Naslovna / Zdravlje

Rak sve češći kod mlađih osoba, treba li krivca tražiti i u načinu ishrane

Priredio/la: D. T.|15:00 - 31. 08. 2023.

Nemoguće je garantovati da će promene u načinu života sprečiti razvoj karcinoma. Ipak, ako ste mlađi od 50 godina, najbolja prevencija od raka je briga o vlastitom zdravlju i izbegavanje faktora rizika koji se mogu kontrolisati

rak debelog creva Profil rizika za nastanak raka kod svakog pojedinca je različit i složen Foto: Shutterstock

Rak je sve češća dijagnoza karcinoma kod mlađih osoba. Novo istraživanje skreće pažnju na alarmantan podatak da se veliki broj osoba mlađih od 50 godina leči od karcinoma gastrointestinalnog trakta. Jedna od najzastupljenijih teorija navodi da je ishrana bogata procesuiranim namirnicama krivac za teške bolesti u ranijem životnom dobu. S druge strane, stručnjaci naglašavaju da ne postoji ni jedna vrsta hrane koja može da nas zaštiti od raka.

„Globalna epidemija na pomolu“

Istraživači upozoravaju na rastuću stopu obolelih od raka kod osoba mlađih od 50 godina i sve opisuju kao „globalnu epidemiju na pomolu“. U zemljama razvijenog sveta kolorektalni karcinom je najbrže rastući tip raka kod osoba mlađih od 50 godina, navodi platforma JAMA.

Jedna od vodećih teorija krivce za ovu činjenicu traži u načinu ishrane sa dosta soli, šećera, masnoća. Stručnjaci navode da su prerađene namirnice, kao na primer neki proizvodi od mesa, jela iz kesice koja se brzo pripremaju, slatkiši ili bezalkoholna pića, prepuna aditiva, veštačkih boja, konzervansa. Dodatni problem je što se način ishrane u razvijenim zemljama sveta u velikom procentu, od skoro 73 odsto, bazira na ovim za mnoge osobe ukusnim namirnicama.

Nezdrave dijete

Neadekvatne i nezdrave dijete za redukciju telesne težine mogu, takođe, biti uzrok sistemske inflamacije i dovesti do izmena u crevnoj mikrobioti (crevnoj flori) i na taj način pojačati rizik od kolorektalnog karcinoma, smatra epidemiolog dr Tomotaka Ugai sa Harvard Medical School.

– Način ishrane je veoma bitan. Obroci sa puno voća, povrća i celih žitarica, uz ograničenu konzumaciju crvenog i prerađenog mesa i slatkih napitaka mogu da smanje rizik od malignih bolesti –  smatra dr Ugai.

Mnogo kalorija, malo vitamina, minerala i vlakana

Visoko obrađene industrijske namirnice su uglavnom cenovno pristupačne, lake za pripremu, ukusne. Sadrže veliku količinu kalorija i malo bitnih biljnih vlakana. Istaživanja navode da osobe koje koriste procesuiranu hranu svakog dana unesu više od 500 nepotrebnih kalorija. Nije do kraja poznato zašto nas ove namirnice mame da uzmemo uz ručak i dodatak. Jedna teorija navodi da pri konzumaciji brze hrane dolazi do poremećaja u prenosu signala između mozga i stoma, koji kontrolišu osećaj sitosti.

Stručnjaci najmanje 13 vrsta karcinoma dovode u vezu sa povećanim indeksom telesne mase, viškom kilograma ili gojaznošću. Sve ima za posledicu i višak masnoća, slabiju kontrolu insulina, hormonski disbalans, upalu, smatra nutricionista Francesca Castro iz Memorial Sloan Kettering Cancer Center u Njujorku.

Rizik od raka dojke, prostate, gastrointestinalnog trakta

Veruje se da ishrana bogata biljnim vlaknima pruža dobru zaštitu od raka dojke i kolorektalnog karcinoma. Preporučena dnevna količina biljnih vlakana trebala bi da za odrasle osobe da bude 25 do 36 grama. Stručnjaci nas pozivaju da koristimo žitarice od celog zrna, orašaste plodove, voće u celovitom obliku.

Pojedini naučnici navode da je potrebno da izbegavamo i crveno i prerađeno meso, kobasice, slaninu, koje se označavaju kao još jedni od faktora rizika za razvoj kolorektalnog karcinoma.  Nitrati i hemikalije koje se dodaju mnogim industrijski prerađenim mesima mogu u bitnoj meri da utiču na pojavu raka, pokazala su istraživanja na životinjama. Ovi dodaci, kako se veruje, povećavaju rizik i od razvoja karcinoma gastrointestinalnog trakta, prostate i dojke kod ljudi.

Rak se ne leči određenim načinom ishrane

Sa druge strne, sve više je stručnjaka koji tvrde da je danas teško pronaći potpuno zdrave namirnice. Ne postoji nijedna namirnica ili grupa namirnica koja može da izleči rak ili da smanji rizik od raka, naglašavaju oni. Genetika, činioci spoljne sredine i mnogi drugi faktori, na koje ne možemo da utičemo, mogu da izazovu rak.

Nemoguće je garantovati da će promene u načinu života sprečiti razvoj karcinoma. Ipak, ako ste mlađi od 50 godina, najbolja prevencija od raka je briga o vlastitom zdravlju i izbegavanje faktora rizika koji se mogu kontrolisati – kaže dr Luk Čen, onkolog i hematolog iz Kalifornije.

Preventiva je najbolji lek

Preventiva je usmerena na skrining, uravnoteženu ishranu, redovnu fizičku aktivnost, bez duvanskog dima, dozvoljene su umerene količine alkohola. Stručnjaci naglašavaju da nas vakcine mogu da zaštite od humanih papiloma virus (HPV), koji izazivaju neke oblike raka.

– Profil rizika za nastanak raka kod svakog pojedinca je različit i složen. Možemo, ipak, sa sigurnošću da kažemo da je zdrava ishrana najbolji način da se zaštitimo od gojaznosti koja se može dovesti u vezu sa širokim spektrom hroničnih zdravstvenih problema – navodi dr Čen.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo