Naslovna / Zdravlje

Vežbanje može da poveća broj imunih ćelija u krvotoku pacijenata sa rakom

Priredio/la: I. V. |17:00 - 10. 05. 2023.

Ranije se smatralo da pacijenti, kojima je dijagnostikovan karcinom, treba samo da se odmaraju, ali danas imamo sve više dokaza da vežbanje može čak i da poboljša prognozu obolelih od raka

vežbanje Vežbanje od samo 10 minuta, izazva povećanje broja imunih ćelije Foto: Shutterstock

Vežbanje smanjuje rizik od karcinoma, može da poveća broj imunih ćelija u krvotoku pacijenata koji imaju rak i smanjuje neželjene efekte lečenja ove bolesti, rezultati se dve nove finske studije naučnika sa University of Turku. Pored toga, ova fizička aktivnost poboljšava kvalitet života pacijenata, kao i prognozu pacijenata sa rakom. Otkrića dve studije objavljene su prvo u Frontiers in Physiology i Scientific Reports. 

Istraživanja potvrdila da vežbanje može čak da poboljša proznogu raka

– Ranije se smatralo da pacijenti kojima je dijagnostikovan karcinom treba samo da se odmaraju.  Danas imamo sve više istraženih informacija da vežbanje može čak i da poboljša prognozu raka. Međutim, još nije u potpunosti poznato kako vežbanje kontroliše rak, koji je to mehanizam koji pomaže obolelima – objašnjava naučnica Tiia Koivula sa University of Turku

Prethodne studije otkrile su da vežba utiče na funkcionisanje imunog sistema tako što se više imunih ćelija prenosi na mesto tumora i one postaju aktivnije u uništavanju ćelija raka. Dve studije, sprovedene na finskom University of Turku imale su za cilj da otkriju da li kratka vežba utiče na mobilizaciju imunih ćelija kod pacijenata sa rakom.

10 minuta vežbanja je dovoljno

Dve studije analizirale su 28 pacijenata sa nedavno dijagnostifikovanim limfomom i rakom dojke. Pacijenti sa limfomom simali su između 20 i 69 godina, a pacijentkinje sa rakom dojke između 37 i 73 godine. Tokom studije, pacijenti su radili 10-minutnu vežbu na biciklu. Uzorci krvi su uzeti jednom pre vežbe i dva puta posle vežbanja.

– Otpor pedaliranju je određivan pojedinačno za svakog pacijenta tako da je odgovarao laganoj ili umerenoj fizičkoj aktivnosti. Najvažniji cilj bio je da pacijenti mogu da pedaliraju 10 minuta, bez iscrpljenosti, ali tako da im se broj otkucaja srca povećava – navela je Koivula.

Vežbanje povećalo broj imunih ćelija

Istraživači su zatim analizirali broj nekoliko različitih imunih ćelija, koje su takođe poznate kao bela krvna zrnca, iz uzoraka krvi i uporedili brojeve u uzorcima pre i posle vežbanja. Pokazalo se da je vežbanje povećalo broj imunih ćelija sposobnih da unište ćelije raka. Tokom vežbe, citotoksične T ćelije i prirodne ćelije ubice su se povećale u krvotoku pacijenata sa limfomom.

Kod pacijenata sa rakom dojke, vežba je takođe povećala ukupan broj belih krvnih zrnaca, kao i broj intermedijarnih monocita i B ćelija pored citotoksičnih T ćelija i prirodnih ćelija ubica. Promena je bila brza i prolazna i kod većine pacijenata broj imunih ćelija se vratio na nivo koji odgovara vrednosti u mirovanju u uzorcima krvi koji su uzeti 30 minuta nakon završetka vežbe.

– Posebno je interesantno da smo videli povećanje citotoksičnih imunih ćelija tokom vežbe kod obe grupe pacijenata. A ove imune ćelije sposobne su da unište ćelije raka – istakla je naučnica Tiia Koivula.

Povećan broj otkucaja srca utiče da se imune ćelije prebace u krvotok

Istraživači su takođe pronašli vezu između intenziteta vežbanja i promene u broju imunih ćelija u obe grupe pacijenata. Što su se broj otkucaja srca i krvni pritisak pacijenata više povećavali, to se više imunih ćelija prebacivalo u krvotok.

– Iako naši rezultati pokazuju da što je veći intenzitet vežbanja, to se više imunih ćelija prenosi iz svojih skladišnih organa u krvotok, primetno je da će i vežbe laganog ili umerenog intenziteta, koje traju samo 10 minuta, izazvati povećanje broja imunih ćelije, koje su važne za borbu protiv raka – objašnjava Koivula, naglašavajući da je važno da pacijenti pronađu fizičku vežbu u kojoj uživaju.

Koivula ističe i da tretmani protiv raka mogu da umore pacijenta i smanje motivaciju za vežbanje, zbog čega je utešno znati da samo 10 minuta vožnje biciklom ili šetnje do supermarketa, na primer, može da bude dovoljno za jačanje imunološkog sistema tela.

Da li vežbanje prenosi imune ćelije na tumor?

Naučnica Tiia Koivula navodi da, na osnovu studija, još nije poznato gde tačno imune ćelije ulaze u krvotok i kuda idu nakon vežbanja.

– Potrebna su dalja istraživanja na pacijenatima obolelim od karcinoma kako bi se proučilo da li se imune ćelije transportuju do tumora nakon vežbe, gde bi mogle da unište ćelije raka. To se pokazalo u pretkliničkim studijama, ali istraživanja na pacijentima sa rakom su još uvek prilično nepotpuna – napominje Koivula i dodaje da lečenje raka često utiče na imunološku odbranu smanjenjem broja imunih ćelija. Kada imuni sistem oslabi, pojačana uloga vežbanja može da bude posebno važna.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo