Naslovna / Zdravlje

Šta je leukocitarna formula i na šta ukazuje broj belih krvnih zrnaca u našem organizmu

Priredio/la: S.St.|15:00 - 08. 06. 2023.

Naša krv sadrži određeni broj belih krvnih zrnaca, odnosno leukocita, koji, kao deo imunog sistema tela pomažu organizmu da se bori protiv infekcije

bela krvna zrnca U većini slučajeva, ne postoje specifični simptomi povezani sa povišenim brojem belih krvnih zrnaca, iako se mogu pojaviti simptomi povezani sa osnovnim zdravstvenim stanjem Foto: Shutterstock

Leukocitarna formula meri količinu belih krvnih zrnaca (WBC), odnosno leukocita, u uzorku krvi neke osobe. Broj belih krvnih zrnaca u telu razlikuje se između pojedinaca ili u različitim godinama života. Normalan broj belih krvnih zrnaca kod zdrave odrasle osobe je između 4.000 i 11.000 belih krvnih zrnaca po mikrolitru (μl ili mcL) ili kubnom milimetru (mm3) krvi, iako se to može razlikovati između muškaraca i žena, a zdrava deca i mladi ljudi obično imaju više. Uz proveru nivoa eritrocita i trombocita, leukociti su posebno važni za  detekciju bakterijskih i virusnih infekcija, a upravo tome i služi leukocitarna formula.

Šta je leukocitarna formula

Da bi saznao broj belih krvnih zrnaca, lekar će tražiti da se uradi leukocitarna formula, koja se često radi kao deo analize kompletne krvne slike (CBC). Ovo je važna dijagnostička analiza jer nizak broj belih krvnih zrnaca može ukazivati na stanja kao što su infekcije, upale, određene vrste raka, HIV/AIDS i druge, što ga čini važnim dijagnostičkim testom. Pored ovih stanja, broj belih krvnih zrnaca može ukazivati na aktivnost imunog sistema, odgovor na lečenje raka i opšte zdravlje.

Bela krvna zrnca (WBC)

Postoji nekoliko vrsta belih krvnih zrnaca (WBC), uključujući neutrofile, eozinofile, limfocite, monocite i bazofile. Svaka vrsta ima drugačiju ulogu u zaštiti tela od stranih patogena kao što su virusi, bakterije, gljivice i paraziti. Bela krvna zrnca takođe brane telo od alergena, mutiranih ćelija, kao što je rak, i stranih materija, uklanjaju mrtve ćelije i stara crvena krvna zrnca.

U okviru leukocitarne formule proveravaju se i ukupni nivoi belih krvnih zrnaca u krvi, kao i ukupan udeo različitih vrsta belih krvnih zrnaca.

Nizak broj belih krvnih zrnaca

Prag za nizak broj belih krvnih zrnaca (leukopenija) varira između pojedinaca i slučajeva, ali se generalno smatra da je nešto niže od 4.000 belih krvnih zrnaca po μl krvi kod odrasle osobe. Nizak broj belih krvnih zrnaca može biti uzrokovan problemima kao što su:

  • virusna ili bakterijska infekcija
  • smanjena funkcija koštane srži
  • rak
  • autoimuni poremećaji, uključujući reumatoidni artritis i HIV/AIDS
  • leukemija
  • lupus
  • tuberkuloza
  • tretmani za in lečenje raka, kao što su zračenje i hemoterapija, kao i drugi lekovi
  • aplastična anemija

Nizak broj belih krvnih zrnaca može izazvati simptome kao što su groznica, jeza, glavobolja i bol u telu.

Visok broj belih krvnih zrnaca

Iako varira od jedne do druge osobe, za visok broj belih krvnih zrnaca (leukocitoza) obično se smatra nešto iznad 11.000 ćelija po μl krvi kod odrasle osobe. Ovo može biti povezano sa:

  • infekcijom
  • bolešću koštane srži
  • lekovima
  • autoimunim poremećajima, kao što je reumatoidni artritis
  • leukemijom
  • alergijama
  • tuberkulozom
  • velikim kašljem
  • mijelofibrozom
  • stresom
  • pušenjem

U većini slučajeva, ne postoje specifični simptomi povezani sa povišenim brojem belih krvnih zrnaca, iako se mogu pojaviti simptomi povezani sa osnovnim zdravstvenim stanjem. Međutim, u ekstremnim slučajevima, kao što je kada se leukocitoza javlja zbog stanja koje utiče na koštanu srž, mogu se pojaviti simptomi direktno povezani sa povišenim brojem belih krvnih zrnaca.

Visok broj belih krvnih zrnaca tokom trudnoće

Tipično je da broj belih krvnih zrnaca bude povećan tokom trudnoće, pri čemu je donja granica referentnog opsega oko 6.000 ćelija po μl, a gornja granica oko 17.000 ćelija po μl. Ovaj porast belih krvnih zrnaca uzrokuje stres koji telo trpi tokom trudnoće.

Tokom porođaja i u satima koji slede, opseg broja belih krvnih zrnaca može biti između 9.000 i 25.000 belih krvnih zrnaca po μl krvi. Broj belih krvnih zrnaca će se obično vratiti u normalu oko četiri nedelje nakon porođaja.

Normalan broj belih krvnih zrnaca

Normalna leukocitarna formula predstavlja očitavanje koje je u okviru utvrđenom na osnovu analiza muškaraca, žena i dece svih uzrasta. Iako je moguće navesti opšte vrednosti, tačni rasponi obično se razlikuju od jedne do druge laboratorije i zemlje.

Za muškarce, normalan broj belih krvnih zrnaca je negde između 5.000 i 10.000 belih krvnih zrnaca po μl krvi. Za žene je to očitavanje između 4.500 i 11.000 po μl, a za decu između 5.000 i 10.000. Međutim, svi izvori ne prave razliku između muških i ženskih vrednost, pa su kod njih vrednosti za oba pola negde u rasponu između 4.000 do 4.500 i 10.000 do 11.000 ćelija po μl.

Postupak za dobijanje leukocitarne formule

Da bi dobio leukocitarnu formulu, lekar će uzeti uzorak krvi, obično iz vene na ruci ili nadlanice. Ovo je uobičajena procedura, neželjeni efekti su retki, ali mogu uključivati vrtoglavicu, krvarenje ili infekciju. Za leukocitarnu formulu nije potrebna nikakva posebna priprema, ali osoba treba da obavesti svog lekara o svim lekovima koje uzima, jer oni mogu uticati na rezultate. Leukocitarna formula obično se radi u okviru kompletne krvne slike.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo