Naslovna / Vitamini i suplementi

Koji znaci ukazuju da koristimo previše magnezijuma

Priredio/la: I. V. |11:00 - 22. 04. 2024.

Magnezijum je esencijalni mineral koji je važan bukvalno za stotine telesnih funkcija, uključujući funkciju mišića, kontrolu šećera u krvi i regulaciju krvnog pritiska

prevše magnezijuma Magnezijum je esencijalni mineral koji je važan bukvalno za stotine telesnih funkcija Foto: Shutterstock

Previše magnezijuma u organizmu dovodi do rizika od predoziranja ovim mineralom ili hipermagnezijemije jer suplementi se često prave u mnogo većim dozama od onih koje dobijamo  hranom. Magnezijum je esencijalni mineral koji je važan bukvalno za stotine telesnih funkcija, uključujući funkciju mišića, kontrolu šećera u krvi i regulaciju krvnog pritiska. Budući da skoro polovina svetske populacje ne dobija dovoljno magnezijuma samo iz hrane i pića, suplementi bi mogli da budu od pomoći i „popune“ te praznine.

Kako previše magnezijuma utiče na organizam?

Međutim, suplementi su često formulisani u mnogo većim dozama od onih koje dobijamo ishranom i tako se organizam dovodi u rizik od predoziranja ili hipermagnezijemije. U najboljem slučaju, predoziranje magnezijumom može da izazove dijareju i grčeve u stomaku, ali u najgorem slučaju može da dovede sti do otežanog disanja, nepravilnog rada srca i smrti. Ozbiljna toksičnost magnezijuma nije tako česta, ali simptomi kao što je dijareja su češći ako se uzimaju visoke doze suplementa.

Koliko je magnezijuma bezbedno uzimati?

Magnezijum je toliko važan za naše telo te je važno da ga unosimo dovoljno. Između stotina drugih funkcija, magnezijum nam je potreban da pretvara hranu u energiju i generiše proteine. Može se pronaći u hrani poput orašastih plodova, semenki, zelenog lisnatog povrća i celih žitarica, ali ako čovek ne jede mnogo tih namirnica onda dodatak ishrani u vidu suplementa može da pomogne kako bi se ispunile potrebe za magnezijumom. Dodaci magnezijuma takođe mogu da pomognu kod migrene, zatvora, anksioznosti i problema sa spavanjem.

Količina magnezijuma koja je čoveku potrebna svakog dana zavisi od godina, pola, da li je žena trudna ili doji dete. Imajte na umu da se dole navedene preporuke odnose na ukupan unos magnezijuma iz hrane i kombinovanih suplemenata:

  • uzrast od rođenja bebe do 6 meseci života: 30 miligrama
  • 7-12 meseci: 75 mg
  • 1-3 godine: 80 mg
  • 4-8 godina: 130 mg
  • 9-13 godina: 240 mg
  • 14–18 godina: 410 mg za muškarce; 360 mg za žene; 400 mg za trudnice; 360 mg za dojilje
  • 19-30 godina: 400 mg za muškarce; 310 mg za žene; 350 mg za trudnice; 310 mg za dojilje
  • 31–50 godina: 420 mg za muškarce; 320 mg za žene; 360 mg za trudnice; 320 mg za dojilje
  • 51+ godina: 420 mg za muškarce; 320 mg za žene.

Kako biste sprečili predoziranje magnezijumom, važno je da budete svesni podnošljivih gornjih granica unosa (ULs) za magnezijum. Dole navedene vrednosti odnose se isključivo za suplemente magnezijuma, a ne za hranu, i razlikuju se u zavisnosti od životne dobi:

  • uzrast od rođenja bebe do 12 meseci: nije utvrđeno
  • 1-3 godine: 65 mg
  • 4-8 godina: 110 mg
  • 9-18 godina: 350 mg
  • 19+ godina: 350 mg.

Koje neželjene efekte može da izazove previše magnezijuma?

Uzimanje suplementa magnezijuma može izazvati neke neprijatne neželjene efekte, čak i ako ne prelazite gornju granicu unosa. Dijareja je jedna od najčešćih nuspojava jer magnezijum može da „uvuče“ vodu u stolicu kako bi je omekšao stolicu. Ovi digestivni neželjeni efekti su verovatniji kod magnezijum-oksida ili magnezijum-citrata jer se ovi oblici obično koriste za lečenje zatvora.

Koji su simptomi predoziranja magnezijumom?

Simptomi predoziranja magnezijumom mogu da budu prilično ozbiljni zbog svih uloga koje magnezijum igra u telu. U stvari, predoziranje magnezijumom može da dovede do paralize mišića i ozbiljnih srčanih problema kao što je srčani zastoj.

Raniji znaci predoziranja magnezijumom su mučnina, vrtoglavica, slabost i konfuzija. Ako nivo magnezijuma nastavi da raste, mogu da se jave simptomi kao što su usporeni refleksi, glavobolja, crvenilo i zamagljen vid.

Predoziranje magnezijumom zapravo nije tako često, ali određene grupe imaju veći rizik od previše  magnezijuma u organizmu:

  • Osobe sa oštećenom funkcijom bubrega: Bubrezi pomažu u izlučivanju magnezijuma, tako da je veća verovatnoća da će osobe sa akutnim oštećenjem bubrega ili hroničnom bolešću bubrega doživeti predoziranje magnezijumom.
  • Osobe koje uzimaju suplemente magnezijuma: Nije iznenađujuće što konzumiranje visokih doza dodatnog magnezijuma, često za lečenje zatvora, povećava verovatnoću da se pretera
  • Osobe koje uzimaju određene lekove: Neki lekovi, kao što su antiholinergici ili opioidi, mogu da povećaju apsorpciju magnezijuma, što uvećava šansu za predoziranje magnezijumom.
  • Trudnice sa eklampsijom: Budući da se visoke doze intravenoznog magnezijuma obično koriste za sprečavanje eklamptičnih napada, trudnice sa eklampsijom smatraju se grupom visokog rizika za predoziranje magnezijumom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo