Naslovna / Zdravlje

Polipi i miomi mogu da izazovu obilna krvarenja ili sterilitet, a uklanjaju se jednostavnim metodama

Piše: Marijana M.Rajić|9:00 - 07. 06. 2022.

I miomi i polipi mogu da budu razlog obilnih krvarenja i anemije ali i steriliteta, a da pritom žena ne oseća nikakve simptome, kaže dr Goran Gavrilović, specijalista ginekologije i akušerstva

Polipi i miomi Dr Goran Gavrilović: Obe vrste promena često se otkriju tokom rutinskih ginekoloških pregleda Foto: Privatna arhiva / Shutterstock

Polipi i miomi su veoma česta pojava kod žena u reproduktivnoj, ali se pojavljuju u svakoj životnoj dobi. Iako su uglavnom benignog porekla i često se otkrivaju slučajno, jedni su od „krivaca“ za obilna krvarenja ili privremeni sterilitet.

Polipi i miomi se razlikuju po poreklu, a mogu da budu potpuno asimptomatski

Za bilo koju od ovih promena žena može da sazna i kasnije (nakon perioda reprodukcije), jer i miomi i polipi mogu da budu poreklom iz reproduktivnog perioda, odnosno, da u njemu nastanu i mirno egzistiraju u telu bez ikakvih simptoma. Otkrivanje se onda obično događa na nekom od rutinskih pregleda ili ako dođe do  pojave simptoma.

– Polipi najčešće potiču sa samog grlića materice ili njegovog (endocervikalnog) kanala, i od površinskog tkiva (epitela) su. Mogu da budu veličine od nekoliko milimetara do nekih većih (1, 2 centimetra). Polipi obično egzistiraju u telu potpuno bez simptoma, ili su oni blagi i uobičajeni. Takvi su, na primer, iznenadna pojava pojačanog sekreta, produženo menstrualno krvarenje ili krvarenje između menstruacija. Zbog toga što su pokriveni kapilarima, može da se desi da dođe do pucanja kapilara u toku ili nakon intimnog odnosa, i krvarenja kao posledice – objašnjava u razgovoru za eKlinika portal dr Goran Gavrilović, ginekolog i akušer.

Zašto bi trebalo da se polipi i miomi uklone iako su obično benigni

Polip je najčešće samo jedan, ali mogu da budu i grupisani, dva ili tri spojena, i „stoje“ na peteljci. Iako su u najvećem broju slučajeva benigne prirode, dr Gavrilović svojim pacijentkinjama savetuje uklanjanje, u kom god životnom periodu da se otkriju.

– Uklanjanje je jednostavno, kratkom metodom pod anestezijom koja traje nekoliko minuta. Polipektomija se izvodi tako što se polip uhvati odgovarajućim instrumentom, i rotirajućim potezom ukloni u celosti sa svojom bazom. Nakon toga, savetuje se da se uradi frakcionirana kiretaža grlića, kao i šupljine same materice. Tako se na patologiju šalju tri uzorka: sam polip, deo kanala grlića koji je i deo baze polipa, i tkivo materice. Inače, polipi mogu da budu i uzrok neplodnosti jer zatvaraju kanal grlića i sprečavaju prolazak spermatozoida – navodi naš sagovornik koji je i subspecijalista perinatologije.

Po čemu su specifični endometrijalni polipi

Objašnjavajući poreklo nastanka endometrijalnih polipa, dr Goran Gavrilović kaže da su to polipi koji nastaju od površinskog epitela, u šupljini materice. Endometrijum je površinski sloj materice koji se svakog meseca pri menstruaciji praktično „ljušti“. Ponekad se desi da endometrijum zadeblja i stvori mali čvor. U tom slučaju imamo endometrijalni polip, priča nam doktor, i kaže da se dogodi da on u toku samog ciklusa prirodno „ode“.

– Tada je prisutno obilnije krvarenje. Često pacijentkinja na pregled dođe upravo zato. Ako ne ode sa ciklusom a sačekali smo da prođe još jedna menstruacija, savetujemo eksplorativnu kiretažu materice sa koje se materijal takođe šalje na patohistološku analizu. Pored kiretaže, endometrijalni polipi uklanjaju je i histeroskopijom: odnosno ulaskom histeroskopa (instrument koji na sebi ima optiku/kamericu) u šupljinu materice i pod kontrolom oka se odstrani polip u celosti. Iako su svi polipi uglavnom benigni, enodmetrijalni mogu da budu problem u toku trudnoće jer smanjuju prostor materične šupljine. Mogu da budu i uzrok privremenog steriliteta, kao i prevremenih spontanih pobačaja.

Svaka četvrta žena ima miom

Miomi potiču od druge vrste tkiva – mišićnog sloja, miometrijuma materice. Najčešće nastaju na samom tkivu materice, a smatra se da oko 25 odsto žena ima barem miom veličine nekoliko milimetara. Sagovornik eKlinika portala daje nam i šokantnu informaciju da je ranije u praksi viđao zapuštene slučajeve mioma i od više kilograma.

– Miomi se češće javljaju višestruko, odnosno, ima ih više po materici i formiraju grozdastu strukturu. Po lokaciji, imamo subserozne (na samoj površini tela materice), koji mogu biti samo peteljkom povezani sa matericom. Intramuralni miom raste na zidu materice. Takvi miomi utiču na mogućnost materice da normalno kontrakuje (skuplja se) u toku menstrualnog krvarenja i zato dolazi do obilnijih krvarenja. Miom kao miom i ne pravi neki veliki problem, više se to odnosi upravo na njegovu lokaciju. Ako je u cervikalnom kanalu, i on dovodi do infertiliteta (neplodnosti) tako što mehanički deformiše grlić i ponaša se kao prepreka za oplodnju sprečavajući prolaz spermatozoida – objašnjava dr Goran Gavrilović.

Da li miom može da utiče na bešiku i creva

Ako se nalaze na prednjem zidu materice i ako je većih razmera, miom može da pravi problem radu mokraćne bešike tako što će na nju vršiti fizički pritisak. Posledica je, navodi naš sagovornik, bolno ili učestalo mokrenje, kao i osećaj nedovoljne ispražnjenosti bešike. U slučaju da su miomi locirani na zadnjem zidu materice, pritisak se vrši na debelo crevo. Rezultira zatvorom, ili lažnim pozivima na pražnjenje (tenezmima).

Kada su miomi na samom krovu (fundusu materice), mogu da pritiskaju ili zatvaraju oba jajovoda, što takođe vodi neplodnosti, upozorava dr Goran Gavrilović. Jedna ređa podvrsta su miomi koji rastu od mišićnog tkiva, ali rastu ka šupljini materice. Materica ovaj miom pokušava da „porodi“ kroz grlić kontrakcijama koje su identične porođajnim, samo, naravno, slabijeg intenziteta, pa imamo slučaj „rađajućeg mioma“. Naš sagovornik naglašava i da su miomi hormonski zavisni, pa više rastu u prvoj fazi menstrualnog ciklusa, kada se luči estrogen.

Nastajanje polipa i mioma ne može da se spreči, ali ni „izazove“

Kada govorimo o polipima i miomima, ne možemo, prema rečima dr Gorana Gavrilovića, govoriti o faktorima rizika, jer ove dve promene ne možemo ni da „izazovemo“, niti da preveniramo. Treba dodatno obratiti pažnju i ići na redovne preglede jer može da postoji sklonost ako je, na primer, majka imala polip ili miom. 

Dr Goran Gavrilović takođe nam je ispričao da materica veoma mladih devojaka može biti u neadekvatnom stanju upravo zbog postojanja mioma.

Lečenje i uklanjanje mioma

– Miomi se mogu pratiti, ponekad tretirati konzervativno hormonskom terapijom kao jedinim sredstvom, ili kao priprema za operaciju (hormonsko smanjenje mioma, samim tim i krvarenja u toku intervencije). Po obimu, operacija može biti poštedna (miomektomija), kada se uklanja samo miom ili više njih, ili radikalna (histeroktomija), kada se operativno uklanja materica – objasnio je za eKlinika portal dr Goran Gavrilović, ginekolog i akušer.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Can D.Duraku
21:00, 07. 06. 2022.
Odgovori

Vama svaka cast sto objavite ovakve clanke jako su korisni….samo ovako nastavite…..zelim Vam uspjeha u rad..
Jel ovakvi i slicni ckanci uticu dosta na edukaciju stanovnistva…..

Jelena Dragic
9:08, 08. 06. 2022.
Odgovori

Postovani doktore ja sam 1975 godiste po hermonalnim nalazima sa usla u menopauzu i imam jake i ucestale menstruacije 2 puta mesecno probijam i hormonsku terapiju i abraziju volela bi da dodjem kod vas na pregled gde se nalazite

Daria
22:13, 08. 06. 2022.
Odgovori

Pred par godina sam zbog problema sa miomima izvadila maternicu,jajovode i sada imam oba jajnika samo. Oba su zdrava,ali mi je nakon toliko god otkriven pred neki dan miom iznad desnog jajnika velicine 3cm. Da li je to moguca pojava,ako mi je tada otklonjeno sve??? Hvala,lp

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo