Naslovna / Vesti

Besplatni preventivni pregledi na Prolećnom festivalu zdravlja

Priredio/la: D. T.|10:57 - 23. 05. 2023.

Stručni tim Specijalne bolnice za cerebrovaskularne bolesti “Sveti Sava” proveravaće ko je od građana u riziku za dobijanje šloga, pa će im na licu mesta uraditi ultrazvučni pregled karotida, najavljuju stručnjaci

besplatni pregledi Fotostock: Shutterstock

Besplatni preventivi pregledi, bez zakazivanja i obavezne zdravstvene knjižice biće omogućeni zainteresiranim građanima u četvrtak, 25. maja na Prolećnom festivalu zdravlja u Domu vojske Srbije u Beogradu od 10 do 20 časova.

U okviru manifestacije, posetioci će bez zdravstvene knjižice i kako najavlju organizatori, bez čekanja, moći da provere svoje zdravstveno stanje. Svi zainteresovani biće u mogućnosti da čuju predavanja na aktuelne teme iz oblasti medicine i posavetuju se sa eminentnim zdravstvenim stručnjacima.

Besplatni preventivni pregledi šećera, pritiska, kolena

Građani će biti u mogućnosti da provere nivo šećera u krvi i krvnog pritiska, pulsnu oksimetriju (kontrola procenta kiseonika u krvi), provere bodi mas indeks i nivo uhranjenosti, utvrde sastav sopstvenog tela na specijalnoj vagi. Posetioci će moći da dobiju i savete na temu zdravlja zuba, izmere hidraciju kože, testiraju se na demenciju, anksioznost i depresiju, provere rizik za pojavu dijabetesa, urade ultrazvuk kolena i karotida…

Besplatni preventivni pregledi i savetovanja biće omogućeni sa kardiologom, alergologom, fizijatrom, pedijatrom, stomatologom… Radiće se i na edukaciji žena za samopregled dojki na simulatoru, kao i na proveri nivoa ugljen-monoksida u izdahnutom vazduhu aparatom smokilajzer.

Ultrazvučni pregled karotida sprečava šlog

Osim zdravstvenih ustanova iz Beograda, specijalni gosti festivala biće domovi zdravlja “Novi Sad” i “Šabac”. Stručni tim Specijalne bolnice za cerebrovaskularne bolesti “Sveti Sava” proveravaće ko je od građana u riziku za dobijanje šloga, pa će im na licu mesta uraditi ultrazvučni pregled karotida, najavljuju stručnjaci.

Informacije o zdravim stilovima života posetioci će moći da dobiju od stručnjaka Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Dečji kutak

Zdravstveni radnici će i ovoga puta moći besplatno da prisustvuju akreditovanom predavanju i dobiju bodove za obnavljanje licence. Za mališane će biti organizovan „Dečiji kutak” i „Bolnica za medvediće”, gde deca mogu da donesu omiljene igračke na „preglede”, da razgovaraju sa medicinarima i razbiju strah od „belih mantila”, kao i „Apoteka i laboratorija za medvediće” koju će voditi studenti farmacije.

– Deo festival biće posvećen mentalnom zdravlju mladih i ukazivanju prve pomoći. Psihijatar profesor dr Slavica Đukić Dejanović održaće predavanje o mentalnom zdravlju srednjoškolcima. Budući da su masovne nezarazne bolesti jedan od velikih problema sa kojima se suočava veliki broj građana, imaćemo predavanja o tome, gde će, između ostalih, govoriti kardiolog akademik profesor dr Petar Seferović. Festival zdravlja će svečano otvoriti ministarka zdravlja profesor dr Danica Grujičić – kaže dr Mirjana Mićović.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo