Naslovna / Zdravlje

Kako nastaju limfangiomi, benigni tumori porekla limfnih sudova

Priredio/la: Ma.R.|13:00 - 15. 08. 2023.

Kada limfne malformacije zahvate neki od ekstremiteta, mogu da budu praćene otokom (limfedemom) i drugim vidljivim promenama na koži

otečeni limfni čvorovi na vratu Generalno, limfangiomi se najčešće nalaze u koži i potkožnom tkivu. Foto: Shutterstock

Limfangiomi ili limfne malformacije predstavljaju grupu bolesti koju karakteriše slab razvoj ili potpuni izostanak limfnih sudova, kao i promene u cirkulaciji limfnih tečnosti. Javljaju se uglavnom u detinjstvu a gotovo 50 odsto ih se nalazi u regiji glave i vrata.

Limfangiomi: koje vrste ovih promena postoje i kako izgledaju

U zavisnosti od karakteristika samih promena, ove lezije se najpre dele na mikrocistične i makrocistične (mešovite).

Makrocistične limfne malformacije su relativno česte. Javljaju se pretežno u regiji glave (vrat, očne duplje, jezik i dno usne šupljine), ali i na udovima, kao mekotkivne izbočine.

Mikrocistične malformacije se često manifestuju kao višestruke kožne vezikule ili bradavičasti čvorići. Oni luče iscedak, koji je produkt razgradnje crvenih krvnih zrnaca (serumska tečnost).

Izrasline rastu sporo, šire se lokalno ili difuzno. Često dolazi i do zadebljanja rožnatog sloja epidermisa (kožna hiperkeratoza). Na sreću, ređi su oblici kada se šire i u potkožne slojeve, infiltriraju mišićno tkivo i unutrašnje organe.

Pored glave, vrata i ekstremiteta, moguće je da se pojave i na trupu.

Još jedna podela limfangioma

Generalno, limfangiomi se najčešće nalaze u koži i potkožnom tkivu. Pored podele na mikrocistične i makrocistične, postoji još jedna.

Oni koji se nalaze u površinskim delovima nazivaju se ograničeni ili cirkumskriptni limfangiomi. Limfangiomi koji su locirani nešto dublje nazivaju se kavernozni limfangiomi ili cistični higromi.

Da li limfangiomi mogu da postanu maligni i koliko su česti

Ove lezije su uvek benignog porekla i nemaju potencijal ka širenju na druge udaljene organe. Međutim, svojim rastom mogu da naruše funkcionisanje pojedinih organa i da predstavljaju estetski problem. Imaju tendenciju ka ponovnom javljanju nakon lečenja (recidivu).

Statistike kažu da limfangiomi predstavljaju oko 4 odsto svih tumora sudovnog porekla kod odraslih. Kod dece, limfangiom je svaki četvrti vaskularni tumor. Javljaju se i kod žena i kod muškaraca a najčešće je reč o urođenom zdravstvenom problemu koji se najčešće ispolji do pete godine života. Ipak, moguće je da se pojavi u bilo kojoj životnoj dobi.

Kako se postavlja dijagnoza limfangioma a koji je način lečenja

Kada se ovakve izrasline primete i posumnja da su u pitanju limfangiomi, potreban je detaljan medicinski pregled, najčešće i ultrazvuk i MRI (magnetna rezonanca). Magnetna rezonanca je najvažnija dijagnostička metoda  jer omogućava najprecizniju procenu lokacije, veličine i izgleda zahvaćenih struktura limfnog sistema, odnosno delova tela. 

Definitivna dijagnoza postavlja se isključivo na osnovu histopatološkog nalaza uzorka trkiva dobijenog biopsijom, ili nakon operativnog lečenja, odnosno odstranjivanja tumora.

Lečenje limfangioma je isključivo hirurško, ali i nakon operacije je recidiv vrlo čest.

Limfangiomi i moguće komplikacije

Najčešće komplikacije koje se javljaju kod nelečenih lezija su infekcija i krvarenje. Često dolazi do plavičastih infiltracija ispod kože (ekhimoze).

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo