Naslovna / Zdravlje

Može li metformin pomoći starijim osobama da se brže oporave nakon operacije

Piše: V.St.|13:00 - 02. 08. 2023.

Lek za dijabetes metformin može biti od koristiti starijim pacijentima da se brže oporave nakon povrede, operacije ili bolesti, sugeriše jedna manja studija

Metfromin Metformin se već naziva aspirinom 21. veka jer je otkriveno da ima neočekivane zdravstvene prednosti, ne samo kod dijabetičara Foto: Shutterstock

Istraživači su otkrili da metformin – lek koji postoji više od pola veka za regulisanje šećera u krvi – može imati još jednu, drugačiju sposobnost: utiče na stare ćelije koje mogu poboljšati i  funkciju mišića. Stare ili „zombi“ ćelije se akumuliraju sa godinama u našem organizmu. One mogu biti veoma korisne  jer podstiču starenje obližnjih ćelija kod kojih postoji opasnost da postanu kancerogene i podstiču imuni sistem da „očisti” ćelije raka. Međutim, one doprinose bolesti jer narušavaju zarastanje tkiva i imunološku funkciju i luče hemikalije koje podstiču upalu.

Metformin protiv atrofije mišića

Upravo metformin deluje protiv ovih uobičajenih procesa starenja, a takođe utiče i na smanjenje gubitka mišićne mase. Rezulati ovog istraživanja su objavljeni u časopisu Aging Cell.

– Metformin bi mogao da se preformuliše i za druge indikacije u ovom slučaju stanja povezana s gubitkom mišića – na primer pri oporavku od operacije kuka ili kolena kod starijih osoba, gde se javlja dosta upala i atrofija mišića. Ovo je samo jedna od mogućnosti gde bi sve mogao da se primeni lek metformin –  rekao je glavni istraživač Jonathan Petročeli, diplomirani istraživač. asistent na fizikalnoj terapiji i atletskom treningu na Univerzitetu Juta u Solt Lejk Sitiju.

Uticaj metformina kod starijih osoba

Istraživači su uspeli da naprave nove veze između starenja ćelija i fibroza (ožiljaka), za šta je Petročeli rekao da otvara veliki broj novih pitanja.

Za potrebe istraživanja, Petročelijev tim je regrutovao 20 zdravih muškaraca i žena starijih od 60 godina. Tokom dve nedelje, davali su jednoj grupi metformin, a drugoj placebo. Zatim je svaka grupa nastavila sa uobičajenim lečenjem narednih pet dana.

Ideja je bila da se vidi da li metformin može da zaštiti od gubitka mišićne mase i pojave ožiljaka koji se često sreće kod starijih osoba koje se oporavljaju od povrede ili bolesti. Istraživači su koristili magnetnu rezonancu za praćenje gubitka mišića tokom perioda neaktivnosti učesnika.

Otkrili smo zaštitne efekte protiv gubitka mišića, fibroze, markera upale i uspeli da povežemo neke od ovih efekata sa antićelijskim svojstvima metformina. Međutim, potrebno je više istraživanja, kao što je studija upotrebe metformina ili sličnih terapija koje se daju tokom perioda oporavka da bi se videlo da li se oporavak može poboljšati ili ubrzati – rekao je Petročeli.

Metformin i njegovi negativni efekti

Dr Irina Daškova, pomoćnik medicinskog direktora za gerijatrijsko i palijativno zbrinjavanje u porodičnom centru za rehabilitaciju Northvell Health Stern u Manhasetu, N.I. nazvala je ovo otkriće impersivnim, ako bi metfromin zaista moga da uspori starenje.

– Nedostatak ove studije je i u tome što se lečenje metforminom ne može započeti u bolnici, na primer odmah nakon operacije kuka, jer se on sada primenjuje samo za kontrolu šećera. Ne treba zaboraviti da metformin može uticati na funkciju bubrega i za sada nije moguće reći da li upotreba ovog leka za zaštitu mišića, može oštetiti bubrege – kaže dr Daškova.

U ovom trenutku mislim da ne bi bilo mudro uzimati metformin u nadi da će zaštititi funkciju mišića i usporiti starenje, rekla je ona.

– Metformin može imati nuspojave a neke od njih mogu biti i smrtonosne. U retkim slučajevima moguća je životno ugrožavajuća laktacidoza zbog primene metformina. Ova komplikacija javlja se kod bolesnika sa oštećenjem bubrežne funkcije. Posledica je nakupljanja metformina i nemogućnosti izlučivanja putem bubrega, usled čega dolazi do neravnoteže između stvaranja i razgradnje laktata što ima za posledicu tešku metaboličku acidozu – kaže dr Daškova,  dodajući da je potrebno više istraživanja pre nego što se metformin proglasi i prizna i kao lek protiv starenja.

Metformin se već naziva aspirinom 21. veka jer je otkriveno da ima neočekivane zdravstvene prednosti, ne samo kod dijabetičara, zaustavljajući starenja, sprečavajući pojavu policističnih jajnika, srčanih bolesti pa čak i usporavanje pojave demencije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo