Naslovna / Zdravlje

Upala uha je infekcija koja može da se proširi i na druge delove tela

Priredio/la: D. T.|15:00 - 23. 08. 2023.

Infekcija nije zarazna sama po sebi, ali se virusi koji izazivaju infekciju lako prenose

unutrašnje uho Infekcija unutrašnjeg uha ne može se pravilno dijagnostikovati običnim pregledom Foto: Shutterstock

Upala uha je bolno stanje i reakcija tela na virusnu i ređe bakterijsku infekciju. Smatra se da je veliki broj osoba, barem jednom u životu, imao neku od infekcija uha. Unutrašnje uvo deli se na deo za sluh i za ravnotežu. Upala unutrašnjeg uva (Otitis Interna) uglavnom je virusnog porekla i često se javlja posle infekcije gornjih respiratornih puteva, ili hronične upale srednjeg uva.

Ko može da dobije upalu uha?

Upala unutrašnjeg uha javlja se u svim uzrastima, ali najčešća je kod osoba od 30 do 60 godina. Deca mogu da dobiju upalu unutrašnjeg uva kao reakciju na bakterijski meningitis. Postoje dve osnovne infekcija unutrašnjeg uha: labirintitis i vestibularni neuritis.

Infekcija dela koji kontroliše sluh i ravnotežu

Lavirintitis je infekcija dela unutrašnjeg uha koji kontroliše sluh i ravnotežu. Stanje je najčešće uzrokovano virusnim infekcijama. Vestibularni neuritis je infekcija vestibularnog nerva, dela unutrašnjeg uha koji kontroliše ravnotežu i kretanje očiju. Stručnjaci objašnjavaju da infekcija lavirinta unutrašnjeg uva, ili vestibularnog živca, dovodi do vrtoglavice, a ako je zahvaćen i kohlearni deo vestibulo-kohlearnog živca i do slabljenja sluha.

Moguće su i kijavica, visoka temperatura

Infekcije unutrašnjeg uha ispoljavaju se simptomima problema sa ravnotežom, vrtoglavicama, slabljenjem sluha, curenjem tečnosti iz uva. Mogući su i mučnina i povraćanje, osećaj punoće u uhu, zujanje u ušima (tinitus), glavobolje, bolovi u ušima.

Infekcija iz unutrašnjeg uha nekada se širi i na druge delove tela, pa je pacijent pored upale uha ima i kijavicu i visoku telesnu temperaturu. Infekcije unutrašnjeg uha uglavnom su posledice delovanja virusa gripa, herpes zostera oticus ili Epstein-Barr virusa. Infekcija nije zarazna sama po sebi, ali virusi koji izazivaju infekciju se lako prenose.

Ukoliko se ne leči, infekcija unutrašnjeg uha može da ošteti sistem koji kontroliše ravnotežu. U ovim slučajevima, oporavak od infekcije je duži. Nelečena infekcija unutrašnjeg uha može biti okidač za delimični ili potpuni gubitak sluha.

Kako se dijagnostikuje upala uha?

Infekcija unutrašnjeg uha ne može se pravilno dijagnostikovati običnim pregledom. Neophodna je sveobuhvatna procena kako bi se isključila druga zdravstvena stanja, kao što su moždani udar, migrenske glavobolje ili Menierova bolest. ORL specijalista će za lečenje propisati antivirusne lekove ili antibiotike. Lečenje je u bitnoj meri usmereno na simptome.

U slučaju mučnine i povraćanja, lekar može da prepiše lekove protiv mučnine (antiemetike). Bolovi se saniraju analgeticima koji se mogu kupiti i bez lekarskog recepta. Neka istraživanja navode da čaj od đumbira ima mogućnost da ublaži simptome vrtoglavice i mučnine.

Možemo li da se zaštitimo od upale uha?

Ne postoji način na koji možemo da se sigurno zaštitimo od upale uha, prevencija se sastoji od redovnog pranja ruku, izbegavanja kontakata sa osobama koje imaju upalu gornjih respiratornih puteva. Pacijenti koji pate od alergija morali bi redovno da primenjuju propisanu terapiju, preporuka je da se izbegava duvanski dim.

Infekcija unutrašnjeg uva može da traje duže od ostalih oblika infekcije uha. Uz pravilnu terapiju izlečenje je moguće u roku od jedne do dve nedelje. Preporuka je da ne idemo na posao ili u školu, dok traje infekcija uha.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo