Naslovna / Zdravlje

Širenje malignih ćelija na limfne žlezde dešava se u određenom stadijumu karcinoma

Priredio/la: I. V. |9:00 - 30. 03. 2024.

Prisustvo kancerogenih ćelija u limfnim žlezdama ukazuje na prisustvo tumora u organizmu a biopsijom se određuje mesto njegovog nastanka

limfne žlezde Kada je rak prisutan u limfnom čvoru biopsijom se utvrđuje o kojoj vrsti karcinoma se radi Foto: Shutterstock

Limfne žlezde, zajedno sa limfnim sudovima, deo su limfnog sistema koji je sastavni deo imunog sistema čoveka. Limfni sudovi prenose supstancu – limfnu tečnost, koja sadrži bela krvna zrnca i pomaže čoveku u borbi protiv infekcija. U nekim slučajevima otok limfnih žlezda ili limfnih čvorova može da ukaže na razvoj karcinoma, a ima i tumora koji počinju da se razvijaju baš u tim žlezdama.

U limfnim čvorovima nastaju tri vrste karcinoma

Prisustvo kancerogenih ćelija u limfnim žlezdama ukazuje na prisustvo tumora u telu, međutim neki karcinomi počinju da se razvijaju baš u limfnim žlezdama kao što su Ne-Hodgkinov limfom i Hodgkinov limfom. Reč je o dve vrste karcinoma limfnog sistema, kojima treba dodati i limfocitnu leukemiju.

Međutim, ukoliko nije reč ni o jednom od ova tri stanja, ćelije raka koje se pojavljuju u limfnim žlezdama mogu da ukažu na naprednu fazu karcinoma koji se proširio sa nekog drugog mesta u telu. To znači da je reč o metastazama jer neke ćelije raka se odvajaju od tumora i metastaziraju na drugom mestu. Te ćelije raka mogu da putuju kroz krvotok i stignu do drugih organa ili prođu kroz limfni sistem i dođu do limfnih žlezda. Međutim, većina ćelija raka koje putuju kroz krvotok ili limfni sistem „umreti“ ili biti uništene i pre nego što dobiju priliku da metastaziraju, navodi American Cancer Society.

Kada je rak prisutan u limfnom čvoru biopsijom se utvrđuje o kojoj vrsti karcinoma se radi. Kancerogene ćelije će izgledati kao ćelije tumora u kom su nastale, tako da će ćelije raka dojke u limfnom sistemu i dalje izgledati kao rak dojke.

Treći stadijum raka je faza kada se karcinom širi na limfne žlezde

Rak utiče na ljude na različite načine tako da je teško predvideti kako će se kod koga širiti. Što je stadijum viši, to znači da se proširio po organizmu. Faza u kojoj se rak proširio na limfne čvorove varira, a prema stručnim smernicama, karcinom se proširi na limfne žlezde kada je u 3. stadijumu.

Izgledi preživljavanja u slučaju širenja raka mogu da zavise od vrste karcinoma koju neko ima. Nakon što je rak regionalno uznapredovao i proširio se na obližnje limfne žlezde, Američko društvo za borbu protiv raka, na primer, definiše petogodišnju stopu preživljavanja na sledeći način:

  • 86 odsto za rak dojke
  • 35 odsto za rak pluća ne-malih ćelija
  • 16 odsto za rak pluća malih ćelija
  • 66 odsto za melanom.

Stopa preživljavanja se odnosi na procenat ljudi koji su još uvek živi, i to duže vreme nakon dobijanja određene dijagnoze. Na primer, petogodišnja stopa preživljavanja od 50 odsto znači da je 50 procenata, ili polovina pacijenata, još uvek živo 5 godina nakon dobijanja dijagnoze. Rano otkrivanje i lečenje raka može da poveća šanse osobe za preživljavanje. Brza primena terapija i početak lečenja može da znači da rak kod neke osobe nema šanse da se proširi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Marija
23:09, 30. 03. 2024.
Odgovori

Na žalost u Srbiji mnogi pacijenti koji imaju Hodgkinov limfom,nemaju opciju lečenja posle transplantacije matičnih ćelija jer jedini lek koji može da se prima u toj fazi bolesti je Opdivo-Nivolumab, a on nije na listi rfzo za tu bolest. Pa kako da se leče onda?!

Svetlana Tijanic
13:04, 03. 04. 2024.
Odgovori

Tako je takvi pacijenti nemaju sansu da produze zivot i eventualno se izlece.
Moj suprug je imao Hockinov limfom , bio je u jako losem stanju, otpusten iz bolnice uz objasnjenje da su sve protokole i opcije pokusali i bukvalno ne deluje nista . Transplataciju nije imao. Primao je imuno terapiju Opdivo u Becu i Bogu hvala spasio se. Terapiju smo sami finansirali , kad kazem sami mislim da nije bilo o trosku drzave . Nikada necu zaboraviti ljude koji su se godinama zajedno sa njime lecili na onkologiji i koji bi mozda bili zivi danas da su bili u mogucnosti da finansiraju taj lek.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo