Naslovna / Vesti

Vakcinacija – jedna opština u Beogradu rekorder po broju imunizovane dece, Srbija i dalje ugrožena od malih boginja

Priredio/la: D. T.|17:15 - 27. 04. 2023.

I pored očiglednog pomaka, u nekim delovima Srbije još se beleže slučajevi malih boginja.  Srbija je prema podacima UNICEF-a, peta najugoženija zemlja u Evropi od malih boginja

vakcinacija Obuhvat 99 odsto u Domu Zdravlja „Vračar“, najbolji je rezultat u Beogradu. Foto: UNICEF Srbija

Vakcinacija je jednostavan i bezbedan način zaštite od teških bolesti. U organizam se ubrizgavaju oslabljeni uzročnici pojedinih bolesti na koje reaguje imuni sistem i počinje da stvara antitela koja se potom aktiviraju u slučaju napada virusa i bakterija.

Program obavezne imunizacije dece u Srbiji bio je oslabljen tokom pandemije covid 19. Situacija se sa prestankom pandemije popravlja, pa beogradski Dom zdravlja „Vračar“ beleži rekordni obuhvat od 99 odsto imunizovane dece. Sa druge strane i pored očiglednog pomaka, u nekim delovima Srbije još ima slučajeva malih boginja. Srbija je prema podacima UNICEF-a, peta najugroženija zemlja u Evropi od malih boginja.

Vračar kao primer dobre prakse

Dom zdravlja „Vračar“  primer je dobre prakse, na šta su ukazali i predstavnici Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji i Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ koji su i posetili ovaj dom zdravlja. Obuhvat od 99 odsto vakcinisane dece u Domu Zdravlja „Vračar“, najbolji je rezultat u Beogradu.

Ključ uspeha je u poverenju i dostupnosti, rekla je pomoćnik Ministra zdravlja dr Jelena Janković i dodala da će resorno ministarstvo svim svojim kapacitetima pružiti podršku zdravstvenim radnicima, kako bi se svako dete zaštitilo od bolesti.

Vakcinacija u Srbiji

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije“ Dr Milan Jovanović Batut“ dr Verica Jovanović poziva sve roditelje da ne pokleknu pred neproverenim informacijama.

– Kada je u pitanju imunizacija nema dileme. Program obavezne imunizacije je program obavezne kontrole svih zaraznih bolesti u skladu sa sa programima SZO i svih institucija, pre svega primarne zdravstvene zaštite i domova zdravlja. Na teritoriji Republike Srbije 2020. godine obuhvat prvom dozom MMR vakcine bio je 78 odsto. Došao je covid 19, pa je sve palo za pet odsto i obuhvat je iznosio oko 74 procenta kada je u pitanju MMR. Godine 2022. došlo je do skoka imunizacije za 7 odsto. Ovo su veliki koraci za dobru zaštitu, kako bismo bili mirni i da ne bi strahovali od slučajeva kao što su sada male boginje na teritoriji Smedereva – rekla je dr Jovanović i pozvala sve roditelje koji nisu do sada vakcinisali decu da to učine.

Pojavljuju se male boginje i difterija

Direktor SZO u Beogradu dr Fabio Skano naglašava da su najbolji primer delotvornosti vakcina spašeni životi.

U proteklih 20 godina vakcinacija je sačuvala 65 miliona života. Tokom covid 19 pandemije oko 25 miliona dece je propustilo jednu od vakcina ili imunizaciju. Slabiji odziv na obaveznu vakcinaciju bio je i u regionu, pa se se sada pojavljuju neke bolesti sa kojima se neko vreme nismo sretali, kao što su difterija i male boginje. Imunizacijom se sve ovo može sprečiti – kaže dr Skano.

Srbija peta najugroženija zemlja u Evropi od malih boginja

Govoreći o dobrobiti vakcina Skano ističe da je Evropa od 2022. teritorija na kojoj zvanično više nema polio virusa, dok su u Velikoj Britaniji sve osobe rođene posle 1995. godina zahvaljući HPV vakcini zaštićene od raka grlića materice.

Sa druge strane, oko 67 miliona dece je između 2019. i 2021. godine potpuno ili delimično bilo lišeno rutinskih vakcina zbog zastoja u zdravstvenim sistemima povezanih sa pandemijom, navode Ujedinjene nacije. UNICEF  tvrdi da u navedenom periodu 48 miliona dece nije primilo ni jednu vakcinu. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo