Naslovna / Zdravlje

Kada se ženama preporučuje sonohisterografija

Priredio/la: S.St.|15:00 - 18. 08. 2023.

Posebna vrsta ultrazvuka  radi se nakon što se menstruacija završi, ali pre ovulacije, od 6. do 11. dana ciklusa

sonohisterografija Sonohisterografija je vrsta ultrazvuka koja lekaru omogućava da vidi problematična područja u materici i sluznici materice Foto Shutterstock

Sonohisterografija je postupak snimanja koji omogućava lekaru da vidi unutrašnjost materice. Jednostavan je, bezbedan i relativno bezbolan i može pomoći da se razjasni šta uzrokuje probleme kao što su bol u karlici, nepravilno krvarenje i neplodnost.

Šta je sonohisterografija?

Sonohisterografija je posebna vrsta ultrazvuka koja omogućava lekaru da detaljno ispita unutrašnjost materice. Kod sonohisterografije, ultrazvuk snima strukture i oblike unutar materice dok je ona ispunjena fiziološkim rastvorom. Zahvaljujući ovom ultrazvuku lekar može da vidi problematična područja u materici i sluznici materice (endometrijumu) koja mogu uzrokovati neželjene simptome, kao što su krvarenje, bol u karlici i neplodnost.

Kada se radi sonohisterografija

Najbolje vreme za sonohisterografiju je nakon što se menstruacija završi, ali pre ovulacije, od 6. do 11. dana ciklusa, računajući od prvog dana krvarenja. Tada je sluznica materice najtanja i lekar može najjasnije da vidi. Kod žena u postmenopauzi, snimanje može da se uradi bio kada.

S druge strane, sonohisterografiju ne bi trebalo da rade trudnice ili žene koje imaju zapaljensku bolest karlice.

Sonohisterografija se radi u ginekološkoj ordinaciji i manje je invazivna od drugih hirurških procedura, kao što je histeroskopija, koje omogućavaju lekaru da vidi unutrašnjost materice. Ova procedura efikasnija je od standardnog ultrazvuka karlice jer daje detaljan pregled struktura unutar materice koje mogu uzrokovati simptome (bol u karlici, neobjašnjivo krvarenje ili neplodnost). Lekar može da traži da se uradi sonohisterografija u sledećim situacijama:

  • ciklusi su intenzivniji ili dugotrajniji nego što je uobičajeno
  • postoji vaginalno krvarenje između menstruacija
  • javlja se bol u karlici koji ne prestaje
  • nemogućnost da žena zatrudni
  • posle dva ili više pobačaja

Sonohisterografija može otkriti strukture unutar materice koje mogu da budu uzrok ovih simptoma i može pokazati:

Veličina, oblik i lokacija različitih struktura unutar materice lekaru mogu da pomognu da:

  • uspostavi dijagnozu
  • prati izrasline ili atipične strukture u materici
  • pripremi se za operaciju za uklanjanje atipičnih izraslina

Kako se izvodi sonohisterografija

Ova procedura veoma je slična onoj za transvaginalni ultrazvuk, traje oko 15 minuta, bezbolna je i ne zahteva anesteziju ni sedaciju. Postupak počinje ultrazvučnim pregledom pomoću sonde postavljene u vaginu. Zatim se uvodi spekulum i uski kateter se postavlja u vaginu, kroz grlić materice i u materničnu šupljinu. Ultrazvučni pregled se nastavlja dok se sterilni fiziološki rastvor (slana voda) unosi u matericu. Slani rastvor ispunjava matericu, pomažući da se ocrtaju zidovi i šupljina materice. Ovo pokazuje abnormalnosti kao što su miomi, polipi ili ožiljno tkivo unutar materice. Proceduru izvode dva lekara, od kojih jedan aplikuje kontrast, a drugi prati ultrazvukom njegovo rasprostiranje.

Posle obavljenog pregleda trebalo bi da budete u mogućnosti da odete kući i vratite se svojoj uobičajenoj rutini. Mogu da se jave bezopasni simptomi:

  • može da se pojavi vodeni iscedak nekoliko sati nakon procedure – to je samo fiziološki rastvor koji napušta vaše telo
  • mogu da se osete blagi bol ili grčevi koji liče na menstrualne – možete da uzmete neki analgetik (ibuprofen ili paracetamol)
  • tokom narednih nekoliko dana može da se pojavi crveni ili braon iscedak iz vagine – ovo može da se dogodi ako postoji iritacija tkiva zbog procedure, ali nema razloga za brigu

Koji su rizici i neželjeni efekti sonohisterografije

Sonohisterografija je pregled niskog rizika i ima malo neželjenih efekata. U nekim trenucima tokom procedure može da se oseti neprijatnost, ali uzimanje lekova protiv bolova unapred može da pomogne. Postoji mala šansa za infekciju, a lekar može preduzeti korake da to spreči.

U slučaju da dođe do infekcije, treba obrati pažnju na znake upozorenja:

  • groznica
  • intenzivan bol
  • promene u vaginalnom iscedku

Ako se pojave ovi znaci, odmah se javite lekaru.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo