Naslovna / Zdravlje

Hemoroidi se operišu samo kada ispadaju

Piše: Ljubica Petrović|8:45 - 28. 09. 2023.

– Hemoroide imamo svi i oni nam trebaju, jer se nalaze na sfinkteru i imaju svoju funkciju. Međutim, kada se oni poremete, dolazi do hemoroidalne bolesti i tada se priča o lečenju, odnosno operaciji – kaže prof. Dr Dejan Ivanov, abdominalni hirurg

hemoroidi Prof. dr Dejan Ivanov: Nekada se govorilo o unutrašnjim i spoljašnjim hemoroidima, a sada se one dele u zavisnosti od stadijuma Foto: Shutterstock, Lj. Petrović

Uzrok nastanka hemoroidalne bolesti se ne može potvrditi sa sigurnošću, ali  ono što se zna je da se prilično često javlja. Razlozi za nastanak ove bolesti mogu biti dugo sedenje, često se javlja kod profesionalnih vozača, a uzroci su i manjak fizičke aktivnosti, način ishrane, pa i genetika, ako je neko u porodici ima proširene vene.

Simptomi hemoroidalne bolesti

Sagovornik eKlinike prof. dr Dejan Ivanov, abdominalni hirurg, upravnik Klinike za abdominalnu i endokrinu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine, kaže da pričamo o bolesti onda kada se hemoroidi ne vrate unutra nakon stolice, nego ostanu napolju.

Najčešći simptomi su krv u stolici ili na toalet papiru, ali te simptome mogu da daju i druge bolesti, kao što su tumori i upalne bolesti debelog creva. Zbog toga treba prvo da se uradi pregled i kolonoskopija, kako bi se isključile druge bolesti. Ostali simptomi su svrab, oteklina, nelagodnost, osećaj da nešto ispada i vraća se – ispričao je profesor Ivanov.

Prema njegovim rečima, jako je važno da se prvo uradi pregled, jer lekari opšte prakse u 99,99 odsto slučajeva bolesnika ni ne pregladaju, nego ga odmah upute kod hirurga.

Stadijumi hemoroidalne bolesti

Kako naš sagovornik objašnjava, nekada se govorilo o unutrašnjim i spoljašnjim hemoroidima, a sada se one dele u zavisnosti od stadijuma.

Prvi i drugi stadijum su hemoroidi koji mogu da se vrate unutra posle stolice i to su oni koji su nekad nazivani unutrašnjim hemoroidima. Oni se leče lekovima, kremama, mastima. Treći i četvrti stadijum su oni koji hemoroidi ispadaju i koji se operišu – objašnjava dr Ivanov.

Podvezivanje ili operacija

Kada je reč o onima koji su u trećem stadijumu, tu se nekada radi Baronova ligatura, odnosno ono što se naziva podvezivanjem. Dr Ivanov naglašava da mogu da se rade dve vrste operacije. Jedna je ona kada se hemoroidi iseku, odnosno odstrane se ili operacija kada se hemoroidi ne isecaju, već se smanjuju, fiksiraju.

– To je klasična operacija strujom ili ultrazvučnim makazama. Nekada se radilo i steplerom, ali se to više ne radi. Druga vrsta su intervencije kada se ultrazvučno pronalazi arterija, te se laserom termički “sprže” krvni sudovi, koji se nakon toga skupe. Obično se skidaju tri hemoroida, a oni koji ostaju preuzimaju funkciju. Nikad se ne skidaju svi hemoroidi i da bi se dobili dobri rezultati mora da prođe neko vreme od operacije – istakao je dr Ivanov.

Važnost postavljanja dijagnoze

Smatra da je jako važno da se dobro postavi dijagnoza, kao i da se uradi kolonoskopski pregled, ali ističe kako je jako važno da hirurzi budu dobro obučeni.

U rane komplikacije spada krvarenje i nekada može da nastane apsces, a kasne komplikacije se javljaju ako se suviše tkiva odstrani, pa onda dolazi do suženja – istakao je dr Ivanov.

Uglavnom nepoznat uzrok nastanka

Uzrok nastanka hemoroidalne bolesti se ne zna, ali ono što znamo je da je veoma rasprostranjena.Prof. dr Ivanov kaže kako razlozi mogu da budu dugotrajno sedenje, te se često javlja kod profesionalnih vozača, ali uzroci su i manjak fizičke aktivnosti, način ishrane, pa i genetika, ako neko u porodici ima proširene vene.

Bolest može da napreduje

Hemoroidalna bolest ne mora da se operiše, ako bolesniku ne smeta. Ona neće preći u maligno oboljenje, ali može da napreduje. Ljudi neće biti malokrvni od hemoroida, za to su odgovorni tumori ili upalne bolesti kao što su ulcerozni kolitis ili Kronova bolest. Svi će nakon operacije imati period bolnosti, ali to vremenom prolazi. Zato je lečenje hemoroidalne bolesti u funkciji vremena, jer je potrebno vreme kako bi se postigli dobri rezultati – zaključio je dr Ivanov.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo