Naslovna / Zdravlje

Na koji način kiseonik usporava starenje, sprečava upale i oštećenje ćelija

Piše: Marijana M.Rajić|8:45 - 21. 09. 2023.

Narušena vaskularna homeostaza i angiogeneza, jedno od obeležja starenja, dovodi do smanjene gustine kapilara u celom telu, što doprinosi slabljenju fizičkih funkcija. Izloženost kiseoniku stimuliše razvoj novih krvnih sudova, odnosno kapilarne mreže, objašnjava dr Branko Markuš, specijalista pomorske medicine

Hiperbarična komora kiseonik Dr Branko Markuš: Koža koja stari pokazuje degradaciju kolagenih i elastičnih vlakana, kao i smanjeno snabdevanje krvlju, na šta hiperbarična kiseonička terapija može da utiče Foto: Dr Branko Markuš/Shutterstock

Starenje tela je proces koji ne možemo da izbegnemo ali možemo, kažu i istraživanja i praksa, da ga usporimo i učinimo zdravijim. Dugo su vladale teorije o tome da previše kiseonika ubrzava starenje. Međutim, klinička ispitivanja kao i sama praksa ponudili su kao dokaz validne informacije o efikasnosti hiperbarične medicine protiv starenja sa različitih aspekata: i estetskih i zdravstvenih.

Starenje: Koje medicinske metode pomažu, a koji su negativni efekti i nedostaci

Starenje karakteriše progresivni gubitak fizioloških funkcija tokom vremena. Ne samo da ovaj proces značajno utiče na kvalitet života, već predstavlja i glavni faktor rizika za niz bolesti povezanih sa starenjem. Dr Branko Markuš, specijalista pomorske medicine, konstatuje u razgovoru za eKlinika portal da su za održavanje boljeg zdravlja u starosti, usporavanje prirodnog procesa starenja, kao i sprečavanje stanja povezanih sa starenjem neophodni efikasni pristupi:

– Trenutno postoje ograničene mogućnosti za ometanje procesa starenja, kao što su terapija matičnim ćelijama, transfuzija plazme, fizičke vežbe, povremeni post i upotreba senoterapeutika. Ove glavne strategije su izazvale veliko interesovanje u naučnoj zajednici i pokazale značajna obećanja u borbi protiv starenja. Međutim, neke od poznatih terapija, kao što su transfuzija plazme i presađivanje matičnih ćelija, uključuju određeni stepen invazivnosti. Drugo, uprkos adekvatnoj bezbednosti, same promene načina života, kao što su fizičke vežbe i povremeni post, možda neće biti dovoljne da osiguraju dovoljnu efikasnost. Treće, senoterapeutika, kao još jedan modalitet neinvazivne strategije, još uvek nije u potpunosti shvaćena kod ljudi. Još uvek je u povoju, uglavnom zbog složene, dugotrajne i skupe procedure farmakološkog razvoja.

HBOT, kiseonik i starenje: Među prednostima bezbednosni profil i neinvazivnost

Stoga, dok efikasno unapređuju postojeće metode, istraživači su u potrazi za novim strategijama postizanja zdravog starenja koje su neinvazivne, dovoljno efikasne i jednostavne za upotrebu.

– Među njima se istakla hiperbarična terapija kiseonikom (HBOT), metoda kojom se obezbeđuje 100 odsto medicinski kiseonik na pritisku većem od atmosferskog. Hiperbarična kiseonička terapija postala je modalitet lečenja u velikom broju medicinskih indikacija. Neinvazivna priroda terapije, povoljan bezbednosni profil i uobičajena klinička primena doveli su do toga da se polje primene širi i sada je HBOT jedna od metoda koja se sve više primenjuje kao preventiva, ali i kod bolesti povezanih sa starenjem – naglašava dr Branko Markuš.

Hiperbarična terapija: Na koji način kiseonik može da pomogne

Prema rečima našeg sagovornika, koji se hiperbaričnom terapijom kiseonikom bavi dugi niz godina, uprkos ranijim stavovima da prekomerna količina kiseonika ubrzava starenje, odgovarajući HBOT protokoli bez prekoračenja praga toksičnosti su pokazali obećavajuće rezultate u sklopu borbe protiv starenja. Klinička ispitivanja dala su, kako kaže dr Markuš, validne informacije o efikasnosti HBOT protiv starenja sa različitih aspekata. Biološki mehanizmi i terapeutske implikacije HBOT u promovisanju zdravog starenja predstavljaju tendencije u naučnoj zajednici koja, kada je medicina u pitanju, sve više radi na unapređenju kvaliteta života i prevenciji, a ne isključivo lečenju.

Koje su indikacije za primenu kiseoničke terapije

HBO terapija je prvobitno korišćena za stanja povezana sa hipoksijom, nezarastajuće rane, infekcije kao i neka urgentna medicinska stanja. Obezbeđivanjem okruženja sa visokim pritiskom i 100 odsto medicinskim kiseonikom u hiperbaričnim komorama, HBOT efikasno povećava sadržaj kiseonika rastvorenog u plazmi i arterijski parcijalni pritisak kiseonika. Kiseonik je ključni igrač u brojnim fiziološkim procesima, koji cirkulacijom krvi stiže do svih tkiva i ćelija. Dakle, HBOT može izazvati širok spektar ćelijskih, biohemijskih i fizioloških promena u celom telu. Dokazani biološki mehanizmi preko kojih HBOT ispoljava svoje blagotvorne efekte u tradicionalnim indikacijama, uključuju stimulaciju angiogeneze, smanjenje upalnih procesa, poboljšanje antioksidativne odbrane, stimulaciju matičnih ćelija i drugo – objašnjava dr Branko Markuš, razjašnjavajući jednu veliku dilemu:

Koji paradoks je vezan za kiseonik i postoji li prag toksičnosti

– Dugo su postojale teorije da previše kiseonika ubrzava starenje. Kontradiktorna uloga kiseonika u starenju može se pripisati fenomenu „Hormeze“. Termin opisuje činjenicu da tretman podtoksičnim i adekvatnim dozama određenog toksikanta zapravo može da izazove adaptacije koje sprečavaju naknadno oštećenje istim agensom. To se, u stvari, odnosi na slobodne kiseoničke radikale. Kiseonik u HBOT-u može predstavljati takvu sub-toksičnu supstancu. Bez sumnje, postoji „prag toksičnosti“ u smislu količine i trajanja, te je i to jedan od razloga zašto je neophodno da se terapija u hiperbaričnoj komori sprovodi u medicinskim ustanovama i pod nadzorom stručnog medicinskog osoblja. Terapijski protokoli variraju, te ih je potrebno prilagoditi svakom pacijentu pojedinačno u zavisnosti od njegovog zdravstvenog stanja.

Mehanizam regeneracije tkiva i starenje: Sprečavanje oštećenja mikrocirkulacije

Tokom poslednjih nekoliko decenija je postignut značajan napredak u razumevanju molekularnih mehanizama procesa starenja. Istovremeno, naglašava stručnjak, sve je više dokaza o prednostima HBOT u regeneraciji tkiva. Evo zašto:

– Narušena vaskularna homeostaza i angiogeneza, jedno od obeležja starenja, dovodi do smanjene gustine kapilara u celom telu. To zauzvrat doprinosi slabljenju fizičkih funkcija kod starijih. Izloženost kiseoniku stimuliše angiogenezu-razvoj novih krvnih sudova, odnosno kapilarne mreže. Stimulans za angiogenezu nije povećana dostupnost kiseonika sama po sebi, već je povezana sa pritiskom pod kojim se isporučuje kiseonik. Dakle, raskoš kiseonika i komponenta pritiska igraju nezamenljivu ulogu u promovisanju angiogeneze, ali je jako bitno da se terapija sprovodi u medicinskim hiperbaričnim komorama koje su u mogućnosti da obezbede dovoljan pritisak kao i 100 odsto medicinski kiseonik. Bez ta dva parametra nema ni hiperbarične oksigenacije ni adekvatnih efekata na ljudski organizam. Brojne studije su pokazale da primenom HBOT dolazi do stimulacije razvoja novih krvnih sudova u različitim tkivima kod kojih je oslabljena cirkulacija, kao što su koža, mozak, penis, kosti, meka tkiva. To ukazuje i na moguće prednosti u prevenciji oštećenja mikrocirkulacije povezanih sa starenjem – detaljno priča sagovornik našeg portala.

Imunomodularni efekat kiseoničke terapije, smanjenje upala i bolja funkcija mozga

Poznato je da hronična, zapaljenska stanja niskog intenziteta tokom starenja igraju vitalnu ulogu u patogenezi bolesti povezanih sa starenjem. Poslednjih godina, intervencije usmerene na inflamatorne puteve pokazale su veliki potencijal u podmlađivanju različitih tkiva, čime se sprečavaju disfunkcije tkiva povezane sa starenjem, prenosi dr Markuš.

Doktor ističe da je HBOT pokazala svoja imunomodulatorna svojstva kod nekih autoimunih oboljenja od početka upotrebe, što je, kako kaže, dovelo do primene u borbi protiv starenja, ali i poboljšanja imunološke regulacije procesa starenja. Na primer, u mozgu dolazi do neuroinflamacije tokom normalnog procesa starenja, što dovodi do kognitivnog štećenja i propadanja funkcija kao što su mišljenje, pamćenje, rasuđivanje. HBOT može ublažiti neuroinflamatorne procese, uključujući starenje, Alchajmerovu bolest i povrede mozga, nabraja stručnjak pomorske medicine i daje još jedan zanimljiv odgovor:

Šta su telomere

Jedan od glavnih stimulansa za starenje je skraćivanje telomera, što može biti ili direktna nasledna osobina ili rezultat više faktora sredine. Dužina telomera u krvnim ćelijama je zamena za dužinu telomera u različitim tkivima i stoga je koristan biomarker ljudskog starenja. Za ronioce izložene intenzivnom hiperbaričnom kiseoniku, studije su pokazale produžavanje telomera u leukocitima u intervalu od 12 meseci.

Starenje srca i pluća: Može li kiseonik da pomogne i kako

– Starenje je proces koji se odnosi i na srce i pluća. Praćeno je opadanjem funkcija i povećanjem osetljivosti na bolesti. Studije i na životinjama i na ljudima pokazale su pozitivne efekte HBOT na srce, koje stari. Miokard starijih dijabetičara je posebno osetljiv na štetne efekte lokalnih i sistemskih faktora izazvanih dijabetesom. HBOT je dovela do poboljšanja dijastolne funkcije miokarda. U kliničkoj studiji asimptomatskih starijih osoba, HBOT, korišćena u ponovljenom protokolu od 60 dnevnih sesija na 2 ATA, poboljšao je sistolnu funkciju leve i desne komore i rezultirao boljim srčanim performansama. U pogledu plućne funkcije, postojala je zabrinutost oko potencijalne plućne toksičnosti kiseonika s obzirom na specifičnost terapije. Međutim, prospektivna kohortna studija je otkrila da je HBOT, statistički značajno poboljšala plućne parametre (PEF i FVC) kod ispitanika prosečne starosti od 60 godina bez hroničnih bolesti pluća. Adekvatna i stručna primena HBOT može da se odupre degenerativnim promenama kardiopulmonalne funkcije kod starijih osoba – zaključuje specijalista pomorske medicine.

Koža i fotostarenje: Moć kiseonika i uticaj na kolagen

Za razliku od drugih organa ljudskog tela, starenje kože ne samo da je neizbežno pod uticajem unutrašnjeg procesa starenja u svim tkivima, već je podložno i jedinstvenom procesu spoljašnjeg starenja ili fotostarenja.

– Ovaj proces je rezultat izlaganja agensima životne sredine, posebno ultraljubičastom(UV) zračenju. Fotostarenje kože ima nekoliko manifestacija koje se razlikuju od onih kod unutrašnjeg starenja kože. Kao kod svakog drugog tkiva i fiziološko starenje kože je praćeno akumulacijom senescentnih ćelija. Štaviše, koža koja stari pokazuje degradaciju kolagenih i elastičnih vlakana, kao i smanjeno snabdevanje krvlju. Primena HBO terapije je pokazala da su značajni efekti modulacije starenja na kožu, u vidu smanjenje starenja ćelija, povećanja dužine elastičnih vlakana i stabilnost i gustina kolagena, uz već pominjani efekat neoangiogeneze. Posebno je u istraživanjima bio fokus na unutrašnjem starenju. Uzimana je biopsija kože u oblastima koja nisu izložena fotostarenju. Utvrđeno je da dolazi do značajnog povećanja gustine kolagenaprenosi naš sagovornik.

Bore i pigmentacija u procesu fotostarenja

Za razliku od unutrašnjeg starenja, objašnjava dr Branko Markuš, fotostarenje karakteriše deblja koža, sa dubokim izraženim borama i nepravilnom pigmentacijom. Fotostarenje kože se, prema njegovim rečima, uglavnom može pripisati UV zračenju, posebno UVA i UVB. Predtretman sa HBOT štiti kožu od UVA-indukovanog oksidativnog oštećenja, što se manifestuje smanjenjem štetnih strukturnih promena, kao što su bore i smanjena elastičnost.

Takođe, primena HBO terapije je nakon izlaganja UVB zračenju smanjila formiranje bora i dovela do toga da izblede pigmentacije melanina izazvanog UVB zračenjem. Stoga, konstatuje dr Branko Markuš, HBO terapija danas postaje nezaobilazan tretman u revitalizaciji kože.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Andjelija Milutinovic
11:47, 23. 09. 2023.
Odgovori

Savrsene informacije Hvala I bravo za ekliniku

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo