Naslovna / Zdravlje

Hronična upala grlića materice – simptomi na koje treba obratiti pažnju

Priredio/la: I. V. |18:00 - 13. 08. 2023.

Hronična upala grlića materice ili cervicitis može da se razvije ako bakterije Staphylococcus ili  Streptococcus dođu u kontakt sa matericom

hronična upala grlića materice Antibiotici u većini slučajeva uspešno leče cervicitis Foto: Shutterstock

Hronična upala grlića materice ili cervicitis je zapaljenje grlića materice koje često ne izaziva simptome. Cervicitis može da se razvije ako bakterije Staphylococcus ili  Streptococcus dođu u kontakt sa matericom. Antibiotici u većini slučajeva uspešno leče cervicitis, a u ostalim situacijama može da bude potrebna laserska terapija ili operacija. Cervicitis je veoma čest i procenjeno je daće više od polovine svih odraslih žena imati ovu hroničnu upalu u nekom trenutku.

Hronična upala grlića materice javlja se u dva oblika

Cervicitis je stanje zapaljenja grlića materice (krajnjeg dela materice). Često su simptomi neprimetni, a kada se pojave to su obično abnormalni vaginalni iscedak, krvarenje, bolan seksualni odnos ili iritacija vulve (vagine). Grlić materice pod hroničnom upalom postaje crven i upaljen. Razlikuju se dve vrste upale grlića materice:

– Akutni cervicitis koji je obično uzrokovan infekcijom

– Hronični cervicitis se javlja usled iritacije.

Ko je u riziku da dobije hroničnu upalu grlića materice?

Žene koje koji imaju više partnera ili spadaju u kategoriju osoba sa seksualnim ponašanjem visokog rizika imaju veći rizik od razvoja cervicitisa. Ovaj hronični problem javlja se i kod žena koje su imale polno prenosive infekcije ili koje su imale partnere sa polnim infekcijama. Ali, seksualno ponašanje i navike nisu jedini uzrok hronične upale grlića materice. Stanje takođe može da bude uzrokovano iritacijom usled tuširanja, korišćenja tampona/uložaka ili dijafragme.

Simptomi cervicitisa na koje treba obratiti pažnju

Jedini siguran način da žena sazna da li ima cervicitis je da obavi lekarski pregled, a simptomi cervicitisa na koje treba obratiti pažnju su:

– Nenormalan vaginalni iscedak koji može biti žut, beo, sivkast, dosta neprijatnog mirisa
– Neočekivano lagano vaginalno krvarenje
– Bolan seksualni odnos
– Iritacija vulve
– Abnormalno vaginalno krvarenje koje se javlja nakon seksualnog odnosa ili između menstruacija
– Bol u vagini
– Pritisak ili težina u karlici
– Bolno mokrenje
Vaginalni svrab.
Posebno je važno potražiti medicinsku pomoć ako se primeti bilo koji od gore navedenih simptoma ili je u prošlosti bilo polnih infekcija. S obzirom na to da simptomi često izostanu, iako se upala razvila, savet lekara je da žene minimum jednom godišnje obavlje redovan ginekološki pregled kako bi lekar mogao da proveri da li ima bilo kakvih abnormalnosti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo