Naslovna / Zdravlje

Povišeni limfociti mogu biti i prolazno stanje – koje su normalne vrednosti i od čega one zavise

Priredio/la: D. T.|15:30 - 27. 08. 2023.

Na svakih 600 do 700 crvenih krvnih zrnaca u našem telu imamo jedno belo krvno zrnce. Njih je manje, ali su izrazito moćna vojska koja štiti naše telo od prodora virusa ili bakterija

povišeni limfociti Limfocit okružen crvenim krvnim zrncima Foto: Shutterstock

Povišeni limfociti često su reakcija na stres, jak fizički napor i prolaznu virusnu infekciju. Mogu biti i reakcija na upotrebu nekih lekova. Sastavni su deo kliničke slike gripa i varičela, Epstein-Barr virusa, ali i ozbiljnih medicinskih stanja. Stanje u kojem se beleži povišen broj limfocita se zove limfocitoza. Apsolutna limfocitoza znači da je broj limfocita iznad referentnih vrednosti. Relativna limfocitoza se određuje kao povećanje udela limfocita u krvi iznad referentnih vrednosti.

Kako da tumačimo laboratorijske rezultate?

Limfociti su povišeni ako ih je više od 4.000 u mikrolitru krvi. Stručnjaci naglašavaju da broj limfocita zavisi od uzrasta, pa se limfocitoza kod starije dece određuje kao stanje kada je više od 7.000 limfocita u mikrolitru krvi, kod beba ovaj broj može da bude iznad 9.000 limfocita u mikrolitru krvi. Na ovaj način se određuje apsolutna limfocitoza, dok relativna limfocitoza znači da je udeo limfocita viši od 40 odsto, a ukupan broj limfocita unutar referentnih vrednosti.

Normali raspon limfocita varira u odnosu na laboratoriju

Nivo limfocita zavise od uzrasta. Kod odraslih osoba normalan broj limfocita je 1.000 do 4.800 limfocita po mikrolitru krvi. Za decu 3.000 do 9.500 limfocita po mikrolitru krvi. Bitno je naglasiti da normalni rasponi broja limfocita može varirati u zavisnosti od laboratorije u kojoj radimo analize krvi, jer laboratorije imaju različite načine merenja.

Vojska koja šiti telo

Limfociti su najmanje ćelije u krvi proizvode antitela i deo su belih krvnih zrnaca (leukocita) koji nas štite od bolesti. Limfociti su sastavi deo imunog sistema i vođe su napada na mikroorganizme, bakterije ili viruse koji nastoje da ovladaju našim telom. Na svakih 600 do 700 crvenih krvnih zrnaca u našem telu imamo jedno belo krvno zrnce. Njih je manje, ali su izrazito moćna vojska koja štiti naše telo od prodora virusa ili bakterija.

Vrste limfocita

Limfociti nastaju u koštanoj srži i timusu, postoje B-limfociti koji su čuvari humoralnog imuniteta, dok su T-limfociti zaduženi za ćelijski imunitet. Postoje i ćelije ubice, nulte ćelije koje bi mogle da spreče rast abnormalnih, na primer tumorskih ćelija. Ove prirodne ćelije ubice NK-ćelije (Natural Killer) još su predmet izučavanja nauke i o njima se malo zna.

Limfociti imaju sposobnost da pamte antigene zadužene za imunski odgovor. Antigeni su supstance koje, unesene u telo podstiču organizam da stvara antitela. Antigeni su belančevine bakterija, bakterijskih toksina, biljnih i životinjskih toksina. Posle susreta sa antigenom, neki limfociti se razvijaju u memorijske ćelije, pa kada se sa sretnu sa antigenom drugi put reaguju i na taj način štite telo. Tako nas vakcine štite od određenih bolesti.

Zašto su povišeni limfociti

Veliki broj limfocita znači da se naše telo bori protiv infekcije. Uglavnom se radi o privremenom i bezopasnom stanju. U nekim slučajevima povišeni limfociti mogu da budu ozbiljan znak upozorenja na bolesti kao što su HIV infekcija, sifilis, tuberkuloza, rubeola, herpes, akutna limfoblastična leukemija (ALL) i hronična limfocitna leukemija uzrokuju rast limfocita. Stanje može da uputi i na zloćudni tumor.

Moguće je da će se u nekim slučajevima stanje regulisati samo po sebi. Na stručnjacima je da otkriju osnovi uzrok  limfocitoze. Povišeni limfociti često se viđaju kod Epstein-Barr virusa koji izazva mononukleozu, posle izlečenja osnove bolesti i broj limfocita se vraća u normalu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo