Naslovna / Zdravlje

Šta je hiperaktivna bešika i koji simptomi ukazuju na to stanje

Priredio/la: I. V. |15:00 - 07. 09. 2023.

Simptomi hiperaktivne bešike utiču na telo tako što mogu da izazovu stres i utiču na kvalitet života, i mnogo češće se ovaj poremećaj javlja kod žena

hiperaktivna bešika Prekomerno aktivna bešika je kombinacija simptoma koji mogu da dovedu do češćeg mokrenja Foto: Shutterstock

Hiperaktivna ili prekomerno aktivna bešika je stanje i skup simptoma koji mogu da utiču na to koliko često imamo nagon za mokrenjem i koliko je on urgentan. Uzroci ovog poremećja rada bešike mogu da budu trauma abdomena, infekcija, oštećenje nerava, lekovi i određene tečnosti.

Šta je hiperaktivna bešika?

Prekomerno aktivna bešika je kombinacija simptoma koji mogu da dovedu do češćeg mokrenja, kao i nekontrolisane potrebe za mokrenjem, inkontinencije i obaveznog mokrenja noću. Hiperaktivna bešika je stanje koje se najčešće javlja kod ljudi starijih od 65 godina, ali žene mogu imaju ovaj poremećaj i ​u mlađoj dobi, obično oko 45. godine.

Koliko je česta hiperaktivna bešika i kako utiče na telo?

Prekomerno aktivna bešika je uobičajena i procentualno se mnogo više javlja kod žena nego kod muškaraca. Simptomi hiperaktivne bešike utiču na telo tako što mogu da izazovu stres i utiču na kvalitet života. Ovaj poremećaj ne može da prođe sam od sebe i ako se ne leči, simptomi preaktivne bešike mogu dodatno da se pogoršaju, mišići u bešici koji pomažu u kontroli mokrenja mogu da oslabe, a tkiva karličnog dna mogu da postanu istanjena.

Koji su simptomi preaktivne bešike?

Hiperaktivna bešika predstavlja skup simptoma kao što su:

Hitna poreba za uriniranjem je iznenadna, nekontrolisana potreba za mokrenjem. Kada osoba sa ovakvim stanjem oseti potrebu da mokri, imate vrlo malo vremena da stigne do toaleta.
Često mokrenje. Česta potreba za mokrenjem znači da čovek mora da ide u kupatilo češće nego obično.
Urgentna inkontinencija. Urgentna inkontinencija je iznenadna, nekontrolisana potreba za mokrenjem, a može doći i do curenja mokraće.
Nokturija je potreba da ustanete najmanje dva puta svake noći kako bi išli u toalet.

Šta je glavni uzrok hiperaktivne bešike?

Stanja ili povrede koje utiču na mišić detruzora uzrokuju preaktivnu bešiku. Mišić detruzora je skup glatkih mišićnih vlakana u zidu bešike, a stanja koja izazivaju hiperaktivnu bešiku mogu da budu:

Trauma abdomena. Trudnoća i porođaj mogu da istegnu i oslabe mišiće karlice. Karlični mišići su mišići i tkiva koja podržavaju organe u donjem delu stomaka, tako da bešika može da ispadne iz svog normalnog položaja ako karlični mišići oslabe.
Oštećenje nerava. Ponekad telo šalje signale mozgu i bešici da treba da mokri u pogrešno vreme. Određene bolesti i traume mogu izazvati oštećenje nerva, uključujući operaciju karlice ili leđa, herniju diskova, terapiju zračenjem, Parkinsonovu bolest, multiplu sklerozu ili moždani udar.
Lekovi, alkohol i kofein. Sve ove supstance mogu da otupe naše nerve, što utiče na signale koji se šalju mozgu i uzrokuje prelivanje bešike. Diuretici i kofein, na primer, mogu da izazovu brzo punjenje bešike i potencijalno curenje urina.
Infekcija. Infekcija, kao što je infekcija urinarnog trakta, može iritirati nerve bešike i uzrokovati da se bešika stisne bez upozorenja.
Dodatna težina. Prekomerna težina može da dovede do dodatnog pritiska na bešiku, što može da izazove urgentnu inkontinenciju.
Nedostatak estrogena nakon menopauze. Hormonske promene mogu da izazovu urgentnu inkontinenciju, a stručnjaci navode da samo vaginalna terapija estrogenom može da pomogne u ovom slučaju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo