Naslovna / Zdravlje

Dekubitus se razvija kroz 4 faze, a ovi simptomi ukazuju na pojavu infekcije

Priredio/la: I. V. |13:00 - 27. 07. 2023.

Dekubitus može da bude dubok i da se proširi na mišiće i kosti, a jednom kada se rana razvije, često veoma sporo zarasta

dekubitus Dekubitus se javlja kada je osoba zbog bolesti duže vreme „prikovana“ za krevet Foto: Shutterstock

Dekubitus su bolne rane koje nastaju usled dužeg pritiska na kožu i često su rezultat dugog ležanja u istom položaju, sedenja u invalidskim kolicima ili nošenja gipsa tokom dužeg vremena. Javljaju se u vidu čireva kada je osoba „prikovana“ za krevet zbog duge bolesti ili zato što je nepokretna iz drugih razloga, često bez svesti, kada ne može da oseti bol. Ove bolne povrede mogu da dovedu do nekoliko zdravstvenih problema, koji zahtevaju medicinsku pomoć. U najvećem riziku su ljudi sa dijabetesom, problemima sa cirkulacijom i lošom ishranom.

Kako izgleda dekubitus ?

Kada je dotok krvi u kožu prekinut duže od 2 do 3 sata javlja se dekubitus. Kako koža odumire, ranica od prvo postaje crvena, oblast oko nje bolna, a zatim dobija ljubičastu nijansu. Ako se ne leči, koža se može da se „otvori“ a područje da se inficira. Dekubitus može da bude dubok i da se proširi na mišiće i kosti. Jednom kada se rana razvije, često veoma sporo zarasta. U zavisnosti od težine rana, fizičkog stanja osobe i prisustva drugih bolesti (kao što je dijabetes), čirevi od dekubitusa mogu traju danima, mesecima ili čak godinama dok se ne zaleče, a nekada je potrebna čak i operacija kako bi zarasli.

Dekubitus se najčešće javlja na:

  • Području zadnjice (na repu ili kukovima)
  • Petama
  • Lopaticama
  • Zadnjem delu glave
  • Stražnjici i bočnom delu kolena.

Šta uzrokuje rane na koži kod starijih ljudi?

Uobičajeni uzroci dekubitusa, koji se javlja pre svega kod starijih osoba zbog dugog ležanja u krevetu su:

Trenje: Pomeranje i trljanje usled repozicioniranja tela može da ošteti kožu, koja sa godinama postaje sve tanja. Trljanje o grube čaršave i odeću takođe može da bude uobičajen uzrok pojave rana.

Povećan pritisak usled ograničene pokretljivosti: Tkivu i koži je potreban protok krvi kako bi isporučili kiseonik i hranljive materije. Ako krv ne teče pravilno kao rezultat pritiska na određeni deo tela, tkivo i koža mogu da se oštete i pogoršaju. Ovaj pritisak se često dešava u područjima bez mnogo mišića ili masnoća.

Klizanje: Kada se koža pomera u jednom smeru dok se kost pomera u drugom ili miruje, dolazi do klizanja što može da izazove istezanje i cepanje kože.

Simptomi dekubitusa koji se javlja u 4 faze

U zavisnosti od oštećenja kože, dekubitus se javlja u 4 stadijuma, od najmanje teškog oblika do najtežeg:

Faza 1. Područje izgleda crveno i toplo je na dodir. Sa tamnijom kožom, područje može da dobije  plavu ili ljubičastu nijansu. Osoba može da se žali da taj deo „gori“, boli ili svrbi.
Faza 2. Područje izgleda oštećenije i može se javiti otvorena rana, ogrebotina ili plikovi. Osoba se žali na jak bol, a koža oko rane može da je promenjene teksture.
Faza 3. Područje dekubitusa ima izgled kratera zbog oštećenja ispod površine kože.
Faza 4. Područje je ozbiljno oštećeno i prisutna je velika rana. Rana može da zahvati mišiće,  tetive, kosti i zglobove, i u ovoj fazi je najveći rizik od infekcije.

Kako se leči dekubitus?

Lekar određuje tretman na osnovu težine stanja rane. Lečenje može da bude teže kada je koža uništena i može da uključi sledeće korake:

  • Uklanjanje pritiska na pogođeno područje
  • Zaštita rane lekovitom gazom ili drugim posebnim zavojima
  • Održavanje rane čistom
  • Obezbeđivanje dobre ishrane
  • Uklanjanje oštećenog, inficiranog ili mrtvog tkiva (debridman)
  • Transplantacija zdrave kože na područje rane (kožni transplantacija)
  • Terapija rana negativnim pritiskom
  • Lekovi (kao što su antibiotici za lečenje infekcija).

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo