Naslovna / Zdravlje

Zašto nam „podivljaju“ ili padnu leukociti: Kada je promenjeni nivo znak infekcije, a kada alarm ozbiljnijih bolesti

Priredio/la: Ma.R.|15:00 - 30. 08. 2024.

I sniženi i povišeni leukociti zahtevaju konsultaciju lekara koji daje procenu da li bi i kada trebalo ponoviti analize ili uključiti dodatne dijagnostičke metode

Leukociti Kada u telu dođe do upale, produkuje se veći broj leukocita Foto: Shutterstock

Leukociti su bela krvna zrnca sa važnom ulogom zaštite organizma od infekcija. Stvaraju se u kostnoj srži i učestvuju u imunsom odgovoru organizma na napad patogenih mikroorganizama.

Leukociti: Uloga, normalne vrednosti i mogući uzroci skoka i pada vrednosti

Leukociti se putem cirkulacije prenose do svih naših tkiva gde se aktiviraju kao „vojska“ koja ima za cilj da odbrani organizam. Postoji više vrsta leukocita a glavne su granulociti, limfociti i monociti. Svaka vrsta ima svoju specifičnu funkciju, a sve imaju moć da detektuju i unište opasne mikroorganizme, viruse, bakterije ili druge toksične materije. Takođe, mogu da proizvedu antitela koja imaju ulogu da neutrališu dejstvo patogenih agenasa.

Normalne vrednosti leukocita u krvi su od 3.9 do 10×109/l.

Kada analize pokažu da su leukociti uvećani, to najčešće ukazuje na infekciju. Međutim, ova promena može da bude indikator i ozbiljnijih oboljenja, kakva su maligne bolesti krvi. Njihov pad može da bude posledica virusnih ili drugih bolesti, stresa, uzimanja određenih lekova, kao i pratećih efekata hemoterapije.

Povišen nivo leukocita u krvi

Povišeni leukociti u krvi mogu da ukažu na upalni proces u telu i infekciju, ali i neke druge bolesti. Kada dođe do upale telo produkuje veće količine leukocita. Povišen nivo leukocita može da ukaže na:

  • akutne probleme sa disajnim putevima
  • crevne ili druge infekcije
  • neke autoimune bolesti
  • malignitete (rak, uključujući i leukemiju).

Ukoliko imate povišene leukocite obavezno se konsultujte sa lekarom da li bi i kada trebalo ponoviti analize ili uključiti dodatne dijagnostičke metode.

Kod dece, leukociti su često izrazito visoki u slučaju bakterijske ili virusne infekcije. Slično je i kod mališana sklonih alergijama i sa autoimunim bolestima.

U slučaju trudnoće, povišen nivo leukocita može biti uzrokovan različitim razlozima (infekcije, stres, hormonske promene). U kasnijim fazama trudnoće visoki leukociti mogu biti normalna pojava. Međutim, ne smeju se zanemariti jer mogu da ukažu ne samo na infekcije već i na ozbiljnije zdravstvene probleme i izazovu komplikacije (preeklampsija, upala materice…).

Šta nam poručuju sniženi leukociti

I sniženi nivo leukocita u krvi može da ukaže na niz zdravstvenih problema. Poznat kao leukopenija, pored infekcija ili reakcije na stres, sugeriše da možda postoji neki od sledećih zdravstvenih problema:

  • autoimuna bolest
  • leukemija
  • anemija
  • HIV/AIDS
  • malnutricija.

Razlozi pada leukocita su takođe šarenoliki – od smanjene proizvodnje samih belih krvnih zrnaca u kostnoj srži, povećane razgradnjom u krvi, do izmenjene produkcije leukocita u slezini. Kod dece su mogući uzroci pada leukocita slični kao kod odraslih. Potrebno je utvrditi pravi uzrok promene nivoa i blagovremeno sprovesti adekvatnu terapiju, kao i pratiti simptome i ponašanje deteta.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo