Naslovna / Vitamini i suplementi

Šta kada je lipaza povišena – da li se i kome preporučuje korišćenje suplemenata

Priredio/la: D. T.|15:00 - 05. 09. 2023.

Veruje se i da malo viši nivoi lipaze, koji se postižu uzimanjem suplemenata digestivnih enzima mogu da utiču na apsorpciju masti i tako da dovedu do povećanja telesne težine. Sa druge strane postoje i inhibitori lipaze koji smanjuju nivoe ovog enzima

Lipaza je pored amilaze enzim koji je neophodan za varenje hrane. Nastaje u pankreasu i njena funkcija je da razlaže masti. Lipaza je deo tkiva mnogih životinja, biljaka, bakterija i plesni. U nekim slučajevima lipaza se koristi i kao suplement koji poboljšava varenje, ublažava simptome gorušice i drugih gastrointestinalnih problema. Naučnici naglašavaju da nema dovoljno dobrih naučnih dokaza, na osnovu kojih bi mogli da preporuče upotrebu lipaze za navede stomačne probleme.

Razlaže masnoće na masne kiseline

Lipaza je enzim pankreasa, dok suplementi enzima pankreasa sadrže više sastojaka uključujući i lipazu. Nek su odobreni od strane Američke agencije za hranu i lekove za probleme sa varenjem zbog poremećaja pankreasa (insuficijencija pankreasa).

Sam enzim lipaza razlaže masnoće na masne kiseline, a zatim se šećeri i masti apsorbuju u tankom crevu. Referente vrednosti lipaze su 0-160 U/L, ali potrebno je naglasiti da one zavise od metoda laboratorijskih analiza. Povišene koncentracije amilaze i lipaze u krvi najčešće ukazuju na akutnu upalu pankreasa. Međutim,  rezultate ne bi trebalo da tumačimo sami, o čemu se tačno radi najbolje će znati lekar.

Kada je lipaza povišena?

Posle akutnog napada pankreatitisa vrednosti enzima rastu u toku 4 do 8 sati, maksimum dosežu u roku od 24 sata, a potom opadaju u roku od jedne ili dve nedelje. Povećana aktivnost u krvi nije obavezno jednaka i težini napada. Lekari navode da kod bubrežnih bolesnika vrednosti lipaze mogu biti povišene i zbog smanjenje filtracije bubrega. Nekada je veoma teško i lekarima da tumače rezultate pacijenata sa poremećajem funkcije bubrega.

Stručnjaci navode da nema dovoljno pouzdanih informacija o bezbednosti primene suplemenata lipaze. Na primer, nema dokaza o tome da je primena bezbedna tokom trudnoće ili dojenja, ili za novorođenčad i stariju decu. Nema ni pouzdanih informacija o preporučenim dozama.

Ko bi možda imao koristi od suplementacije?

Neke studije pokazuju da suplementi lipaze čak mogu da smanje osećaj sitosti. Veruje se i da malo viši nivoi lipaze, koji se postižu uzimanjem suplemenata digestivnih enzima mogu da utiču na apsorpciju masti i tako da povećaju telesnu težinu. Sa druge strane postoje i inhibitori lipaze koji smanjuju nivoe ovog enzima i nekada se koriste kao pomoćno sredstvo koje može da olakša gubitak kilograma.

Većina osoba dobija dovoljne količine lipaze iz pankreasa, smatra se da neki pacijenti sa Kronovom bolešću i celijakijom možda nemaju dovoljne količine pankreasne lipaze. Pojedine studije proučavale su dejstvo enzima pankreasa kao deo terapije za celijakiju. Nažalost, nema jasnih rezultata i nije sigurno u kojoj meri ovi enzimi mogu da pomognu pacijentima sa celijakijom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo