući polagano ruke iznad glave tragajte za napred navedenim promenama na dojkama, čije podizanje ruku potencira promene na koži i bradavicama, pa postaju lakše uočljive.

IV FAZA: Ležeći položaj

Da biste najbolje pregledali desnu dojku, legnite i postavite jastuk pod desnu lopaticu i istovremeno podignite desnu ruku iznad glave. To omogućava da se dojka raspostre po najvećoj površini grudnog koša, pa je najtanja i najlakša za pregled. Ponoviti pregled i na drugoj strani.

V FAZA: Obratite pažnju na ulegnuća i čvoriće dok ležite

Prilikom pipanja desne dojke koristitite vrhove prstiju leve ruke, sa kružnim pokretima, počevši od periferije dojke prema bradavici, najbolje kao kretanje kazaljke na satu. Obratite pažnju na ulegnuća i čvoriće. Zadebljanja tkiva na bazi dojke u obliku ruba je normalna pojava. Ponovite pregled leve dojke sa desnom rukom.

VI FAZA: Proverite bradavice

Na kraju pregleda u ležećem položaju nežno stisnite bradavice obe dojke, radi eventualnog otkrića iscedka ili sukrvice. Ukoliko ste pregledom ustanovili jedan od pomenutih znakova, obratite se lekaru.

 

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend