Naslovna / Zdravlje

Rani doručak može da smanji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2

Priredio/la: I. V. |11:00 - 21. 07. 2023.

Doručak posle 9 sati dovodi se u vezu sa 59 odsto većim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2 u poređenju sa rizikom kod ljudi koji doručkuju pre 8 sati

rani doručak Kada kasno doručkujemo rizikujemo da dobijemo dijabetes Foto: Shutterstock

Rani doručak, do 8 sati ujutru, može da smanji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, glavni je zaključak studije objavljene u International Journal of Epidemiology. Istraživanje je pokazalo da se doručak posle 9 sati dovodi u vezu sa 59 odsto većim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2 u poređenju sa rizikom kod ljudi koji doručkuju pre 8 sati.

Vreme obroka igra ključnu ulogu u regulisanju cirkadijalnih ritmova i kontrole glukoze

Studija je pratila više od 100.000 učesnika u Francuskoj, a rezultati su pokazali da rizik od dijabetesa možemo da smanjimo ne samo izborom hrane, već i promenom vremena kada jedemo. Dijabetes tipa 2 dovodi se u vezu sa faktorima rizika koji mogu da se promene, kao što su nezdrava ishrana, fizička neaktivnost i pušenje. Ali, još jedan faktor može da bude važan – vreme u koje jedemo.

– Znamo da vreme obroka igra ključnu ulogu u regulisanju cirkadijalnih ritmova i kontrole glukoze i lipida, ali nekoliko studija je istraživalo vezu između vremena obroka ili posta i dijabetesa tipa 2 – navela je Anna Palomar-Cros, autorka studije iz ISGlobal organizacije.

Rani doručak, rana večera

U ovoj studiji, naučni tim iz ISGlobal pridružio se INSERM timu u Francuskoj kako bi istražio povezanost između učestalosti obroka i vremena i učestalosti dijabetesa tipa 2 među 103.312 odraslih (79 odsto žena) iz francuske NutriNet-Sante grupe. Učesnici su popunjavali evidenciju o ishrani, o tome šta su jeli i pili tokom 24-časovnog perioda u 3 neuzastopna dana, kao i vreme njihovog obroka. Istraživački tim je zatim uradio analizu podataka o ishrani za prve dve godine praćenja i procenio zdravlje učesnika tokom narednih godina (u proseku 7 narednih godina).

Tokom studije bilo je 963 nova slučaja dijabetesa tipa 2. Rizik od razvoja bolesti bio je značajno veći u grupi ljudi koji su redovno doručkovali posle 9 sati ujutru, u poređenju sa onima koji su prvi obrok imali pre 8 sati.

– Biološki, ovo ima smisla, jer je poznato da preskakanje doručka utiče na kontrolu glukoze i lipida, kao i na nivo insulina. Ovo je u skladu sa dve meta-analize koje zaključuju da preskakanje doručka povećava rizik od dijabetesa tipa 2 – objasnila je autorka studije.

Večera do 19 sati i rani doručak kao prevencija mnogij bolesti

Istraživački tim je takođe otkrio da kasna večera (posle 22 sata) povećava rizik, dok češći obroci  (oko pet puta dnevno) imaju veze sa manjom incidencom bolesti. Nasuprot tome, produženi post je koristan samo ako je se primenjuje pravilo „rani doručak, rana večera“.

– Naši rezultati pokazuju da prvi obrok pre 8 ujutro i poslednji obrok pre 19 časova mogu da pomognu u smanjenju incidencije dijabetesa tipa 2 – zaključuje Manolis Kogevinas, istraživač ISGlobal i koautor studije. U stvari, isti naučni tim ISGlobal-a je već pružio dokaze o povezanosti između rane večere i nižeg rizika od raka dojke ili prostate. Uzeti zajedno, ovi rezultati učvršćuju  upotrebu hrononutricije ( veze između ishrane, cirkadijalnih ritmova i zdravlja) za prevenciju dijabetesa tipa 2 i drugih hroničnih bolesti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo