Naslovna / Zdravlje

Kontrola šećera fizičkom aktivnošću – da li je bolje da vežbamo ujutro ili poslepodne

Priredio/la: D. T.|15:30 - 12. 08. 2023.

Samo 10 minuta lagane aktivnosti posle obroka može da reguliše nivo šećera kod osoba sa dijabetesom

Merenje šećera Merenje šećera Foto:Shutterstock

Kontrola šećera u krvi moguća je i odgovarajućom dobro doziranom fizičkom aktivnošću. Poslednjih nekoliko godina lekari nastoje da otkriju da li bi pacijenti sa dijabetesom imali više koristi od vežbanja u jutarnjim ili poslepodnevnim satima. I pored nagoveštaja da fizičko vežbanje u poslepodnevnim satima može bolje da kontroliše nivo glukoze, stručnjaci ističu da je bitno samo da se krećemo.

Kada je manja osetiljivost tela na insulin?

Fizička aktivnost je pored izbalansirane ishrane i lekova sastavni deo terapije dijabetesa tipa 2. Oko 150 minuta fizičke aktivnosti na nedeljnom nivou reguliše vrednosti šećera. Nova analiza, dodaje da je i bitno i doba dana kada vežbamo.
Analiza, objavljena u časopisu The American Journal of Medicine, je pregled desetine studija na osnovu kojih se tvrdi da vežbanje u poslepodnevnim satima može bolje uticati na kontrolu nivoa šećera u krvi i osetljivosti tela na insulin.

– Fizička aktivnost može podići prag osetljivosti tela na insulin i dovesti do bolje kontrole šećera u krvi – kaže koautor studije dr Steven K. Malin, Rutgers University. Malin  je otkrio da je organizam manje osetljiv na delovanje insulina u drugom delu dana, pa bi zato fizička aktivnost u poslepodnevnim satima mogla omogućiti organizam da bolje reaguje na fluktuacije nivoa šećera u krvi.

Smanjenje hemoglobina HbA1c

Druga studija objavljena u časopisu Diabetes Care takođe naglašava povezanost vežbanja u poslepodnevnim satima sa boljom kontrolom šećera u krvi.

Zabeleženo je da je kod osoba aktivnih u poslepodnevnim satima došlo do najjačeg smanjenje hemoglobina A1C i pored nižih doza lekova –  objašnjava dr Roeland J.W. Middelbeek sa Joslin Diabetes Center.

Glikozilirani hemoglobin A1c (HbA1c) je marker šećerne bolesti koristi se za dugoročnu kontrolu nivoa glukoze u krvi. Na ovaj način dijagnostikuju se osobe koje imaju povećan rizik od razvoja dijabetesa, ali i prati uspešnosti terapije kod pacijenata sa dijabetesom. Ovaj parametar daje uvid u prosečnu koncentraciju glukoze u krvi u poslednja 2 do 3 meseca.

Kontrola šećera uz vežbanje

Lekari ističu da ovi rezultati ne bi trebalo da obeshrabre osobe koje uglavnom vežbaju u jutarnjim satima da odustanu od vežbanja. Redovna fizička aktivnost u delu dana koji nam najviše odgovara, a ne obavezno u poslepodnevnim satima, neizostavni je deo kontrole šećerne bolesti.

Studija objavljena 2018. godine u časopisu Nutrients beleži da samo oko 10 minuta laganih vežbi posle obroka mogu regulisati nivo šećera kod osoba sa dijabetesom. Malin je u svojem istraživanju došao do istih zaključaka.

– Bitno je da budemo fizički aktivni u doba dana kada nam najviše odgovara i da vežbanje postane deo navike, a moguće je da bi bilo, kako navode ova istraživanja, još više koristi od fizičkog vežbanja posle obroka u poslepodnevnim satima  – smatra Midelbek.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo